Panorāma

Protesti Lielbritānijā turpinās

Panorāma

Panorāma

Dienvideiropā šovasar skaļi iedzīvotāju protesti pret masu tūrismu

Dienvideiropā šovasar skaļi iedzīvotāju protesti pret masu tūrismu

Tūrisma sezona Dienvideiropā, īpaši Spānijā, šovasar iezīmējusies ar skaļiem iedzīvotāju protestiem pret masu tūrismu. Baleāru salās, Maļorkā, Malagā, Barselonā un citur protestētāji uzskata, ka pārmērīgs tūrisms ir daudzu sociālo problēmu sakne. Tūristu skaits Spānijā šogad varētu sasniegt 100 miljonus. Tas ir divas reizes vairāk nekā pašu valsts iedzīvotāju. Vietējie ir noguruši no tūristu pūļiem, kas trokšņo, piegružo apkārtni, bet galvenais – sadārdzina īres maksu. Cenas skrien debesīs, un vietējie vairs nevar atļauties savu mājokli.

Binibeca Vella ir slavenākais un vairāk fotografētais ciemats Menorkas salā. Ziemā pilnīgi neapdzīvots, bet vasarā te uzturas ap 500 iedzīvotāju. Bet šo mazo zvejnieku ciematu ar baltajām ieliņām pērn pārpludināja 800 000 tūristu. Noguruši no tūristu radītām neērtībām, māju īpašnieki nolēma, ka tūristi ciematu var apmeklēt tikai noteiktās stundās – no pulksten 11 līdz 20.

"Mums, iedzīvotājiem, kas šeit dzīvo, ir svarīgi, lai varam paši atpūsties un izbaudīt atvaļinājumu," pauda Binibecas namīpašnieku asociācijas prezidents Oskars Mondže.

Tirgotājiem un  restorāniem jāpieskaņojas. Daži saprot, citi baidās, ka cietīs finansiālus zaudējumus.

"Es varu viņus saprast, bet viņiem ir arī jāsaprot, ka sezonā mēs pārtiekam no tirdzniecības un tūrisma," norādīja vietējā restorāna darbinieks Huans Kolls.

Spānija var kļūt par valsti ar lielāko tūristu skaitu pasaulē. Tiek prognozēts, ka šovasar vien to apmeklēs 41 miljons ceļotāju. Viesi iztērē 59 miljardus eiro. Ekonomika atkarīga no tūrisma, taču aizvien skaļākas kļūst vietējo iedzīvotāju balsis. Viņi pieprasa samazināt tūristu skaitu, jo atpūtnieki ir visur – pārpildītas pludmales, noslogotas ielas un transports. Jo lielāks tūristu skaits, jo lielāks pieprasījums pēc mītnes vietām.

Arvien vairāk tūristu grib noīrēt dzīvokli. Tūristu dzīvokļu uzplaukums radījis krīzi – vietējiem iedzīvotājiem nav pieejamu, īrējamu mājokļu. Ēku īpašnieki un investori cenšas gūt labumu, ceļot īres maksu. Cenas uzkāpušas tik augstu, ka vietējie nespēj samaksāt īri. Mājokļu krīze skārusi Maļorkas iedzīvotāju Alvaru Ortegu. Vairāk nekā 20 gadus viņš strādā par tehniķi. Ienākumi labi, tomēr pēc kārtējās īres maksas palielināšanas, viņš ar suni pārvācās uz furgonu.

"Man kādreiz bija dzīvoklis ar trim istabām un divām vannas istabām. Tagad es dzīvoju 12 kvadrātmetros. Protams, tagad viss ir pavisam citādi," atzina Ortega.

Arī Barselona cieš no pārmērīga tūrisma. Lai samazinātu mājokļu izmaksas vietējiem, municipalitāte paziņojusi, ka pilsēta aizliegs izīrēt dzīvokļus tūristiem. Tuvākajos gados tiks atņemtas īstermiņa īres licences vairāk nekā 10 000 dzīvokļu, kurus izmanto tūristu izmitināšanai. Līdzīgus lēmumus apsver arī citas pilsētas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti