Ražotāji: Pieprasījums pēc Jāņu siera svētkos nemainīgi augsts; dažviet trūkst darbaroku

Tradicionālā Jāņa siera ražošana pēdējos gados ir stabila. Ražotāji gan norāda, ka problēmu netrūkst, piemēram, dažiem darbaspēka trūkums neļauj saražot vairāk Jāņu siera. Tāpat varētu vēlēties lielāku pircēju interesi ne tikai svētkos, bet visu cauru gadu.

Pieprasījums pēc Jāņu siera svētkos – augsts
00:00 / 03:55
Lejuplādēt

Jāņu siers Latvijā ir labi zināms un ikdienišķs, bet tajā pašā laikā vienreizīgs un izcils produkts, jo to ražo tikai Latvijā. Jāņu siers ir iekļauts Eiropas Savienības garantēto tradicionālo īpatnību reģistrā un tas nozīmē, ka šis produkts ir ieguvis aizsardzību un vienlaikus atpazīstamību ārpus Latvijas.

Ar šādu nosaukumu Jāņu sieru Latvijā drīkst ražot tikai septiņi ražotāji.

Kā šogad sokas ar tā gatavošanu, pastāstīja uzņēmuma "Valmieras piens" ražošanas vadītājs Māris Cers:

"Tie apjomi ir diezgan stabili un līdzīgi. Pagājušogad mēs saražojām vairāk nekā 60 tonnas, domāju, ka šogad nebūs mazāk. Pieprasījums aug, īpaši uz Jāņiem. Tradīcija ir spēkā. Latvijā, protams, ir sīva konkurence, ir daudz siera ražotāju, bet mēs esam tikai daži, kuri ražo ar tradicionālo recepti no biezpiena, piena, olām, ķimenēm, sviesta. Pircējiem jāskatās emblēma uz iepakojuma."

Arī "Jaunpils pienotavas" vadītājs Viesturs Krilovs atklāja, ka pieprasījums pēc Jāņu siera esot nemainīgi augsts:

"Šogad atkal būs kādas 15 tonnas. To apjomu, ko saražojam, mēs pārdodam un realizējam."

Pagājušogad nepalika neviens gabaliņš pāri, viss tika pārdots arī bez lielajiem [veikalu] tīkliem."

Diemžēl ne visi ražotāji šogad būs pārstāvēti lielajos tirdzniecības tīklos. Arī biedrības "Siera klubs" vadītāja Vanda Davidanova teica, ka ne visiem lielveikaliem ir kāre savos plauktos likt tradicionālo produktu. Siera pašizmaksa esot liela un ne visi to vēlas tirgot.

Davidanova pauda gandarījumu, ka daļai iedzīvotāju izdevies iemācīt ēst šo sieru ne tikai Jāņos, bet visu cauru gadu.

Dažiem ražotājiem izdevies palielināt apjomus. Piemēram, pērn "Lazdonas piensaimnieks" esot kāpinājis ražošanu divas reizes, bet šogad gan to bremzē darbaspēka trūkums, pastāstīja "Lazdonas piensaimnieks" ražošanas vadītāja Kristīne Ramane:

"Gribētos, lai Jāņu siera saražotais daudzums būtu lielāks, bet diemžēl jāsaka, ka ir darbaspēka trūkums un ir grūti nodrošināt apjomus lielākus. Pagājušogad saražojām 15 tonnas. Pieprasījums pieauga tieši uz Jāņiem."

Jāņu siera ražošana ir darbietilpīgs un laikietilpīgs process, piebilda ražotāji, bet tā ir tradīcija, kas turpinās.

Ģimenēs iecienīts arī pašu gatavotais siers

Arī Latvijas Radio aptaujātie Zāļu tirgus apmeklētāji atzina, ka viņiem Jāņu siers garšo, turklāt daudzi ģimenēs to gatavo arī paši.

"Garšo, jā. Pati netaisu, bet mamma taisa. Īpaši daudz nepērku, iztieku ar to, ko mamma taisa."

"Ļoti labprāt ēdu. Veikalos gan nav tik garšīgs. Kaut kad bērnībā gatavoju, bet tagad nē."

"Jā, es arī mājās pati gatavoju, man ir sava recepte. Lai viņš nebūtu mīksts ļoti, lai viņš būtu valgans, blīvāks, lai garša būtu tāda, kāda Jāņu sieram bija senāk."

"Man garšo Jāņu siers. Es reizēm ēdu arī citās dienās, bet ne pārāk bieži. Mamma netaisa Jāņu sieru, bet ome taisa. Omes ir ļoti garšīgs."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti