ASV Senāts atbalsta iespējamo «TikTok» aizliegšanu valstī

ASV Senāts otrdien, balsojot par vairākiem ar iekšējo un ārējo drošību saistītiem likumprojektiem, atbalstīja arī lēmumu, kas paredz ASV teritorijā aizliegt sociālo tīklu "TikTok", ja tā īpašniece Ķīnas kompānija "ByteDance" nepiekritīs to pārdot.

Vairākos ASV štatos jau ir noteikti ierobežojumi un aizliegumi "TikTok" izmantošanai sabiedrisko institūciju ierīcēs.

Kongress pieprasa, lai Ķīnas uzņēmums pārdotu "TikTok"

Pēdējo dienu laikā ASV Kongresam pievērsta pastiprināta uzmanība saistībā ar balsojumu par palīdzību Ukrainai, taču līdz ar palīdzību Ukrainai, Izraēlai un Taivānai Kongress nobalsojis arī par citiem likumprojektiem, un viens no tiem ir saistīts tieši ar "TikTok", kas pieder Ķīnas uzņēmumam "ByteDance".

Bažas par "TikTok" lietotni otrpus okeānam un arī citviet rietumvalstīs radušās tādēļ, ka sociālais tīkls varētu piespiedu kārtā nodot Ķīnas varasiestādēm sociālā tīkla lietotāju datus vai likt uzņēmumam palielināt to interesēm labvēlīgu "TikTok" saturu un ierobežot tām nevēlamu saturu. Tādēļ arī tiek diskutēts par to, kā novērst šādus riskus.

Senātā otrdien ar 81 senatora atbalstu un 18 balsīm pret tika atbalstīts likumprojekts par potenciālu "TikTok" aizliegšanu ASV teritorijā.

Proti, likumprojekts noteic, ka ASV aizliegs "TikTok", ja sociālā tīkla īpašniece "ByteDance" to nepārdos nākamo deviņu mēnešu laikā. Ticis noteikts, ka šis termiņš var tikt pagarināts vēl par trim mēnešiem, ja pircējs jau ir atrasts un notiek pārdošanas process. Senāta pieņemto likumprojektu ASV prezidents Džo Baidens solījis parakstīt trešdien.

Ķīna kritizē ASV vēršanos pret "TikTok"

Ķīnas reakcija uz ASV politiķu lēmumu bijusi nosodoša. Pekina jau ilgstoši apgalvojusi, ka nekādus draudus "ByteDance" nerada un lietotāju dati tai nav vajadzīgi.

"Lai gan pēdējos gados ASV nekad nav atradušas pierādījumus par "TikTok" tā sauktajiem draudiem tās nacionālajai drošībai, tās joprojām nav pārtraukušas "TikTok" apspiešanu.

Šāda veida iebiedēšana, nespējot uzvarēt godīgā konkurencē, izjauc normālu biznesa darbību, izjauc starptautisko investoru uzticību investīciju videi un grauj starptautisko ekonomisko un tirdzniecības kārtību. Galu galā tas noteikti iekodīs pašai ASV," brīdina Ķīnas Ārlietu ministrijas pārstāvis Vans Venbins.

Maz ticams, ka tiks sperts solis par uzņēmuma pārdošanu. Tā vietā "TikTok" īpašniece "ByteDance", visticamāk, mēģinās apstrīdēt likumu tiesā, apgalvojot, ka tas atņemtu "TikTok" lietotājiem brīvas izteikšanās tiesības. Tiesas procesi varētu ievērojami aizkavēt Kongresa noteikto termiņu vai bloķēt likuma stāšanos spēkā.

"TikTok" darbību izmeklē arī Eiropā

"Ja mēs parēķinām laika rāmi, tad pārdošanas termiņa beigas ir aptuveni janvārī, kas ir prezidenta inaugurācijas laiks. Un jau agrāk esam redzējuši, kā "TikTok" cenšas nogaidīt un meklēt draudzīgāku administrāciju," norāda aģentūras "Bloomberg" žurnāliste Aleksa Barinka.

"Tramps, kas iepriekšējās prezidentūras laikā vēlējās aizliegt "TikTok", tagad saka, ka tam vajadzētu palikt ASV. Ja šis likums stājas spēkā, tad tā varētu būt labākā "TikTok" iespēja – sagaidīt administrāciju ar Trampu, kurš varbūt būtu draudzīgāks."

"TikTok" sociālais tīkls ir populārs ne tikai ASV, kur tam ir 170 miljoni lietotāju. To lieto arī Eiropas Savienībā, un Brisele šonedēļ uzsākusi izmeklēšanu par lietotni "Lite", kas saistīta ar "TikTok", un draud apturēt tajā esošo funkciju, kas lietotājiem piešķir atlīdzību par videoklipu skatīšanos un ielaikošanu. Brisele bažījas par lietotnes riskiem, kas var radīt nopietnu kaitējumu lietotāju, tostarp nepilngadīgo, garīgajai veselībai.

"TikTok Lite" lietotāji var laimēt balvas, ja viņi katru dienu desmit dienas pēc kārtas pievienojas lietotnei, pavada tajā laiku, skatoties videoklipus un veicot noteiktas darbības, piemēram, atzīmējot videoklipus ar "patīk" pogu un sekojot satura veidotājiem.

KONTEKSTS:

Bažās par drošību ASV, Kanāda, Eiropas Komisija aizliedz valdības iestāžu darbiniekiem savās darba viedierīcēs izmantot populāro sociālo tīklu "TikTok". Arī Latvijas Ārlietu ministrija aizliegusi "TikTok" darba telefonos.

Ķīnas uzņēmumam "ByteDance" piederošais "TikTok" kļuvis par ātri augošu konkurentu tādiem ASV bāzētiem sociālajiem tīkliem kā "Facebook", "Instagram", "Snapchat" un "YouTube".

Rietumvalstīs arvien vairāk pieaug aizdomas par to, ka Ķīnas valdība varētu izmantot "TikTok" savu interešu īstenošanai un iegūt lietotāju datus no lietotnes.

Ķīna šo rīcību sauc par pārmērīgu. "TikTok" sola, ka nekad nepildītu Ķīnas valdības rīkojumu atklāt lietotāju datus. Taču daudzi apšauba šo apgalvojumu, ņemot vērā Ķīnas autoritārā režīma dabu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti