Ministrija tomēr nepalielinās sociālo stipendiju «Studētgods»; studenti lems par protestu

Studenti iebilst pret ieceri nepiešķirt iepriekš solīto vairāk nekā 2,6 miljonu eiro pieaugumu sociālo stipendiju fondam "Studētgods". Ja atbalsts netiks palielināts, Latvijas Studentu apvienība nākamnedēļ varētu lemt par plašākām publiskām protesta akcijām. Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) apstiprināja, ka stipendijai atvēlētais finansējums nākamgad nemainīsies, bet Saeimas komisijas deputāti aicināja atbalstu tomēr palielināt.

Ministrija tomēr nepalielinās sociālo stipendiju «Studētgods»; studenti lems par protestu
00:00 / 03:48
Lejuplādēt

Sociālā stipendija "Studētgods" izveidota 2021. gadā, un pērn to no valsts saņēma ap 7000 studenti, kuri nāk no daudzbērnu ģimenēm, bāreņi un bez apgādības palikušie, kā arī studējošie ar pirmās vai otrās grupas invaliditāti.

Studenti vērsa deputātu uzmanību, ka nav pieņemami taupīt naudu uz maznodrošināto atbalsta rēķina. Bijis solīts nākamgad sociālo stipendiju celt no 175 eiro uz 200 eiro, sacīja Studentu apvienības prezidents Alens Aleksandrs Čerņa:

Studentu apvienības prezidents Alens Aleksandrs Čerņa
00:00 / 00:36
Lejuplādēt

"Publiski tas izskanēja augustā, un augustā joprojām bija indikācijas, ka šis tiks atbalstīts gan no Finanšu ministrijas puses, gan no Izglītības un zinātnes ministrijas puses. Tad pēkšņi ietaupījumu mērķos tika šis viss apturēts, šī nauda tika atņemta.

Šie 25 eiro, šis pieaugums, tās ir divas mēneša biļetes "Rīgas satiksmē", tā ir nedēļas iztika kādam, un tas ir tiešām būtisks apmērs, it īpaši tiem studējošajiem, kam atbalsts nepieciešams visvairāk.

Un to vienkārši atņem pēdējā brīdī, tieši pirms studiju gada sākuma. No Izglītības un zinātnes ministrijas puses, šobrīd publiski to saucot par pārpratumu, tiešām sajūta kā ar dunci mugurā."

Čerņa arī iezīmēja, ka sociālā stipendija ir efektīva, jo studentu atbirums šo stipendiju saņēmēju vidū ir vien 5%, bet vidējais Latvijā ir 25%. Studentu apvienības ieskatā, šai grupai jākļūst vēl plašākai un stipendijas saņēmēju lokā jāiekļauj arī studējošie ar maznodrošinātā vai trūcīgā statusu. Bijis plānots, ka tad klāt nāktu vēl ap 400 studentu.

Ministrijai nācies samazināt programmas izdevumus

IZM skaidroja, ka, izstrādājot šo atbalstu 2021. gadā, nebija zināms, cik studējošo atbalstu saņems, un budžetu iepriekš rēķināja uz pieņēmumiem, ka šie 2,6 miljoni eiro palikuši pāri. Šo pārpalikumu bija solīts nākamgad ieguldīt fonda paplašināšanā, bet tagad lemts to tomēr pārdalīt kā ietaupījumu budžetā. Ministrija piekrita, ka šī ir būtiska atbalsta forma, bet nākamgad stipendiju pieaugums nav plānots.

IZM Valsts sekretāra vietnieks Jānis Paiders atgādināja par budžeta prioritātēm, par ko vienojusies valdība:

IZM Valsts sekretāra vietnieks Jānis Paiders
00:00 / 00:35
Lejuplādēt

"Ja mēs skatāmies šī gada budžeta plānošanu – valdības ziņojums par budžetu norāda uz negatīvo fiskālo telpu un skaidrām budžeta prioritātēm, kas ir valsts drošība. Ministru kabineta sēdē tika apstiprināts arī tas, ka, lai nodrošinātu šo prioritāšu izpildi, tika atbalstīta horizontālo ministriju izdevumu dotāciju samazināšana. Līdz ar to, lai izpildītu uzdevumu, viena no izdevumu pozīcijām, ko ministrija piedāvā samazināt, ir šī programma "Studētgods".

Iesaldējam pieaugumu, kas labākos apstākļos mums būtu ļoti vēlams un vajadzīgs. Alternatīvas, kas ir mūsu budžetā, būtu balstītas uz atbalsta samazinājumu. Tā ir ļoti būtiska atšķirība."

Deputāti aicina stipendiju tomēr palielināt

Finanšu ministrija secināja, ka IZM, iespējams, vajadzēja vispirms izvērtēt, ko nāksies samazināt budžetā, lai veidotu ietaupījumu, un tikai tad solīt šīs stipendijas palielinājumu. Bet Finanšu ministrijas ieskatā par šo pieaugumu varētu atkal runāt no nākamā gada septembra.

Saeimas Izglītības komisija gan ir saņēmusi 10 vēstules no dažādām studentu pašpārvaldēm, kas aicina šo atbalsta pieaugumu nodrošināt, un arī Izglītības darbinieku arodbiedrība trešdien sēdē aicināja to pašu.

Deputāti galu galā uzdeva ministrijai meklēt iespēju palielināt atbalstu un apspriedīs to Izglītības komisijā nākošnedēļ vēlreiz.

Deputāte Ilze Indriksone (Nacionālā apvienība) pauda, ka stipendija būtu jāpielīdzina pašreizējai dzīves dārdzībai:

"Neviens no klātesošajiem neapšauba šīs stipendijas nozīmi, bet vienīgi gribētu [uzzināt] divas lietas. Viena – vai tiešām šī tikšanās par šo problēmu nebija tā vērta, lai kāds no politiskās vadības ierastos arī uz sēdi?

Un 175 eiro pirms 5 gadiem bija pilnīgi cita summa nekā šobrīd. Jūs teicāt, nekas nepasliktinās. Ar katru gadu pasliktinās.

Un tātad, pārskatot šīs iespējas un meklējot papildu ienākumus budžetā, varbūt tomēr mēs varam palielināt stipendijas apjomu vai paplašināt arī to loku."

Tikmēr deputāte Antoņina Ņenaševa ("Progresīvie") norādīja, ka stipendija palīdz studentiem pabeigt studijas:

"Un mums visiem ir mērķi, lai būtu vairāk veiksmīgu absolventu un viņiem būtu lielāka iespēja mācīties, nevis strādāt visu laiku. Varbūt 200 eiro līdz galam neizglābs situāciju, bet tas vismaz parādīs to attieksmi."

Deputāti solīja šim pievērst uzmanību jau sarunās par budžetu Saeimā.

Savukārt studenti pirmdien Studentu apvienības domes sēdē lems par protesta akcijām. Kopumā šī organizācija apvieno 75 000 studentu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti