ECB saglabā procentu likmes nemainīgas, eksperti prognozē samazinājumu septembrī

Eiropas Centrālā banka (ECB) ceturtdien nolēma saglabāt nemainīgas procentu likmes. Iepriekšējā sanāksmē jūnijā pirmoreiz gandrīz piecu gadu laikā tika pieņemts lēmums par vēsturiski augsto procentlikmju samazināšanu, bet šoreiz ECB vadība nolēmusi nogaidīt.

Finanšu tirgus eksperti prognozē, ka lēmums par turpmāku procentlikmju samazināšanu varētu tikt pieņemts septembrī.

ECB jau ilgstoši ir turējusi procentlikmes augstā līmenī, lai sadārdzinātu kredītus un ierobežotu patēriņu. Tas tika darīts, lai samazinātu augsto inflācijas līmeni eirozonas valstīs.

ECB izvirzījusi mērķi samazināt inflāciju eirozonā līdz 2% gadā. Jūnijā inflācijas līmenis bija 2,5%, tātad vēl nedaudz augstāks par izvirzīto mērķi.

KONTEKSTS:

Lai cīnītos pret arvien pieaugošajām cenām, ECB 2022. gada vasarā pirmoreiz 11 gadu laikā paaugstināja bāzes procentu likmes par 0,5 procentiem. Turpmāk likmes tika paaugstinātas vēl vairākas reizes; pēdējoreiz tas notika pagājušā gada septembra vidū, kad likmes celtas desmito reizi pēc kārtas.

2024. gada jūnijā pirmoreiz gandrīz piecu gadu laikā ECB nolēma samazināt likmes, jo eirozonā sasniegts ievērojams progress cīņā pret inflāciju.

ECB procentlikmes kāpums netieši sadārdzina arī iedzīvotāju hipotekāro kredītu maksājumus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti