«Microsoft» izrāda interesi iesaistīties mākslīgā intelekta ekselences centra izveidē Latvijā

Latvijas uzņēmēju delegācijas vizītes laikā programmatūru uzņēmums "Microsoft" izrādījis interesi iesaistīties mākslīgā intelekta ekselences centra izveidē Latvijā.

Tiekoties ar virkni pasaulē labi zināmu tehnoloģiju uzņēmumu pārstāvjiem, Latvijas delegācija guvusi apliecinājumu, ka mūsu radītie produkti mākslīgā intelekta jomā jau šobrīd atsevišķās nišās ir konkurētspējīgi pasaules līmenī.

Ekonomikas ministrijas un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras rīkotā tirdzniecības misija uz ASV pašlaik turpinās Sanfrancisko. Tā sākās ar programmatūru uzņēmuma "Microsoft" apmeklējumu, kur pārrunātas iespējas stiprināt sadarbību. Tehnoloģiju aizvien pieaugošā klātesamība mūsu ikdienā ir dzinulis šīs nozares straujai attīstībai, tostarp dažādiem mākslīgā intelekta rīkiem, tāpēc radusies ideja par reģionāla mākslīgā intelekta ekselences centra izveidi Latvijā ar "Microsoft" iesaisti. Uzņēmums apliecinājis interesi iesaistīties šādā projektā.

Vēlāk vizītē jau pievienojoties arī Valsts prezidentam Edgaram Rinkēvičam, atsevišķi Latvijas uzņēmēji apmeklēja ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa administrācijas Eimsa pētījumu centru Silīcija ielejā.

"Tas, ko mēs šodien dzirdējām no NASA – viņi ļoti daudz runāja par bezpilota lidaparātu vadību, bezpilota lidaparātu sistēmu kontroli ārpus tiešās redzamības, par liela skaita lidaparātu kontroli. Tās ir tēmas, ko mēs esam pētījuši jau gadus piecus, sešus, mums ir zināma prakse. Varēja redzēt, ka ir lietas, kur esam darījuši labāk.

Mēs noteikti turpināsim šo kontaktu un cerēsim uz sadarbību ar NASA nākotnē šajā bezpilota lidaparātu sfērā," pastāstīja LMT viceprezidents Ingmārs Pūķis.

Arī Valsts prezidents apliecināja, ka bijusi liela ieinteresētība sadarboties gan ar LMT, gan Rīgas Tehnisko universitāti un citiem.

"Interese ir. Jautājums, kā pēc tam, kad šī vizīte beigsies, izveidot tādu mehānismu, kur mēs spējam to atbalstīt," norādīja prezidents.

Valsts prezidents arī piedalījās jaunuzņēmumu "Techchill" organizētajā pasākumā, kur uzņēmēji tikās ar riska kapitāla nozares pārstāvjiem, meklējot investīcijas savu projektu attīstībai un iekļūšanai globālajā tirgū.

Latvijas delegācija apmeklēja arī tehnoloģiju kompānijas "Meta" un "Google". To pārstāvji izcēla Eiropas Savienības regulējuma izaicinājumus, kas līdz šim ir bremzējuši viņu ienākšanu Eiropā plašākā mērogā. Šajā ziņā Latvijas iecere par mākslīgā intelekta centra izveidi varētu kalpot kā priekšnoteikums starptautisko partneru piesaistei.

Pēc ekonomikas ministra Viktora Valaiņa (Zaļo un Zemnieku savienība) teiktā, sarunās ar lielajiem tehnoloģiju uzņēmumiem esot jūtama izteikta interese par sadarbības paplašināšanu ar Latviju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti