Valmieras novadā rada preču zīmi «Burtnieka zandarts»

Valmieras novadā, lai veicinātu vietējo produktu konkurētspēju un atpazīstamību, tapusi jauna preču zīme "Burtnieka zandarts". Šovasar tās lietošanas tiesības piešķirtas septiņiem novada restorāniem un kafejnīcām. Šīs preču zīmes lietošana sniedz garantiju, ka pasniegtais zandarts ir tik tiešām audzis un nozvejots Burtniekā.

Valmieras novadā rada preču zīmi «Burtnieka zandarts»
00:00 / 05:41
Lejuplādēt

Senas tradīcijas vērtība

Pirms diviem gadiem Burtnieka ezerā tika samazināts rūpnieciskās nozvejas limits zandartiem un līdakām, lai saudzētu šo zivju resursus. Tad arī, uzskatot, ka Burtnieka zandarts ir nozīmīga ezera vērtība, tika uzsākts darbs, lai attīstītu Burtnieka ezera zandarta zīmolu.

Šo ieceri pamato tās autors, tūrisma speciālists un Vidzemes augstskolas profesors Andris Klepers: "Tas, kas ir svarīgi – aizsargāt, jo vilto. Burtnieka zandartam ir ļoti spēcīgs vārds, jo dažkārt Kazahstānā vai varbūt kādā kaimiņvalsts zivju audzētavā izaudzētu zandartu, saldētu atvestu uz šejieni, gribas uzdot kā Burtnieka zandartu. Tā ir tā iespēja tirgū pastāvēt pašiem par savām vērtībām."

Bet kas tad ir šī Burtnieku ezera zandarta vērtība? Kā uzsvēra Klepers, vispirms tas ir arī vēsturiskais stāsts, kas saistās ar šīs puses zvejniecības tradīcijām.

"Ar zvejošanu neatraujami šī vieta ir saistīta vismaz 9000 gadus (..) bet atšķirībā no makšķerēšanas, kas vienmēr ir bijusi atļauta un joprojām Burtnieks piedāvā ļoti labas iespējas, tad zvejniecība ir ļoti ierobežota un reglamentēta. Mēs bijām pirms dažiem gadiem ļoti tuvu, ka zvejošana varētu tikt pārtraukta, un tajā brīdī ar šo lēmumu mēs varējām pārtraukt tādu daudzu tūkstošu gadu tradīciju, protams, viens no iemesliem ezera zivju resursi, ezera ekoloģiskā kvalitāte, zivju pieejamība. Pārskatot to visu, mēs arī nonācām pie šīs domas, ka tam ir jāceļ vērtība, ja nav iespējams zvejot ar ļoti lielu apjomu, tad tas, kas tiek izvilkts, tam ir vārds, tam ir nozīme un starptautisks skanējums."

Šobrīd Burtnieku ezerā zvejo piecas zvejnieku saimniecības, viena no tām ir "Meldri A.V.". Tās īpašniece Anita Vētra atzina, ka par lomiem sūdzēties nevar: "Ar zivīm viss ir kārtībā, ir ļoti daudz zandartu, mazāk līdaku. Vienīgi tas karstais laiks patraucē. Zēniem, zvejniekiem ir jāstrādā, divas trīs reizes jāiet ezerā, lai zivi dabūtu svaigu ārā. Zandarts vienmēr ir bijis īpašs ar to, ka tā ir saldūdens zivs, ar jūru salīdzinoši tīrā ūdenī tā aug un ir garšīga, ļoti garšīga. Ar Burtnieka ezera zandartu es nezinu, kurš var konkurēt."

Anitas Vētras saimniecība arī ir tā, kas sniedz iespēju pie Burtnieku zandarta tikt novada iedzīvotājiem. "Zivis mēs dodam licencētiem tirgotājiem, pārsvarā viņi pārdod uz tirgus valmieriešiem un viņi brauc pa 10-15 Valmieras novada vietām, plus Smiltenes novads, plus Valka –­­­­­­­ brauc un tirgo mūsu zivis."

"Ejošais" zandarts

Burtnieku zandarts ir arī vairāku vietējo kafejnīcu un restorānu piedāvājumā. Arī Mazsalacas pavāru Danijas un Ērika Pudnika-Lindes ēdienkartē. To, ka tas tiešām ir Burtnieku zandarts, tagad apliecinās jaunā preču zīme.

"Zandarts mums ļoti daudz, kā saka, "iet". Ļoti daudz cilvēki izvēlas zandartu, mums arī ēdienkartē ir rakstīts, ka mums ir Burtnieka zandarts, un tiklīdz mums atnāca e-pasts, ka varam tikt pie šāda zīmola, tad uzreiz arī pieteicāmies. Kad mēs pašā sākumā domājām, ka liksim ēdienkartē zivi, Burtnieka zandarts bija pirmā izvēle, neviena cita. Pie mums brauc ļoti daudz tūristu un viņi tagad redzēs, ka te ir Burtnieks un Burtnieka zandarts. Mēs arī savā ziņā lepojamies ar to, ka te ir iespēja [nobaudīt] tepat no ezera izzvejotu zivi. Mēs arī vienmēr meklējam, kas ir tepat apkārt, ko mēs varam izmantot," skaidroja ēdinātāji.

Jauno preču zīmi saņēma arī Valmieras restorāns "Akustika". Tās nozīmi vērtēja restorāna vadītājs Uģis Bormanis: "Šis apliecinājums, manuprāt, ir ļoti svarīgs, jo katra lieta, ko mēs varam izcelt un popularizēt savā novadā, ir ārkārtīgi svarīga, kaut vai arī mūsu iekļaušana "Michelin" ceļvedī ir nesusi ļoti lielu tūristu plūsmu uz Valmieru, līdz ar to katrs šāds nozīmīgs novērtējums piesaista cilvēkus. Viņus interesē, kas tas ir, grib braukt nogaršot, līdz ar to tas ir baigi forši. Es domāju, ka tas būs atkal viens iemesls šeit paviesoties."

Tagad nākamais solis, kā skaidroja tūrisma speciālists Andris Klepers, ir

strādāt, lai Burtnieka zandarts būtu arī Eiropas unikālo produktu sarakstā jeb aizsargāto produktu ģeogrāfiskās izcelsmes reģistrā, tāpat kā Carnikavas un Salacgrīvas nēģi.

"Burtnieka zandarts būtu jāpazīst visā Eiropas mērogā gluži tāpat, kā Itālijas Dolomītu Alpu forele vai Vācijas karpas, un mēs jau zinām Carnikavas nēģu skanējumu. Burtnieka zandarts ir līdzvērtīga vērtība un šis ceļš tālāk no šīs vietējās atzīšanas un juridiskā nostiprinājuma ir tālāk līdz nacionālajai vērtībai, kas ir sarunu procesā. Nākamais, es domāju, jau nākamgad mēs varēsim sagaidīt, ka tā tiek atzīta arī Eiropas mērogā, kā ģeogrāfiski aizsargāta preču zīme – Burtnieka zandarts," viņš skaidroja.

Jāpiebilst, ka preču zīmes "Burtnieka zandarts" lietošanas tiesības var saņemt, iesniedzot pašvaldībā iesniegumu. Reģistrēšanās un preču zīmes lietošana ir bez maksas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti