Ungārija un Slovākija cer pārliecināt Ukrainu atsākt Krievijas naftas tranzītu caur savu teritoriju

Ungārija un Slovākija vērsušās Eiropas Komisijā (EK) ar lūgumu palīdzēt pārliecināt Ukrainu atsākt Krievijas uzņēmuma "Lukoil" naftas tranzītu caur savu teritoriju.

Jūnijā Ukrainas varas iestādes pastiprināja sankcijas pret Krievijas kompāniju, faktiski pārtraucot naftas piegādes uz Centrāleiropu pa "Lukoil" piederošo naftas vadu. 

Ungārijas un Slovākijas ārlietu ministri nosūtīja kopīgu vēstuli EK ar lūgumu sasaukt tirdzniecības politikas komiteju, lai apspriestu "Lukoil" naftas tranzīta pārtraukšanu caur Ukrainas teritoriju.

Kā norāda ziņu aģentūra "Bloomberg", Ungārijas varasiestādes paudušas nodomu iesūdzēt Ukrainu tiesā, ja netiks rasts kompromisa risinājums.

Ungārija uzskata, ka Ukrainas varas iestādes ar savu rīcību pārkāpj asociācijas līgumu ar 27 Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm un nodara kaitējumu Ungārijas un Slovākijas ekonomikai.

Kijiva apgalvo, ka sankcijas ir nepieciešamas, lai ierobežotu Kremļa ieņēmumus, kas ļauj finansēt Krievijas karu Ukrainā. Taču Ungārija un Slovākija ir saniknotas par Ukrainas rīcību, norādot, ka jēlnaftas piegādes pārtraukšana apdraud to ekonomiku.

Ungārijas ārlietu ministrs Peters Sijārto paziņoja, ka

līdz brīdim, kad Ukraina neatjaunos jēlnaftas piegādes, Budapešta ir gatava uzlikt veto līdzekļu piešķiršanai no Eiropas Miera fonda.

Runa ir par kopumā 6,5 miljardiem eiro, kas ir paredzēti bruņojuma un munīcijas piegādei Ukrainai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti