Slikti laikapstākļi veicina kafijas cenu pieaugumu pasaulē

Krūze kafijas no rīta ir neatņemama ikdienas sastāvdaļa miljoniem cilvēku. Vispārējas dārdzības apstākļos daudzi varbūt nemaz nav pamanījuši, ka pēdējā gada laikā ir pieaugusi arī kafijas cena. Kafijas sadārdzināšanās galvenais iemesls ir nelabvēlīgi laikapstākļi vadošajās kafijas audzēšanas valstīs, bet to ietekmē arī tādi faktori kā piegāžu ķēžu traucējumi un pat Eiropas Savienības (ES) centieni ierobežot klimata pārmaiņas, kas ilgtermiņā būs galvenais izaicinājums kafijas audzētājiem.

Slikti laikapstākļi veicina kafijas cenu pieaugumu pasaulē
00:00 / 03:56
Lejuplādēt

Ik dienu visā pasaulē tiek izdzerti vairāk nekā 2 miljardi krūzīšu ar dažāda veida kafiju, kas ir viens no visvairāk patērētajiem dzērieniem pasaulē un viena no visvairāk tirgotajām precēm pasaulē.

Kafijas patēriņš strauji aug, bet vēl straujāk pieaug kafijas cenas. Šogad ļoti augstu cenu sasniedza ne tikai pasaulē visvairāk iecienītās "Arabica" šķirnes pupiņas, bet arī "Robusta" pupiņas, ko līdz šim uzskatīja par lētāku alternatīvu.

Gada otrajā ceturksnī kafijas cenas pasaulē pieauga par gandrīz 20%, un izskan prognozes, ka tās turpinās kāpt.

Kafijas sadārdzināšanās lielā mērā ir saistīta ar pavasarī pieredzēto ilgstošo karstumu un sausumu Vjetnamā, kas ir lielākā "Robusta" šķirnes pupiņu audzētāja. Šī iemesla dēļ Vjetnamā varētu ievākt 13 gados sliktāko kafijas pupiņu ražu. Laikapstākļi šajā ziemā nav bijuši labvēlīgi arī Brazīlijā, kas ir lielākā "Arabica" šķirnes kafijas pupiņu audzētāja.

Ziņu aģentūras "Bloomberg" analītiķis Havjers Blass paskaidroja, kāpēc kafijas tirgus nonāca pašreizējā situācijā. "Pagājušajā gadā, saskaroties ar dārdzības krīzi pasaulē, kafijas ražotāji gaidīja, ka patērētāji izvēlēsies lētākus produktus, tāpēc viņi pasūtīja vairāk "Robusta" kafijas pupiņu. Ražotāji cerēja, ka piegādātāji spēs apmierināt pieprasījumu, taču tas nenotika Vjetnamā piedzīvoto laikapstākļu dēļ," sacīja Blass.

Visvairāk cenu pieaugumu izjutīs eiropieši

Lielākā kafijas importētāja un patērētāja ir Eiropa, kas visvairāk izjutīs kafijas cenu pieaugumu.

Eiropas apgādi ar kafiju nopietni ietekmē Jemenas hutiešu nemiernieku uzbrukumi tirdzniecības kuģiem Sarkanajā jūrā.

Šī iemesla dēļ daudzi pārvadātāji izvēlas krietni garāko kuģojumu apkārt Āfrikai, kas, protams, nozīmē augstākas galaprodukta izmaksas.

Vēl viens iemesls, kāpēc eiropiešiem būs jāmaksā dārgāk par kafiju, būs ES pērn pieņemtā Atmežošanas regula, kas aizliegs importēt produktus, kuru ražošana ir saistīta ar mežu iznīcināšanu.

Pazīstamā itāļu kafijas ražotāja "Illy" vadītājs Andrea Illi apgalvoja, ka vairumam kafijas audzētāju nav iespēju izpildīt ES prasības. "Atmežošanas regula ir ietekmīga, jo tā ievieš noteikumus, kurus ir grūti īstenot ražotājvalstīm, jo tās nav tehnoloģiski aprīkotas, lai nodrošinātu ģeogrāfiskās koordinātas un pilnīgu izsekojamību, ko pieprasa ES tik īsā laikā. Bet es domāju, ka ar lielu darbu un privātiem ieguldījumiem mēs to spēsim panākt vismaz lielākajā daļā valstu. Tas ir pozitīvi tādā ziņā, ka tas savā ziņā apliecinās, ka kafija netiek audzēta noteiktās atmežotās teritorijās," Illi sacīja intervijā ziņu aģentūrai "Bloomberg".

Audzētājiem jāpielāgojas laikapstākļu izmaiņām

Nākamajās desmitgadēs kafijas audzēšanu visvairāk ietekmēs klimata pārmaiņas.

Pieaugošās gaisa temperatūras un nokrišņu daudzuma izmaiņas Dienvidamerikā, Centrālāfrikā un Dienvidaustrumāzijā rada nopietnas bažas kafijas audzētājiem.

"Mums ir jāizprot laikapstākļi. Agrāko laiku audzētāji, vecā paaudze stāsta, ka agrāk laikapstākļi bija daudz paredzamāki. Kad iestājās vasara, tā bija vasara, tas bija ražas novākšanas laiks. Kad pienāca lietus sezona, tad bija augļu nobriešanas laiks. Mūsdienās mums ir jāpielāgojas dažādām laikapstākļu izmaiņām," kafijas audzētājs no Salvadoras Fransisko Mena sacīja telekanālam "TRT World".

Zinātnieki lēš, ka klimata pārmaiņu dēļ līdz 2050. gadam uz pusi samazināsies lauksaimniecības zemes platība, kurā varēs audzēt "Arabica" šķirnes kafijas pupiņas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti