No 2026.gada lielajām bankām būs pienākums uzturēt klientu centrus reģionos un bankomātu tīklu

Lielajām bankām no 2026. gada būs jaunās prasības klātienes pakalpojumu nodrošināšanai un bankomātu tīkla uzturēšanai, lai reģionu uzņēmējiem un iedzīvotājiem finanšu pakalpojumi kļūs pieejamāki, paredz Saeimā 3. lasījumā apstiprinātie grozījumi Kredītiestāžu likumā.

ĪSUMĀ:

  • Saeima groza Kredītiestāžu likumu, lai finanšu pakalpojumi reģionos kļūtu pieejamāki.
  • Prasības bankām stāsies spēkā 2026. gadā, precīzus noteikumus izstrādās Latvijas Banka.
  • Pašlaik prasības būtu jāpilda "Swedbank", SEB, "Citadele" un "Luminor". 
  • Tām būs jānodrošina klientu centri novados centros un valstspilsētās saskaņā ar  Latvijas Bankas noteikumiem. 
  • Pilsētās un novadu centros, kur nebūs klientu centra, būs jānodrošina klātienes pakalpojumi pēc pieprasījuma.
  • Tāpat šīm bankām būs jāuztur bankomātu infrastruktūra, nodrošinot skaidras naudas izmaksas.
  • Latvijas Banka lēš: klientu centru skaits kopā ar mobilajiem punktiem varētu pieaugt par trešdaļu.

Regulējums par klātienes pakalpojumu pieejamību būs attiecināms uz tām kredītiestādēm, kuras ir kritisko finanšu pakalpojumu sniedzējas un kuras ir plānots noteikt arī kā atbildīgās par bankomātu infrastruktūras nodrošināšanu.

Pašreizējā tirgus situācijā tās ir četras Latvijā lielākās kredītiestādes – "Swedbank", "SEB banka", "Citadele banka" un "Luminor Bank" Latvijas filiāle.

Tām būs jānodrošina pastāvīga klātbūtne tajās valstspilsētās un novadu administratīvajos centros, kuri atbilst noteiktiem nosacījumiem, t. sk. attālums līdz citai pilsētai, kurā jau tiek nodrošināta pastāvīga klātienes pakalpojumu sniegšana, klientu īpatsvars attiecīgajā pašvaldībā un pašvaldībā dzīvojošo iedzīvotāju skaits, paziņojumā medijiem informēja Latvijas Banka.

Precīzus noteikumus un kritērijus izstrādās Latvijas Banka.

Paredzēts arī, ka tajās valstspilsētās un novadu administratīvajos centros, kur nebūs pienākuma nodrošināt pastāvīgu klātienes pakalpojumu sniegšanu, pakalpojumi klātienē būs sniedzami pēc klienta pieprasījuma atbilstoši bankas izvēlētam klātienes pakalpojumu nodrošināšanas risinājumam.

Kredītiestādēm būs izvēles brīvība attiecībā uz iespējami optimālo pakalpojumu sniegšanas organizēšanas veidu.

Tāpat šīm četrām kredītiestādēm noteikts pienākums uzturēt bankomātu infrastruktūru Latvijā, kurā nodrošināt skaidras naudas izmaksas.

2024. gada martā Latvijā bija 72 kredītiestāžu klientu apkalpošanas vietas, aptuveni pusē no pašvaldībām nevienai no lielākajām kredītiestādēm nav savu pastāvīgo klientu apkalpošanas vietu.

Latvijas Bankas aplēses liecina, ka šo prasību piemērošanas rezultātā kredītiestāžu klientu apkalpošanas vietu skaits, ietverot arī mobilos punktus, Latvijā kopumā varētu pieaugt par trešdaļu.

Latvijas Banka gan norādīja, ka nenotiks atgriešanās pagātnē, kad katrā mazpilsētā piecas dienas nedēļā darbojās kādas kredītiestādes filiāle.

"Daudzi iedzīvotāji lieto finanšu pakalpojumus digitāli un savus paradumus nemainīs, tāpēc ir jāmeklē racionāli un elastīgi risinājumi, kas ir izstrādāti tieši mūsdienu situācijai un kuriem ir saprātīgas un pamatotas izmaksas," norādīja Latvijas Banka.

Latvijas Banka jau uzsākusi darbu pie noteikumu izstrādes.

Tajos būs precīzi kritēriji prasību piemērošanai. Noteikumus plāno izdot līdz 2024. gada 1. decembrim, bet Kredītiestāžu likuma norma stāsies spēkā 2026. gada 1. janvārī.

KONTEKSTS:

Skaidrajai naudai ir daudz lielāka loma, nekā varēja šķist vēl pirms dažiem gadiem, atzinusi Latvijas Banka. Tādēļ arī tika izstrādāti grozījumi Kredītiestāžu likumā,  kas paredz stiprināt skaidrās naudas pieejamību Latvijā.

Latvijas Banka piedāvāja šādas likuma izmaiņas, jo secināja, ka skaidrajai naudai ir daudz lielāka loma, nekā varēja šķist vēl pirms dažiem gadiem. Skaidras naudas nozīme pieaug ārkārtas situācijās, ja nav pieejama elektrība vai elektroniskās sistēmas.

Turklāt bez skaidrās naudas pieejamības pieaugs sociālās atstumtības risks attiecībā uz to sabiedrības daļu, kura neprot vai nespēj pilnvērtīgi izmantot digitālās tehnoloģijas vai citu tiesiski pamatotu iemeslu dēļ izvēlas izmantot skaidro naudu, nevis bezskaidrās naudas norēķinus.

2023. gada 30. jūnijā Latvijā uz 10 000 iedzīvotāju bija tikai 4,9 bankomāti, kas ir viens no zemākajiem rādītājiem Eiropā, norādīts likumprojekta anotācijā.

Kopš 2013. gada beigām banku filiāļu skaits ir sarucis par 91,5%. 2013. gada beigās Latvijā bija 319 klientu apkalpošanas vietu, bet 2023. gada maijā – 77. Šādos apstākļos bankomāti ir kļuvuši par galveno skaidrās naudas pieejamības avotu. 

Lielākās bankas uz filiāļu atjaunošanu gan raugās skeptiski.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti