Panorāma

Valsts aizsardzības mācības "Namejs" iesoļo Rīgā

Panorāma

Leiena Kijivā paziņo par 35 milj. eiro aizdevumu Ukrainai

Nav vienošanās par 30 miljonu tērēšanu pedagogu algām

Pedagogu algas varētu nepalielināt vispār; nav skaidrības par papildu 30 miljonu tēriņiem

Atbildīgajai Izglītības un zinātnes ministrijai neizdodas panākt vienošanos ar pedagogiem un pašvaldībām par to, vai nākamgad papildus piešķirtos 30 miljonus eiro pārdalīt kaut nelielam algu pieaugumam. Otrs variants ir tos novirzīt jaunā finansēšanas modeļa "Programma skolā" īstenošanai.

Dienu pēc valdības lēmuma piešķirt izglītībai papildu 30 miljonus eiro nākamgad Izglītības ministrija aicināja sociālos partnerus uz sarunu par to, kā labāk šo naudu tērēt.

Ar 30 miljoniem pietiktu, lai pedagogu algas palielinātu par 2,6%, bet ne tik daudz, kā tika solīts iepriekš. Ministre piedāvā labāk šo naudu ieguldīt jaunā algu finansēšanas modeļa ieviešanā nākamgad septembrī.

"Tas izlīdzina to nevienlīdzību, kas šobrīd ir skolotāju atalgojumos dažādos reģionos, jo tas šobrīd ir balstīts uz demogrāfiju. Līdz ar to arī bērnu izglītības kvalitātei tas ir tāds liels trieciens. Bet būtībā ir jautājums, vai mēs gribam domāt par nākotni? Un redzēt, ka šīs atalgojuma izmaiņas notiek caur modeli? Nevis vienkārši caur likmes kāpumu," skaidro izglītības ministre Anda Čakša ("Jaunā Vienotība").

Citās domās ir skolotāju arodbiedrībā. Tā pat būtu piekritusi mazākam algu kāpumam, nekā iepriekš tika prasīts, solīto pieaugumu atliekot uz vēlāku laiku.

"Diemžēl nozares ministres nostāja ir tāda, ka algu grafiks ir pilnībā jāiesaldē. Un, ka šī nauda ir jānovirza vienas reformas īstenošanai, kas aptver tikai daļu no pedagogiem un tur arī nekāds algas pielikums nav paredzēts. Tiesiskais nihilisms nav pieļaujams.

Uzticēšanos vēl vairāk nevajadzētu graut. Likumi ir jāpilda. Un tikai tad, ja tev paliek pāri nauda, tikai tad tu vari sākt īstenot kaut kādas savas jaunas ieceres, savus sapņus," pauž arodbiedrības vadītāja Inga Vanaga.

Saistībā ar šo situāciju trešdien sasaukta pedagogu arodbiedrības padomes ārkārtas sēde, uz kuru aicināti arī politiķi. Arī no savas puses Izglītības ministrija plāno organizēt vēl vienas sarunas, lai panāktu kompromisus.

Jau ziņots, ka pašvaldības visu gadu kārtojušas skolu tīklu atbilstīgi plānotajam algu finansēšanas modelim. Bet arī tām pēc šīs dienas sarunām nav skaidrības.

"Manuprāt, tā lielākā diskusija ir par to, kāda tad būs nākotne? Ja sāk strādāt, ja ir šis programmu finansējums, vai tas arī turpināsies? 2026. gadā ir nepieciešami 106 miljoni. Mēs dzirdējām šobrīd, ka tādu līdzekļu nav. Tas ir ļoti slikti, ka ir plānotas izmaiņas un tālāk pagaidām nav redzams. Bet sarunas vēl turpināsies noteikti," skaidro Latvijas Pašvaldību savienības vadītājs Gints Kaminskis.

Iepriekš solītais algu pieaugums nebūs, un nākamnedēļ skolotāju arodbiedrība sasaukusi padomes ārkārtas sēdi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti