Budžets 2025: Mediķu arodbiedrība ceļ trauksmi par nepietiekamo finansējumu veselības aprūpei

Nākamajam gadam plānotais veselības nozares budžets jau sarūgtinājis Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrību (LVSADA), tā Latvijas Radio raidījumā "Labrīt" skaidroja LVSADA vadītājs Valdis Keris. Arodbiedrībā zināms, ka veselības ministrs Hosams Abu Meri ("Jaunā Vienotība" (JV)) nozarei lūdzis piešķirt nedaudz virs 153 miljoniem eiro. Tas esot daudz mazāk, nekā paredz Sabiedrības veselības pamatnostādnes 2021.–2027. gadam.

Keris uzsver, ka bez vajadzīgā finansējuma veselības aprūpes pieejamība un kvalitāte pasliktināsies. Arodbiedrībā līdz šim sagaidīja premjerministres Evikas Siliņas (JV) reakciju uz nepietiekamo naudas apjomu, taču tas nav noticis.

Valdis Keris par nākamā gada budžetu
00:00 / 06:42
Lejuplādēt

Arodbiedrībā atgādina, ka Sabiedrības veselības pamatnostādnes paredz finansējuma pieaugumu veselības nozarē par aptuveni 750 miljoniem eiro. Taču pašlaik tas ir tikai aptuveni puse no šī naudas apjoma.

LVSADA šodien lems par tālāku rīcību, lai pievērstu politiķu un sabiedrības uzmanību. Visticamāk šodien varētu nolemt par atklātas vēstules izsūtīšanu. Ja mediķu lūgumu nesadzirdēs, arodbiedrība septembrī uz sarunām aicinās premjerministri un veselības ministru, lai uzklausītu viņu atbildes. Keris raidījumā uzsvēra, ka iespējama arī tālāka rīcība, ja atbildes būs neapmierinošas.

KONTEKSTS:

Finanšu ministrs Arvils Ašeradens ("Jaunā Vienotība") iepriekš atklāja, ka koalīcija vēl apspriež, kā mainīt darbaspēka nodokļus, taču ideja esot absolūti skaidra – nodokļu slogs no darbaspēka būtu jāpārceļ uz patēriņu.

Finanšu ministrs arī nāca klajā ar ideju Latvijā celt pievienotās vērtības nodokļa (PVN) pamatlikmi par vienu procentpunktu – no līdzšinējā 21% līdz 22%, lai finansētu augošos aizsardzības izdevumus. Šī iecere izpelnījās Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča kritiku. 

Sākotnēji bija paredzēts, ka nodokļu politikas revīzijas darba grupa strādās līdz Jāņiem un Finanšu ministrijai jūnija beigās valdībā iesniegtu ziņojumu, kādus nodokļus mainīs un kā. Jau ir izanalizēts uzņēmumu ienākuma nodoklis, un secinājums – līdzšinējā politika bijusi pareiza. Tomēr nodokļu darba grupa sarunu termiņu pārcēla līdz vasaras beigām.

Finanšu ministrs norādīja, ka situācija saistībā ar topošo Latvijas valsts budžetu 2025. gadā ir saspringta. Fiskālā telpa saskaņā ar pašreizējām aplēsēm ir negatīva, un, ja netiks rasti risinājumi, kā to novērst, valdībai var nākties meklēt ietaupījumus miljoniem eiro apmērā. 

Latvijas Darba devēju konfederācija uzskata, ka šobrīd celt nodokļus būtu kļūda.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti