Pārkāpumus konstatē katrā trešajā no vasaras sezonā apsekotajiem izmitināšanas un ēdināšanas uzņēmumiem

Valsts darba inspekcijas (VDI) tematiskajās pārbaudēs šovasar apsekoti vairāk nekā 100 izmitināšanas un ēdināšanas nozares uzņēmumi un katrā trešajā konstatēti pārkāpumi. Tie lielākoties saistīti ar nereģistrētiem darbiniekiem. Tikmēr nozare jau ilgstoši pauž, ka uzņēmumi ir grūtībās gan pandēmijas seku, gan tūristu skaita samazinājuma dēļ, kas veicina arī ēnu ekonomiku.

Pārkāpumus konstatē katrā trešajā no vasaras sezonā apsekotajiem izmitināšanas un ēdināšanas uzņēmumiem
00:00 / 02:25
Lejuplādēt

Pārbaudēs atklāj nereģistrētu nodarbinātību

Valsts darba inspekcija pārbaudēs šovasar konstatējusi 126 pārkāpumus viesmīlības un ēdināšanas nozarē, tostarp uzņēmumiem piemēroti arī sodi par nereģistrēti nodarbinātām personām.

Tāpat pārkāpumi konstatēti saistībā ar atvaļinājumu nepiešķiršanu, kā arī atalgojuma un virsstundu apmaksu, stāstīja Darba inspekcijas pārstāve Sandra Zariņa.

"Šajās pārbaudēs mēs konstatējām arī 25 nereģistrēti nodarbinātas personas, arī redzējām to, ka ļoti produktīvi bija mums atrast tieši tad, kad varbūt vismazāk gaidīja darba devējs, tas ir, pēc darba laika vai brīvdienās," stāstīja Sandra Zariņa.

"Vienā uzņēmumā mēs trešo gadu pēc kārtas noķeram nereģistrēti nodarbinātas personas, šoreiz tas bija jaunietis.

Un jāpiezīmē arī šīs nozares varbūt mazkvalificētu darbinieku nezināšanu. Savas tiesības viņi neapzinās, viņi tic darba devēju solījumiem, kad, viņus pieņemot darbā, neslēdz uzreiz darba līgumu, bet piedāvā pamēģināt, paskatīties, kā tev šis darbs patīk trauku mazgātājam vai istabenei, piemēram. Un cilvēki strādā, un pēc kāda laika tomēr viņu atbrīvo, un tad nekādas samaksas nav, un tad viņi vēršas pie mums," norādīja Zariņa.

No nozares darbiniekiem šogad gandrīz 400 iesniegumu

No pašiem nozares darbiniekiem šogad Darba inspekcijā kopumā saņemti teju 400 iesniegumi.

Izmitināšanas un ēdināšanas darbinieku sūdzības veido aptuveni 10% no kopējā iesniegumu skaita.

Latvijas Restorānu biedrības prezidents Jānis Jenzis vērtēja, ka daļa uzņēmumu pārkāpumus veic neapzināti. Viņš arī norādīja, ka nozare kopš pandēmijas joprojām ir grūtībās un arī tūristu skaits ir būtiski zemāks.

"Tad ir jautājums, vai tas ir tā kā apzināti, piemēram, četri darbinieki strādā, kas nav noformēti, un tad mūk ārā pa visām durvīm, kad nāk Darba inspekcija, vai arī tas ir, ka visi darbinieki ir noformēti un strādā ar līgumiem un nodokļi tiek maksāti, un ir, piemēram, jaunietis, kas pirmo dienu mēģina sevi kādā amatā, un vienkārši nelaimīgi sagadās, ka atnāk Darba inspekcija. Nu, tie gadījumi būtu jānošķir, bet, protams, tā nozares problemātika, par ko mēs runājam, par darbaspēka nodokļu slogu, par PVN, kas ir viens no augstākajiem Eiropā, un darbaspēka nodokļu slogs ir augstākais Baltijā, kas, protams, arī veicina šo, iespējams, ieslīdēšanu pelēkajā zonā," sprieda Jānis Jenzis.

Darba inspekcijā vēl norādīja, ka pēdējos trīs gados viesmīlības nozarē pieaug pārbaudēs konstatēto nereģistrēti nodarbināto skaits un minētās tematiskās pārbaudes turpināsies līdz gada beigām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti