Koalīcijā noraida ideju atjaunot «deputātu kvotas»; pieļauj budžetā atbalstīt atsevišķus opozīcijas priekšlikumus

Koalīcijā neatbalsta principu ļaut Saeimas deputātiem kādas konkrētas naudas summas paredzēt pēc pašu ieskatiem. Vienlaikus koalīcijas politiķi saskata iespēju atbalstīt atsevišķus Saeimas opozīcijas frakciju ierosinājumus. Saeimas Budžeta un finanšu komisijas priekšsēdētājs Jānis Reirs ("Jaunā Vienotība") pagājušajā nedēļā, no finanšu ministra saņemot budžeta likumprojektus, aizstāvēja tā saucamās deputātu kvotas, bet pēc koalīcijas partneru norādēm vairs par tām nerunās.

Par deputātu kvotām dēvētā sistēma kritikas krustugunīs nonāca 2017. gadā, kad valsts budžetā koalīcijas politiķi pēc saviem ieskatiem sadalīja teju 30 miljonus eiro. Vairumu no tām sadalīja dažādām būvēm konkrētām pašvaldībām, kuru vadībā bija valdošajā koalīcijā pārstāvētie politiskie spēki. Valsts kontrole toreiz pārmeta, ka šāda pieeja neatbilst labiem budžeta plānošanas principiem, jo nebija pietiekami izvērtētas budžeta prioritātes, izmaksu lietderība.

Pēc vairākiem gadiem, gatavojot jau 2022. gada budžetu, Saeimas deputātiem bija iespēja dažādiem mērķiem sadalīt ap diviem miljoniem eiro. Šādu principu, saņemot 2025. gada valsts budžeta portfeli, pagājušajā nedēļā aizstāvēja Saeimas Budžeta komisijas vadītājs Reirs. Viņš pauda, ka neredzot neko sliktu, ja deputāti paredz līdzekļus nevalstiskajām organizācijām, kā piemēru minot organizācijas cilvēkiem ar īpašām vajadzībām "Sustento" un "Apeirons".

Tomēr šādam modelim, kad katram deputātam ir iespēja kādu naudas summu novirzīt pēc viņa ieskatiem, koalīcijā nebūs atbalsta. "Jaunās Vienotības" Saeimas frakcijas vadītājs Edmunds Jurēvics norādīja, ka

šī brīža koalīcija Saeimas pagātnes kļūdas neatkārtošot, bet ir vienojusies atbalstīt atsevišķus opozīcijas priekšlikumus:

"Jaunās Vienotības" Saeimas frakcijas vadītājs Edmunds Jurēvics
00:00 / 00:32
Lejuplādēt

"Mūsu vienota izpratne koalīcijā ir, ka arī opozīcijā ir jāieklausās. Arī pagājušajā gadā atsevišķus opozīcijas priekšlikumus atbalstījām un pieļauju, ja būs jēgpilni, saprātīgi un fiskāli atbildīgi priekšlikumi arī šogad, tie tiks atbalstīti. Skaidrs, ka mēs nevaram un arī nevajag atgriezties pie šīs vecās, sevis izsmēlušās kvotu sistēmas, bet tas, protams, neizslēdz, ka ir atsevišķi priekšlikumi budžetā, par ko var un vajag diskutēt, bet gribu skaidri novilkt līniju, ka neatgriežamies tādā sistēmā, kurā kādam deputātam kas automātiski ir garantēts, kā tas bija 2017. gadā. Nedomāju, ka par to ir kādas bažas, jo koalīcijā ir izpratne, ka nevaram atgriezties pagātnē."

Nacionālās apvienības frakcijas deputāti ik gadu ir snieguši priekšlikumus par līdzekļu piešķiršanu Latvijas Politiski represēto apvienībai, Latviešu Virsnieku apvienībai. Līdzīgi pašlaik opozīcijā esošā Nacionālās apvienības frakcija rīkosies arī šogad un sagaida atbalstu. Frakcijas pārstāvis Saeimas Budžeta komisijā Artūrs Butāns pretēji koalīcijas partneriem uzskata, ka katram deputātam vajadzētu būt iespējai izmantot kādu naudas summu biedrību un organizāciju atbalstam:

Saeimas Budžeta komisijas pārstāvis Artūrs Butāns (Nacionālā apvienība)
00:00 / 00:34
Lejuplādēt

"Principu, ka deputātiem būtu šāds caurskatāms un tieši uz nevalstiskajām organizācijām, biedrībām vērsts instruments, es atbalstītu. Mēs nerunājam par lielām summām.

Tie varētu būt pāris desmiti tūkstošu [eiro], ko novirzīt, piemēram, kādai biedrībai reģionā, no kura deputāts ievēlēts.

Tādā veidā gan praktiski palīdzot, gan arī stiprinot saikni ar savu reģiona vēlētāju. Tas varētu arī mazināt plaisu starp iedzīvotājiem un politiķiem."

Latvijas Radio sazinājās arī ar Saeimas Budžeta komisijas vadītāju Reiru. Viņš atzina, ka vairs nerunās par deputātu kvotām, skatot valsts budžeta projektu. Var teikt, ka tā ir sava veida piekāpšanās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti