Dienas ziņas

NATO alianses prioritāte – pretgaisa aizsardzība

Dienas ziņas

Zīmju valodā. Dienas ziņas

Sākusies griķu kulšana

Latvijā sākas griķu kulšana; šogad raža labāka un agrāka

Latvijā sākusies griķu novākšana – tos rudenī novāc pie pirmajām salnām. Šogad raža esot labāka kā pērn un arī agrāka – pagājušajā gadā griķus vāca vien novembrī slikto laikapstākļu dēļ. Latvija pērn eksportējusi griķus par vairāk nekā 10 miljoniem eiro. Zemnieki cerīgi lūkojas uz šo tirgu, taču norāda, ka šogad cena ir pārāk zema. 

Zemnieka Nila Sāra saimniecībā griķus audzē trīs gadus. Galvenais kultūras ieviešanas iemesls – uzlabot augsni laukos. Šoruden jānovāc 40 hektāri griķu. 

"Pati augsne nav tik mitra kā iepriekšējā gadā, var ar kombainu uzbraukt. Pagājušajā gadā mēs vienkārši palikām ar tehniku uz lauka. Teiksim tā, kaut kādu daļu noteikti izdosies novākt, bet, kad varēs novākt visu, to nevarēs zināt," sprieda zemnieku saimniecības "Irnumi-2" pārstāvis Sārs.

Lielāko daļu griķu audzē eksportam. Šo kultūraugu arvien augstāk novērtē gan uzturvērtības, gan garšas, gan salīdzinoši vieglās audzēšanas dēļ.

Latvijā pērn no griķu eksporta ienākumi bija vairāk nekā 10 miljoni eiro. Galvenie eksporta virzieni – Lietuva un Francija.

Šogad Latvijā griķi iesēti vairāk nekā 20 000 hektāru platībā, pērn tie bija vairāk nekā 27 000 hektāru. Runājot par cenu, tā atkarīga no laikapstākļiem, ražas kvantitātes un kvalitātes, kā arī no ekonomiskiem un politiskiem faktoriem pasaules tirgū.

Visvairāk griķus sēj Latgalē un Vidzemē, turklāt pieaug bioloģisko saimniecību skaits. 

Rēzeknes augkopības konsultante Anita Vanaga norādīja, ka Latvijā lielu griķu pārstrādes uzņēmumu nav, vienīgi dažas nelielas saimniecības, kas attīstījušas savu pārstrādi.

Pagājušajā gadā Latvijā kopraža no griķiem bija 19 000 tonnu, bet 2024. gadā līdz šim brīdim – jau vairāk nekā 24 000 tonnu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti