Panorāma

2025. gada budžeta galvenais jautājums – kur ņemt naudu?

Panorāma

Panorāma

Maskavas nama izsoli sāk ar cenu 3,57 miljoni eiro

Sākas Maskavas nama izsole; potenciālo interesi vērtē piesardzīgi

Ņemot vērā pašreizējo plānojumu, objekta izvietojumu un vēsturisko fonu, optimālākais būtu atstāt izsolē nonākušo Maskavas namu kultūras pasākumu rīkošanai, bet daļu varētu izmantot kā birojus, tā Latvijas Radio atzina VAS "Valsts nekustamie īpašumi" valdes loceklis Andris Vārna.

Sākas Maskavas nama izsole; potenciālo interesi vērtē piesardzīgi
00:00 / 02:58
Lejuplādēt

"Ierobežojumu pielāgot savādāk tur nav," sacīja Vārna un piebilda, ka īpašums ir labā tehniskā stāvoklī. Ēkā atrodas lielā zāle, vairākas mazākas zāles un, kā sacīja Vārna, Rīgas centrā neesot daudz šāda veida objektu.

VNĪ pārstāvis arī pauda, ka saprot šī objekta sarežģītību un potenciālo interesi par to vērtē piesardzīgi.

Pašlaik no nama tiek izvāktas pēdējās mantas un atkritumi, ko atstājuši iepriekšējie saimnieki.

Uz Latvijas Radio jautājumu, vai ēkā nav konstatētas kādas noklausīšanās ierīces, Vārna atbildēja, ka tādas informācijas viņa rīcībā nav. Taču viņš pauda – ja jaunie īpašnieki vēlēsies to pārbaudīt, tad droši to varēs darīt.

Otrdien, 20. augustā, sākas VNĪ rīkotā tā dēvētā Maskavas nama izsole. Objekts atrodas Rīgas centrā Marijas ielā. Izsoles sākumcena ir 3,57 miljoni eiro, un visi izsolē gūtie līdzekļi tiks ziedoti palīdzības sniegšanai Ukrainai.

Tiem, kas vēlas piedalīties izsolē, līdz 9. septembrim jāiemaksā nodrošinājuma summa 10% apmērā no izsolāmā nekustamā īpašuma sākumcenas. Par objektu būs jānorēķinās divu nedēļu laikā.

Ja izsolei neviens nepieteiksies, VNĪ samazinās cenu un tas būs tik ilgi, kamēr izsole notiks. Šāda ir "Valsts nekustamo īpašumu" pieredze. Taču tas, ja cena tiks samazināta, nenozīmēšot, ka objekts tiks pārdots par samazināto cenu. Ir bijuši gadījumi, kad cena tiek samazināta pat uz pusi, bet īpašums tiek pārdots pat par augstāku cenu par sākotnēji izsludināto.

Īpašumu veido zemesgabals 966 kvadrātmetru platībā un uz tā esoša būve. Īpašums atrodas Rīgas pilsētas centrā – kvartālā, kuru veido Marijas, Alfrēda Kalniņa, Krišjāņa Barona un Merķeļa iela. Maskavas nams ir pilnībā aprīkots ar visām nepieciešamajām komunikācijām, ieskaitot elektroapgādi, ūdensvadu, kanalizāciju un centralizēto apkuri. Piecstāvu ēkas kopējā platība ir gandrīz 4,5 tūkstoši kvadrātmetru, un tai ir viens pazemes stāvs.

Izsole noslēgsies 19. septembrī.

Nozares speciālisti piesardzīgi

Nozares speciālista vērtējumā izdevīgāk pārdot varētu, ja tas būtu, piemēram, dzīvokļu nams. Bet pašreizējā veidolā par to prasītā cena ir augsta.

"Pirmšķietami, tas izklausās ļoti... Nedaudz pārvērtēts izklausās, diezgan liels cipars, izklausās pēc dārga pirkuma," sprieda "Latio" nekustamo īpašumu darījumu vadītājs Jāzeps Bikše.

Bet, iespējams, būtisku lomu nospēlē tieši tas, ka pirkums būs reizē arī atbalsts Ukrainai.

"Ir visādi pārsteigumi, iespējami. Kāpēc ne? Jā, iespējams, kāds ir ļoti liels patriots, varbūt kāds tieši redz to īpašumu, teiksim, tas politiskais konteksts varbūt var spēlēt tieši pozitīvi," pieļāva Jāzeps Bikše.

Arī Latvijas Nekustamo īpašumu darījumu asociācijas valdes priekšsēdētājs Aigars Šmits savā vērtējumā ir piesardzīgs.

"Pateikt, vai cena ir adekvāta un līdz kurai summai to varētu aizsolīt, noteikti nevarēs nokomentēt neviens. Ja pārmetīsim uz kvadrātmetru, tad cena ir ļoti laba. Bet šī nav privātmāju apbūves teritorija. Noteikti ir kāds uzņēmējdarbības veids, kas šeit ir jāplāno. Tad ir jārēķina, kādā veidā aizpildīt un ko šis īpašums vai investīcija spēs saražot," sacīja Šmits.

KONTEKSTS:

Par "Maskavas namu" sauktā ēka Rīgā, Marijas ielā 7, piederēja Maskavas pilsētas Īpašuma departamentam, līdz Saeima šī gada 11. janvārī pieņēma lēmumu to pārņemt Latvijas īpašumā.

Īpašumam 2022. gada pavasarī, pēc Krievijas sāktā kara Ukrainā, uzlika aizliegumu to atsavināt un apgrūtināt ar citām lietu vai saistību tiesībām. Valsts drošības dienests izmeklēšanā atklājis, ka "Maskavas nama" vadība, iespējams, turpināja gūt materiālu labumu no šī nama telpām, kuru izmantošana atbilstoši starptautiskajām sankcijām pret Krieviju bija aizliegta.

Marijas ielā 7 reģistrēts vairāk nekā desmit organizāciju un uzņēmumu, piemēram, "Krievu biljarda federācija", "Krievu sabiedrība Latvijā", Latvijas mazākumtautību biedrību apvienība "Sadraudzība", Maskavas pilsētas valsts unitārā uzņēmuma "Maskavas Starptautiskās sadarbības centrs" pārstāvniecība, iepriekš leģionāru piemiņas pasākumu laikā Rīgā aizturētajam Jelgavas domes deputātam Andrejam Pagoram (Latvijas Krievu savienība) piederošā SIA "Pagors" un citas.

Šogad 26. martā valdība nolēma Satiksmes ministrijas valdījumā esošo Maskavas namu nodot Finanšu ministrijas īpašumā, kura pēc tam to pārdotu izsolē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti