Palielina parādu piedziņas maksimālo izdevumu apmēru

Maksimālo summu, kas parādniekiem būs jāatmaksā parādu piedzinējiem par parādu ārpustiesas atgūšanu, palielinās no 17 eiro līdz 30 eiro, otrdien, 23. jūlijā, lēma valdība.

Grozījumi Ministru kabineta noteikumos Nr. 61 "Noteikumi par parāda atgūšanas izdevumu pieļaujamo apmēru un izdevumiem, kuri nav atlīdzināmi" izstrādāti pēc Ekonomikas ministrijas (EM) iniciatīvas, pamatojoties uz biedrības "Latvijas Ārpustiesas Parādu Atguvēju Asociācija" aicinājumu.

Kā norādīja EM, jauni maksimālo izdevumu apmēra griesti parādu atgūšanas pakalpojumu sniedzējiem bija jānosaka, lai tie atbilstu reālajām šī brīža izmaksām un nosegtu viņiem radušos izdevumus, piemēram, par pasta izdevumiem un darbinieku algošanu. Noteikumi nebija pārskatīti kopš to izdošanas brīža 2013. gada janvārī.

Ja šobrīd par rakstiska paziņojuma sagatavošanu un nosūtīšanu parādniekam parādu piedzinēji varēja piemērot ne vairāk kā 7 eiro, tad tagad šī summa palielināta līdz 15 eiro. Savukārt par citām parāda atgūšanai papildus veiktajām darbībām parādu piedzinēji no parādnieka līdz šim varēja pieprasīt ne vairāk kā 10 eiro, bet tagad šī summa palielināta līdz 15 eiro.

Tādējādi kopumā maksimālā summa, ko parādu piedzinēji pirmstiesas procesā varēja piedzīt no parādnieka par vienu parādu, palielināta no 17 līdz 30 eiro.

Sākotnējie parāda atgūšanas izdevumi to jaunajā apmērā būs attiecināmi uz lietām, kurās parāda ārpustiesas atgūšanas darbības uzsāktas pēc grozījumu spēkā stāšanās.

Savukārt parāda atgūšanas izdevumi par citām parāda atgūšanai papildus veiktajām darbībām to jaunajā apmērā

būs attiecināmi arī uz lietām, kurās parāda ārpustiesas atgūšanas darbības uzsāktas pirms šo grozījumu spēkā stāšanās

un turpinās pēc šo grozījumu spēkā stāšanās, jo parādnieks nav izpildījis maksājuma saistības pret parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzēju vai kreditoru.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti