Latvijas un Lietuvas «Expo 2025 Osaka» paviljona vīziju konkursā uzvar mets ar devīzi «We are one»

Starptautiskās izstādes "Expo 2025 Osaka" Baltijas paviljona metu konkursā pirmo vietu un godalgu 10 000 eiro apmērā ieguva personu apvienības "Kettler" iesniegtais mets ar devīzi "We are one" (Mēs esam viens), informēja  Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA).

Personu apvienība sastāv no šādiem dalībniekiem: SIA "Inspired", SIA "7 A. M.", SIA "Variant Studio", SIA "Ozols IR", SIA "AD production" un SIA "Datu tehnoloģiju grupa".

Par uzvarētāju izraudzītā koncepta pamatā ir interaktīva instalācija, kas rada meditatīvu telpu, izceļot mijiedarbību starp dabu, cilvēkiem un tehnoloģijām.

Projekta centrālais elements ir zaļa stikla siena, kas simbolizē mūsu planētu, tai skaitā Baltijas zaļos mežus. Izmantojot unikālu tehnoloģiju, uz stikla rodas kondensāts, sienai kļūstot par interaktīvu platformu, uz kuras ikviens apmeklētājs būs aicināts atstāt savu ziņojumu, tādējādi rosinot filozofiskas pārdomas par nospiedumiem, kurus savas dzīves laikā atstājam uz planētas.,

Katrs ziņojums izgaist pāris minūšu laikā, radot jaunu platformu nākamajām simboliskajām "pēdām", tādējādi simbolizējot 21. gadsimta izaicinājumu – veidot sociāli atbildīgu un videi draudzīgu sabiedrību.

Paviljona apmeklētāji tiks aicināti doties sajūtu ceļojumā caur Baltijas reģionu, kur neaizmirstama pieredze tiks sniegta visām maņām: ekspozīcija tiks ieskauta Baltijas mežu un zemes smaržā, ko papildinās īpaši komponēts muzikālais pavadījums no Latvijas un Lietuvas. Pārsteidzoša būs arī paviljona ieeja: tā veidota no viedā stikla, kas spēj mainīt tā optiskās īpašības – aktivizētā pozīcijā veido vienotu paviljona ieeju, savukārt deaktivizētā veidā atklāj produktus, kurus iespējams iegādāties, informēja LIAA.

Metu konkursa žūrijas komisijas priekšsēdētāja Iveta Strupkāja atzina, ka "šoreiz konkurss bija uzrunājis plašu dalībnieku loku. Saņēmām daudzus profesionālus un saturiski aizraujošus pieteikumus. 1. vietu ieguvušais mets pārliecināja ne tikai ar precīzu atbilstību izstādes noteiktajai tēmai un sasniedzamajiem mērķiem, bet arī ar spēju atrast un izcelt Latvijai un Lietuvai vienojošo: spēcīgo kultūru un tradīcijas, vidi kvalitatīvai dzīvošanai un spēju radīt inovatīvus risinājumus, izmantojot unikālas tehnoloģijas."

LIAA un Lietuvas Valsts kancelejas rīkotajā metu konkursā tika saņemti 14 meti vienotā Baltijas (Latvijas un Lietuvas) paviljona izveidei "Expo 2025 Osaka" Japānā.

Konkursantiem bija jāiesniedz koncepcijas ideja, telpiskās vīzijas izstrāde un projekta realizēšanās plāns, kas atbilst izstādes centrālajai tēmai "Nākotnes sabiedrības veidošana mūsu dzīvei" un mērķim – radīt ekspozīciju, kas balstīta uz līdzdalību, vērsta uz pieredzi un orientēta uz risinājumu radīšanu.

Iesniegtos darbus vērtēja žūrija no Latvijas un Lietuvas.

Ar metu konkursa uzvarētāju tiks uzsākta sarunu procedūra par iepirkuma līguma noslēgšanu. Projekta īstenošanas summa ir 2 miljoni eiro.

"Expo 2025 Osaka" ir pasaulē nozīmīgākā valsts tēla veidošanas un eksportspējas veicināšanas izstāde, kas risina ne tikai ekonomiskus, bet arī pasaulei nozīmīgus sociālos jautājumus, norādīja LIAA.

Izstāde no 2025. gada 13. aprīļa līdz 13. oktobrim notiks Osakā, Kansai reģionā Japānā. Izstādē piedalīsies 160 valstis, 9 starptautiskas organizācijas un plānots, ka to apmeklēs vairāk nekā 28 miljoni apmeklētāju no visas pasaules.

Papildus Latvijas dalībai Baltijas paviljonā "Expo 2025 Osaka" tiks veidota atsevišķa biznesa programma, kur Latvijas uzņēmumiem būs iespēja piedalīties nozaru izstādēs, tirdzniecības misijās, vizītēs un citos pasākumos.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti