Darba devēja un klienta strīda dēļ uzkopšanā nodarbinātajiem ārzemniekiem vairākus mēnešus nemaksā algu

Ierodoties Latvijā, patvēruma meklētāji un bēgļi cer saņemt atbalstu un iespēju uzsākt jaunu dzīvi. Tādas cerības bija arī kādam bēglim no Ukrainas, taču Latvijā sākušās negaidītas grūtības. Lai gan šim cilvēkam dokumenti ir kārtībā, vispirms nācies saskarties ar grūtībām sameklēt darbu, bet nu, kad darbs ir, algu neizmaksā jau vairākus mēnešus. Situācija izrādījusies vēl sarežģītāka darba devēju un klientu konflikta dēļ.

Darbadevēja un klienta strīda dēļ uzkopšanā nodarbinātajiem ārzemniekiem vairākus mēnešus nemaksa algu
00:00 / 05:04
Lejuplādēt

ĪSUMĀ:

  • Antons no Harkivas ziņo, ka nesaņem algu jau vairākus mēnešus.
  • Uzņēmumā atzīst naudas nav, jo klients nav samaksājis un "viss ir iesaldēts".
  • Klients nemaksā, jo neapmierināts ar darbu – sabojātas iekārtas, apdrošinātājs izmeklē gadījumu.
  • Darba inspekcijā sūdzības par algu nemaksāšanu šajā uzņēmumā nav saņemtas.

Antons no Harkivas nesaņem algu jau vairākus mēnešus

Antons ir ukrainis no Harkivas. Krievijai iebrūkot Ukrainā, viņš devies bēgļa gaitās kopā ar ģimeni. Latviju viņš izvēlējies kā pagaidu mītnes zemi, jo šeit dzīvo viņa brālis un māsa. Pirmos trīs mēnešus meklējis darbu, taču bez panākumiem.  

"Kad es ierados Latvijā, ar saviem diviem diplomiem es nevienam nebiju vajadzīgs. Gandrīz trīs mēnešus nevarēju atrast darbu," par laiku, kad ieradies Latvijā, stāstīja Antons.

Antons, ukrainis no Harkivas.
Antons, ukrainis no Harkivas.

"Man ieteica iesaistīties brīvprātīgajā darbā. Tajā laikā iepazinos ar Tomu, pajautāju viņam, vai viņam vajag papildspēkus… Viņš paņēma mani darbā. Tad arī sākās mans ceļš uzkopšanas sfērā. Brīžiem bija viegli, brīžiem viss nebija tik veiksmīgi, taču kopumā viss bija stabili. Tad mēs saņēmām lielu pasūtījumu, un es pat nevarētu iedomāties, ka Eiropas Savienībā, kur cilvēki dzīvo civilizētā pasaulē, kur var visu sarunāt, ka var izrēķināties šādi ar citiem cilvēkiem…" sacīja Antons.

Antons strādā uzņēmumā "Alpha Partners TS". Darbu vadītājs Toms Savickis norādīja, ka firmā viss notiekot oficiāli, ir noslēgti darba līgumi ar darbiniekiem, ir rēķini un pieņemšanas nodošanas akti.

Tomēr darbinieki algu nav saņēmuši nu jau trīs mēnešus.

Uzņēmumam naudas nav, jo klients nav samaksājis

Uzņēmumam klients ir parādā par paveikto, kopējā parāda summa ir aptuveni 15 000 eiro, neskaitot PVN. Kompānija no savas puses iesniegusi rēķinus arī Valsts ieņēmumu dienestā ar visu PVN, un šobrīd valsts iestāde prasa samaksāt nodokļus, taču naudas neesot.

Vairākas lielās kompānijas, kas pasūtījušas uzkopšanas darbus uzņēmumā, nav apmaksājušas padarīto darbu.

Uzņēmums "Orkla" pasūtījis uzkopšanas darbus uzņēmumam "Vizii", kas ir mātes uzņēmums SIA "Alpha Partners TS", kurā ir nodarbināts Antons un citi ārzemnieki.

SIA "Alpha Partners TS" pārstāvis Toms Savickis stāstīja, ka pašlaik uzņēmumam "pilnībā ir iesaldēti konti, nevar veikt nekādas darbības ar naudu. Viss process ir apstājies. Kad darbinieki gaida algu, viņi neturpina tālāk strādāt, viņi atsakās veikt darbus, līdz ar to nekas neiet uz priekšu. Esam pilnībā iesaldēti."

"Alpha Partners TS". darbu vadītājs Toms Savickis
"Alpha Partners TS". darbu vadītājs Toms Savickis

Klients neapmierināts ar darbu, norit apdrošināšanas gadījuma izmeklēšana

"Vizzi" uzņēmuma direktors Juris Zālītis, kurš ir galvenais SIA "Alpha Partners TS" pakalpojumu ņēmējs, savukārt norādīja, ka firmas paveiktie darbi esot nekvalitatīvi.

"Savas darbības vai, pareizāk sakot, darbinieku bezdarbības, bezatbildīgas rīcības dēļ tika sabojātas iekārtas, kas pieder trešajai personai.

Iekārtu remonts ir vairāku tūkstošu vērtībā. Uzņēmumam nav ne civiltiesiskās apdrošināšanas, ne līdzekļu, lai segtu šo iekārtu remontu," stāstīja Juris Zālītis.

"Šobrīd mēs esam iedarbinājuši savu apdrošināšanas aģentūru, brokerus, lai segtu šos radītos zaudējumus trešajai personai. Līdz ar to šobrīd visas izmaksas par paveiktajiem darbiem ir apturētas šim uzņēmumam, kamēr notiek apdrošināšanas gadījuma izmeklēšana, sastādīta tāme, pasūtītas bojātās detaļas un nomaiņa. Šobrīd šī trešā persona, kam tika nodarīts zaudējums, vēl nav nomainījuši detaļas, kas ir bojātas. Apdrošināšanas nauda nav arī izmaksāta šai trešajai personai," stāstīja Zālītis.

Jura Zālīša ieskatā šobrīd uzņēmums mēģinot panākt, lai tam samaksā par nekvalitatīvi paveiktu darbu. Pašlaik norit apdrošināšanas gadījuma izmeklēšana.

Darba inspekcijā sūdzības par šo gadījumu nav saņemtas

Uzņēmumā "Alpha Partners TS" strādā ne tikai ukraiņi, bet arī cilvēki no Somālijas un Afganistānas. Firma cenšoties palīdzēt ar darba un dzīvesvietas meklējumiem.

Iepriekš vairāki no uzņēmumā strādājošajiem uzturējušies Muceniekos, kur atrodas patvēruma meklētāju izmitināšanas nodaļa.

Savukārt Valsts darba inspekcijā nav saņemtas sūdzības no darbiniekiem par uzņēmumu SIA "Alpha Partners TS", ka nebūtu izmaksātas algas vairāku mēnešu garumā.

Inspekcijā pastāstīja, ka par šo gadījumu sūdzību neesot. Taču ikviens darba ņēmējs var sūdzēties inspekcijā, ja, viņaprāt, darba devējs nav godprātīgs. Tādā gadījumā uzņēmumā būs pārbaude, un, ja tiks konstatēti pārkāpumi, būs jāsamaksā sods no 200 līdz 1100 eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti