Dienas ziņas

Ukraina Kurskas apgabalā sagrauj vēl vienu tiltu

Dienas ziņas

Vienas šūpoles Rīgā pēc vairāku bērnu traumām demontētas, otras – uzlabotas

Pierobežā atklāj Baltijā jaudīgāko zālāju sēklas kalti

Pierobežā atklāj Baltijā jaudīgāko zālāju sēklas kalti

Lai izpildītu visas Eiropas zaļā kursa prasības un attīstītu reģionā jaunas lauksaimniecības nozares, Balvu novadā atklāts zālāju un starpkultūru sēklas pārstrādes komplekss. Kalte atrodas pierobežā, un šobrīd tās jauda ir lielākā Baltijā: kaltēšanas zona ir vairāk nekā 100 kvadrātmetrus plaša, žāvēt varēs zaļo masu, gan arī birstošus produktus. Iecerēts darbu kaltē sākt nākamnedēļ, bet blakus turpināt būvniecību un izveidot arī sēklu apstrādes cehu.

Mazs solis Eiropai, bet liels lēciens Latgalei – tā zālāju un starpkultūru sēklas pārstrādes kompleksa izveidi Balvu novada Šķilbēnu pagastā raksturo nozares eksperti. Kalte turpmāk lauksaimniekiem visā Latgalē dos iespēju audzēt jaunas kultūras, attīstīt sēklu ražošanu, gan arī veiksmīgāk pildīt "zaļā kursa" noteikumus.

"Līdzīga, bet ar mazākām opcijām ir Lietuvā, kur nodarbojas ar kaņepju žāvēšanu, šeit tātad ir universālais variants. Tā ir iespēja palīdzēt zaļā kursa ietvaros, kā starpkultūru audzēt; šeit Latvijā varbūt nebija iespējas tik plaši to darīt, daudz kur mēs to vedām no ārzemēm," stāstīja SIA "JVK projekti" valdes loceklis Kaspars Pavārs.

Tagad uz vietas būs iespēja pašiem operatīvāk un saudzīgāk iegūt sēklas un audzēšanas procesā nodrošināt lielāku kultūraugu mainību. Pirms kompleksa izveides pieredze gūta arī ārzemēs.

"Zirņi un pupas strauji zaudē dīgtspējas parametrus mehāniskajā apstrādē, šeit ir ļoti saudzīga apstrāde, kas līdz ar to nodrošina sēklu audzēšanai perspektīvas reģionā," skaidroja kooperatīvās sabiedrības "Agro Green Projects" pārstāvis Aivars Bernāns.

Kompleksā ir četras kaltēšanas zonas un katrai no tām var noteikt savu temperatūras diapazonu, tehniski piemērot dažādas žāvēšanas normas konkrētam augam.

"Pienesums, es domāju, arī citiem zemniekiem, kas nodarbojas ar tāda veida kultūru audzēšanu, ka viņi varēs izmantot kooperatīva pakalpojumus," norādīja ZS "Amatnieki/Riekstiņi" saimnieks Guntars Bartkevičs.

Kalte primāri paredzēta kooperatīva "Agro Green Projects" biedriem, taču to varēs izmantot arī citi lauksaimnieki.

"Tā ir tāda specifika ļoti, ļoti liela un tiem, kas nevar izkaltēt, viņiem ir jāved pat 200 vai 150 kilometru attālumā to produkciju izkaltēt, un ne katra kalte to var," sacīja Bartkevičs.

Turpmāk iecerēts labiekārtot teritoriju, veicināt jaunu lauksaimniecības nozaru attīstību tieši Latgalē un kļūt par vadošo zālāju un starpkultūru sēklas pārstrādes kompleksu visā Baltijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti