Panorāma

Krievija Sumos apšauda veco ļaužu pansionātu

Panorāma

Izraēla veic uzlidojumus Libānai, aug bažas par eskalāciju

Nedrīkstēs nepamatoti prasīt svešvalodu zināšanas

Darbiniekiem vairs nedrīkstēs nepamatoti pieprasīt svešvalodu zināšanas

Latvijā nevarēs darbiniekiem pieprasīt svešvalodu zināšanas, ja vien tas nav objektīvi pamatoti, šādus grozījumus Darba likumā ceturtdien, 19. septembrī, galīgajā lasījumā pieņēma Saeima, lai stiprinātu valsts valodas lietojumu darba tirgū.

Ar grozījumiem aizstāvētas darbinieku tiesības izmantot valsts valodu un netikt diskriminētiem ar nepamatotām prasībām pēc svešvalodas zināšanām, veicot darba pienākumus.

Likumā nostiprināts, ka svešvalodas prasme nav uzskatāma par pamatoti nepieciešamu darba pienākumu veikšanai, ja darbs saistīts ar preču ražošanu, pakalpojumu sniegšanu vai citām darbībām Latvijas iekšējā tirgū.

Šo noteikumu varēs neattiecināt, ja svešvalodas prasme darba veikšanai būs objektīvi pamatota, piemēram, gadījumos, ja darba izpilde ir saistīta ar ārvalstīm.

Grozījumi nodrošinās, ka Latvijā kā Eiropas Savienības dalībvalstī nevarēs darbiniekiem pieprasīt krievu valodas zināšanas, pauž likumprojekta autori, atsaucoties arī uz šobrīd darba tirgū pastāvošo to jauniešu diskrimināciju, kuriem krievu valodas zināšanas nav pietiekamas.

Gadījumā, ja darba sludinājumā būs prasība pēc svešvalodas prasmes, tajā būs jāiekļauj arī tās nepieciešamības pamatojums. Savukārt darba intervijā nebūs pieļaujami darba devēja jautājumi par svešvalodu zināšanām, ja tām nav būtiskas nozīmes darba pienākumu veikšanā.

KONTEKSTS:

Likumprojektu grozījumiem Darba likumā izstrādājuši Nacionālās apvienības deputāti. Jau pašlaik likums darba devējam neļauj nepamatoti prasīt svešvalodu zināšanas, tomēr formulējums Darba likumā ir tik vispārīgs, ka praksē ar to nepietiek, sagatavotās likuma izmaiņas par krievu valodas lomas mazināšanu darba tirgū pamatoja Saeimas deputāts Raivis Dzintars (Nacionālā apvienība).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti