Panorāma

IT traucējumi izraisa haosu visā pasaulē

Panorāma

Sankcijas cenšas apiet ar kravām uz Centrālāziju

Luksus auto "apbrauc" sankcijas caur Latviju

Luksus auto «apbrauc» sankcijas caur Latviju

Shēmā, kā, apejot sankcijas, caur Baltkrieviju pa dzelzceļu piegādāt Krievijai luksusa automašīnas, iesaistīts arī kāds Latvijas uzņēmums. Tā apgalvo Baltkrievijas opozīcijas mediji, kas nupat publicējuši pētījumu par sankciju apiešanu.

Pēc baltkrievu žurnālistu noskaidrotā, galvenais kravu plūsmas maršruts ir no Grīvas stacijas Daugavpilī pa dzelzceļu līdz Oršas stacijai Baltkrievijā. Citkārt kā galamērķis norādītas kādas Centrālāzijas valstis. Bet galu galā – tās nonāk Krievijā pie sankcijām pakļautiem bagātniekiem.

"Jārēķinās, ka pa dzelzceļu automašīnas tiek piegādātas Centrālāzijas valstīm Kazahstānai, Kirgizstānai. Risks, ka sankcijas tiek apietas, preci nogādājot uz kādu no Centrālāzijas valstīm, ir joprojām ļoti augsts. Muita pievērš no savas puses uzmanību dokumentu kontrolei, prasām papildu informācijas, dažnedažādākās, kas varētu apliecināt, ka šī krava nonāks mērķī pie deklarētā saņēmēja," skaidroja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas pārvaldes direktors Raimonds Zukuls.

Tieši šajās dienās Latvijas austrumu robežu apmeklē arī ārlietu ministre Baiba Braže ("Jaunā Vienotība"), lai klātienē iepazītos ar Latvijas Valsts robežsardzes un Muitas pārvaldes darbu.

Arī viņa atzina – šis pētījums varētu kalpot par pamatu Eiropas sankcijas agresorvalstīm padarīt stingrākas.

"Tajās pastāv izņēmumi. Tas nebija Latvijas dēļ. Mēs uzskatījām, ka jāaizliedz arī luksusa preču atsevišķi izņēmumi. Kā to ierobežot – to mēs liksim priekšā nākamajā sankciju paketē," sacīja ministre.

Saskaņā ar baltkrievu pētījumu luksusa auto sūtītājs un ekspeditors ir Latvijā reģistrēts SIA "Alpik Cargo". Tā valdes locekle Juliana Kacena to nenoliedz.

Kacena: "Tieši uz Baltkrieviju mēs sūtījām. Jā!"

LTV: "Un kur viņas tālāk nonāk šīs automašīnas?"

Kacena: "Baltkrievijā! Tur, kur saņēmējs viņas saņem un ir nogādātas."

LTV: "Vai jūs pati esat droša, ka tur viss ir legāli un tā nav daļa no sankciju apiešanas shēmas?"

Kacena: "Nu kā – mēs strādājam ar saņēmējiem. Viņi mums sūta dokumentus. Kā es varu saprast, vai viņi apiet? Pēc visiem dokumentiem izskatās, ka viss ir OK un nekādas sankcijas neapiet!"

Pēc baltkrievu žurnālistu aplēsēm jūnijā un jūlijā caur Latviju un Baltkrieviju uz Krieviju nogādāti vismaz 18 vagoni ar luksusa automašīnām, kuru kopējā vērtība varētu pārsniegt 18 miljonus ASV dolāru.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti