Ko Latvijas ekonomika iegūst no jaunuzņēmumu panākumiem starptautiskos konkursos?

Pēdējos gados vairāki Latvijas jaunuzņēmumi ir guvuši ievērojamus panākumus, piedaloties starptautiskos konkursos, pierādot savas inovācijas nepieciešamību globālajā tirgū un nesot Latvijas vārdu pasaulē. Uzņēmumi ir nokļuvuši prestižos topos un izcīnījuši augstas vietas pasaules līmeņa konkursos, iegūstot arī lielas naudas balvas. Kā uzņēmumiem palīdz dalība šādos pasākumos pat bez 1. vietas iegūšanas, un kāds ir šo panākumu devums Latvijas ekonomikai?

Ko Latvijas ekonomika iegūst no jaunuzņēmumu panākumiem starptautiskos konkursos?
00:00 / 05:46
Lejuplādēt

Īstenot savas idejas un nest Latvijas vārdu pasaulē

"Mūsu stends bija blakus Francijas stendam, un franči bija pārsteigti, ka procentuāli no Latvijas, no mazas delegācijas, kon kursā tikuši vairāk uzņēmumu nekā no Francijas. Līdz ar to tas ir tāds labs panākums, protams. Finālā gan mēs bijām vienīgie no Ziemeļeiropas," tā par saviem panākumiem – uzvaru pasaulē lielākajā mākslīgā intelekta un jaunuzņēmumu konkursā Apvienotajos Arābu Emirātos, iegūstot 100 000 dolāru balvu – stāstīja uzņēmuma "Longenesis" līdzdibinātājs un izpilddirektors Emīls Sjundjukovs. 

"Longenesis" ir digitālās veselības jaunuzņēmums, kas dibināts 2019. gadā. Tas izstrādā tehnoloģijas veselības aprūpei, lai palīdzētu ārstiem un pacientiem labāk sazināties. Ar šo risinājumu palīdzību iespējams attālināti sagatavoties izmeklējumiem, uzraudzīt ārstēšanas procesu un sniegt atbalstu pacientiem.

Sjundjukovs stāstīja: "Viena no lietām, ko mēs no Latvijas, kā Latvijas jaunuzņēmums nodrošinām – mēs strādājam ar valsts līmeņa projektu Apvienotajos Arābu Emirātos. Te viņi izmanto mūsu tehnoloģiju, lai iesaistītu pilsoņus un veidotu pasaulē lielāku genoma banku. Latvijā mums arī ir plašs partneru un klientu klāsts. Mēs strādājam gan ar valsts līmeņa slimnīcām, klīniskajām universitātes slimnīcām, Bērnu slimnīca mūsu ilggadīgs partneris un klients, Stradiņa slimnīca, Daugavpils reģionālā slimnīca, privātas iestādes un tīkli, kā "VCA" un "VC4", psihiatrijas centri, pašvaldības slimnīcas. Tas klāsts ir ļoti liels."

Uzņēmuma panākumu atslēga ir ne tikai smagais darbs, bet arī dalība vairākos pasaules mēroga konkursos, kur izdevies uzrunāt investorus, sadarbības partnerus un klientus.

Pērn "Longenesis" iekļuva arī Pasaules Uzņēmējdarbības kausa ("Entrepreneurship World Cup" – angļu valodā) labāko 100 uzņēmumu skaitā, izturot konkurenci starp 30 000 uzņēmumu.

Sjundjukovs stāstīja, ka dalība šādos pasākumos un konkursos uzņēmumam ir iespēja parādīt savas spējas un pārliecināties, ka viņu inovācijas ir pieprasītas ne tikai Latvijā. Tas arī palīdz nest Latvijas vārdu pasaulē, un bieži vien tādas valstis kā Japāna, Austrālija un Igaunija ir pārsteigtas, ka tik inovatīvi risinājumi nāk no Latvijas.

"Nu, protams, naudas balva ir labs pārsteigums, neslēpšu to, bet, protams, galvenā doma, kāpēc mēs piedalāmies, ir, lai par mūsu tehnoloģiju un par mums uzzina vairāk un vairāk, un, manuprāt, mazām valstīm kā Latvijā šis varētu kalpot kā platforma, jo skaidrs, kad tu brauc no Hārvarda Universitātes vai Stenfordas, tad var vienkārši uzlikt logotipu un cilvēki saprot, ar ko tas saistās. Savukārt mums ir jāizmanto šādas platformas, lai vēl plašāk un skaļāk dzird par mums kā inovācijas epicentru. Kā arī, protams, pārstāvēt Latviju, pārstāvēt mūsu valsti. Mēs ticam, ka šādas investīcijas, stāstot par Latviju, arī atspēlēsies gan pašiem uzņēmumiem, gan arī tā saucamajai bilaterālajai jeb starpvalstu sadarbībai," atzīmēja Sjundjukovs.

Uzņēmumiem iekļūšana topos – liels atspēriens

Pasaules Uzņēmējdarbības kausa nacionālo finālu Latvijā organizē banka "Swedbank" sadarbībā ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru un jaunuzņēmumu asociāciju "Startin.LV", kas ir arī žūrijas locekļi. Viņu uzdevums ir izvēlēties vienu uzņēmumu no pieciem finālistiem, kas pārstāvēs Latviju globālajā atlasē.

Jau trešo gadu Latvijā rīko Pasaules Uzņēmējdarbības kausa nacionālo finālu un arī trešo gadu pēc kārtas tā uzvarētājs ir iekļauts prestižajā kausa TOP100 sarakstā.

"Swedbank" biznesa komunikācijas vadītāja un pasākuma organizatore Lāsma Dzelme skaidroja, ka nokļūšana TOP100 uzņēmumu vidū jau sniedz uzņēmumiem ievērojamu atspērienu. Žūrija galveno uzmanību pievērš tam, vai uzņēmuma idejas risina būtisku problēmu un vai piedāvājums ir inovatīvs nozarē, kas ir svarīgi gan vietējā, gan globālā mērogā.

"Pasaules Uzņēmējdarbības kauss ir tiešām lieliska platforma, kur uzņēmumi var parādīt gan savu potenciālu, gan gūt atpazīstamību pasaulē. Šajā posmā, ko organizējam mēs, visiem Latvijas finālistiem tiek nodrošinātas bezmaksas prezentācijas jeb "public speech" apmācības, arī [sniegti] vērtīgi padomi. Tālāk jau uzņēmumiem, kas dodas tālāk uz globālo akseleratoru, notiek dažādas apmācības, treniņu sesijas ar mentoriem. Turklāt viņi tiek iepazīstināti ar potenciālajiem investoriem, – šai organizācijai ir tiešām iespaidīgs potenciālo investoru tīkls. Tālāk tie, kas jau dodas uz skatuvi prezentēt savu ideju Rijādā, Saūda Arābijā, – tā ir iespēja viņiem sacensties ne tikai par iespaidīgu balvu fondu naudas izteiksmē, bet arī parādīt savu ideju investoriem, kas pulcējas šajā vietā, un piesaistīt savam uzņēmumam līdzekļus arī ārpus šī konkursa."

Ekonomikas ministrs: Valsts iegūst daudz

Vērtējot Latvijas jaunuzņēmumu nokļūšanu Pasaules Uzņēmējdarbības kausa TOP100 sarakstā un dalību citos konkursos, ekonomikas ministrs Viktors Valainis (Zaļo un Zemnieku savienība) uzsvēra, ka tas parāda, ka Latvijā dzīvo gudri cilvēki ar bagātu iztēli, kas spēj ne tikai realizēt savas dažādās idejas, bet arī uzrunāt ar tām cilvēkus visā pasaulē.

"Latvijas ekonomikai tas, protams, nozīmē, ka šie cilvēki šeit pat uz vietas arī turpina pilnveidot un attīstīt tālāk savus uzņēmumus, veidot šeit savu ražošanas. Citi izvērš pat pasaules līmeņa tīklu, veidojot pārstāvniecības dažādās pasaules vietās, lai tālāk šos produktus pārdotu vai ražotu, vai kaut kādā citā veidā sniegtu kādu pakalpojumu produkta tālākai attīstībai. Dienas beigās jau tā ir arī nopelnītā nauda, kas paliek  šeit un vairo mūsu ekonomiku. Viennozīmīgi tā ir zināšanu koncentrācija. Ir ārkārtīgi daudz pozitīvu ieguvumu, ko valsts iegūst," norādīja Valainis.

Šogad Pasaules Uzņēmējdarbības kausā, izturot konkurenci ar 16 400 uzņēmumu, labāko 100 vidū iekļuvis Latvijas veselības tehnoloģiju jaunuzņēmums "BirgerMind". Tas ir vienīgais uzņēmums no visas Baltijas, kas šajā konkursā ir nokļuvis tik tālu. Novembra sākumā "BirgerMind" piedalīsies kausa globālajā finālā kopā ar citu 52 valstu uzņēmumu pārstāvjiem. Papildus sacensībai par naudas balvām uzņēmumus vērtēs arī dažādās specializētās kategorijās, piemēram, veselības un labklājības, ilgtspējas un nākotnes ekonomikas jomās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti