Mazāk viesu, mazāk dienu. Kā mainījušās kāzu svinības Latvijā?

Šovasar viesu namos krietni samazinājies kāzu pasākumu skaits. Precinieki lielākoties kāzas svin vidēji ap 30 cilvēku lokā, savukārt lielas kāzas ar 100 un vairāk viesu patlaban ir retums. Svētku vietu saimnieki to saista ar cilvēku taupību, savukārt kāzu aģentūras norāda, ka jaunie pāri vienkārši izvēlas citus kāzu formātus un šo notikumu svin tikai vienu dienu, nevis veselu nedēļas nogali. 

Kāzu tendences
00:00 / 04:02
Lejuplādēt

Viss kļuvis dārgāks

Latvijas Lauku tūrisma asociācija "Lauku ceļotājs" novēro tendenci, ka viesu namu rezervācijās šajā sezonā vairs nedominē kāzu pasākumi. Asociācijas vadītāja Asnāte Ziemele to saista ar ekonomiskiem izaicinājumiem. Pēdējos gados īpaši sadārdzinājusies tieši ēdināšana – par 30%.

"Sestdienas, svētdienas ir aizņemtas, bet pārsvarā kaut kādi pasākumi un nometnes, bet ne kāzas. Un kāzas parasti ļoti ilgi pirms tam pasūta, tā ka tās arī nebūs, ja tagad nav. Nākamais gads izskatās vēl bēdīgāk," secina Ziemele.

Saimnieki arī stāstot, ka iepriekš bija daudz kāzu, kurās precas latvietis un ārzemnieks un svin Latvijā. "Droši vien tagad vai nu nogaida to karu un labākus laikus, vai arī baidās braukt uz šo pusi," piebilst Ziemele.

Springšļu dzirnavu saimniece Viviāna Zipa lēš, ka izmitināšana un svētku telpas izmaksas ir ap 35 eiro uz viesi. Pēdējos gados kāzu pasākumu skaits viesu namā sarucis uz pusi, salīdzinot ar 2019. gadu. Tas gan nenozīmē, ka viesu nami reģionos stāv tukši, jo saimnieki veiksmīgi pārorientējušies uz citiem pasākumiem.

"Ja runājam par kāzām, tad cilvēki vairs nejūtas tik droši par savu nākotni, par rītdienu un veido nelielus vai lielākus uzkrājumus, bet ļoti izvērtē, kur tērēt naudu, un līdz ar to arī izvērtē viesu skaitu," stāsta Zipa.

Springšļu dzirnavām un citām lielākām vietām tendence iepriekš bijusi no 60 līdz 90 viesiem, bet šobrīd tie ir ap 30–50, kas ir tuvākie draugi un radi. "Taču mums jau arī neapstājas tas bizness lielam viesu skaitam, ļoti pieprasīti ir korporatīvie pasākumi un komandu saliedēšanas pasākumi," piebilst Springšļu dzirnavu saimniece.

Kāzas – nevis liela balle, bet intīms notikums

Savukārt kāzu aģentūras norāda, ka pieprasījums šovasar nav būtiski samazinājies, bet pēdējos gados ir mainījies kāzu formāts. Proti, cilvēki rīko vienas dienas vai pat pāris stundu kāzu vakariņas bez viesu izguldīšanas. Taču "BANNTÉ EVENTS" kāzu rīkotāja Inga Bērziņa saka – vasara joprojām ir karstākais kāzu svinību laiks.

"Cilvēki arvien biežāk izvēlas vienas dienas pasākumu, kas nozīmē, ka viņi mēģina iztikt bez nakšņošanas. Viesu nami vai pasākumu telpas tiek maksimāli meklētas Rīgā vai tās tuvumā.

Apsvērumi lielākoties nav budžeta dēļ, bet cilvēkiem gribas, lai ballīte beidzas naktī un nav jādomā vairs par to rītu.

Nav tā taupība kopumā, bet cilvēki arvien gudrāk mēģina iztērēt naudu un izvēlēties patiešām lietas, kas viņiem kaut ko nozīmē un ko viņi grib, nevis skatās, ko dara citi. Es domāju, tas arī lielā mērā ietekmē mūsu kopējo tirgu," stāsta Bērziņa.

Kāzu budžets arī atkarīgs no pāru vēlmēm un var būt no piecu līdz vairāku desmitu tūkstošu eiro apmērā. Uzņēmuma "MintDeco" kāzu rīkotāja Iluta Piternika secina, ka pirmajām laulībām ir pieaudzis arī vidējais vecums.

Cilvēki lielākoties precas ap 30 un vairāk gadu vecumā un šo ceremoniju jau vairāk uztver kā intīmu notikumu, nevis lielu balli.

Pāri bieži izvēlas kāzas šaurākā lokā, bet lielas kāzas ar 100 un vairāk viesiem patlaban ir retums.

"Kāzas ir būtiski mainījušās arī saturiskajā ziņā. Ja agrāk tās bija pārim diezgan nogurdinošs pasākums ar daudzām nevajadzīgām izdarībām un tradīcijām, tad šobrīd kāzu dienas plāns un norises pārim ir kļuvušas krietni vienkāršākas. Ir nesteidzīgs dienas plāns, pāri vairāk pievērš uzmanību kvalitātei un estētikai," par tendencēm stāsta Piternika.

Viņa norāda, ka klients šobrīd ir prasīgs, jo ir daudz ceļojis, baudījis un redzējis, tāpēc arī kāzu dienas norišu tendences mainās. "Kāds ir šis saturs, ko mēs darām, ko nedarām, par ko mēs tērējam naudu un kam nē," piebilst Piternika.

Tāpat kāzu rīkotāja novēro, ka arvien vairāk pāru labprāt pavisam nelielā, pāris cilvēku lokā dodas kāzas svinēt ārpus Latvijas, īpaši uz Itāliju, un kāzu ceremoniju apvieno ar medusmēnesi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti