Ungārija bloķēs ES militāro palīdzību Ukrainai, ja tā neatjaunos «Lukoil» naftas tranzītu

Ungārija ir piedraudējusi bloķēt Eiropas Savienības (ES) militāro palīdzību Ukrainai, ja Kijiva neatjaunos Krievijas uzņēmuma "Lukoil" jēlnaftas piegādes Ungārijai un Slovākijai. Abas valstis ir vērsušās Eiropas Komisijā (EK) ar lūgumu palīdzēt pārliecināt Ukrainu atjaunot Krievijas jēlnaftas tranzītu caur savu teritoriju.

Ukraina jūnijā noteica sankcijas pret "Lukoil", kas ir Krievijas otrs lielākais naftas pārstrādes uzņēmums. Kijiva savu lēmumu pamatoja ar nepieciešamību samazināt Krievijas ienākumus, ko tā var izmantot, lai turpinātu pilna mēroga karu Ukrainā.

Ungārija saniknota par Ukrainas rīcību

Pagājušajā nedēļā Ukraina pārtrauca "Lukoil" jēlnaftas tranzītu pa cauruļvada "Družba" dienvidu atzaru, ko Krievijas uzņēmums izmantoja, lai piegādātu naftu Ungārijai un Slovākijai.

Tas bija nopietns trieciens abām valstīm, kuras ir ļoti atkarīgas no "Lukoil" jēlnaftas piegādēm. Ungārija 70% naftas importē no Krievijas, un aptuveni pusi no tās piegādāja "Lukoil", tāpēc valstī pieaug bažas par degvielas trūkumu un strauju energoresursu cenu pieaugumu.

Ungārijas ārlietu ministrs Pēters Sījārto paziņoja, ka Ukrainas lēmums aizliegt "Lukoil" jēlnaftas tranzītu apdraud Ungārijas un Slovākijas energoapgādes drošību.

"Ukrainas lēmums nozīmē, ka Krievijas uzņēmums "Lukoil" vairs nevar transportēt naftu caur Ukrainu. "Lukoil" ik gadu Ungārijai piegādā 2 miljonus tonnu naftas. Tā faktiski ir viena trešdaļa no visa naftas importa Ungārijā.

Ukrainas lēmums neļaut uzņēmumam "Lukoil" tranzītā caur Ukrainu pārvadāt naftu rada būtisku apdraudējumu Ungārijas un Slovākijas energoapgādes drošībai. Tas ir nepieņemams Ukrainas solis.

Tas ir nepieņemams un neizprotams solis no valsts, kas vēlas kļūt par Eiropas Savienības locekli, taču ar vienu lēmumu būtiski apdraud divu Eiropas Savienības dalībvalstu naftas piegādes," sacīja Sījārto.

Ungārija bloķēs ES palīdzību Ukrainai

Sījārto arī brīdināja, ka Ungārija turpinās bloķēt Eiropas Savienības palīdzību Ukrainai, kamēr Kijiva neatjaunos "Lukoil" naftas tranzītu. Runa ir par 6,5 miljardiem eiro no Eiropas Miera fonda, kas ir atvēlēti ieroču un munīcijas piegādei Ukrainai.

Pirmdien ES dalībvalstu ārlietu ministru sanāksmē Briselē Ungārijas nostājas dēļ atkal neizdevās vienoties par šīs naudas atbloķēšanu. Sījārto sacīja, ka Budapešta nevar piedalīties šīs naudas izmaksāšanā, kamēr Ukraina apdraud Ungārijas enerģētisko drošību.

Eiropas Komisija otrdien paziņoja, ka ir gatava kļūt par vidutāju, lai atrisinātu Ungārijas un Slovākijas domstarpības ar Ukrainu.

Izskan minējumi, ka Ukrainas sankcijas pret "Lukoil" varētu būt sava veida Kijivas atriebība Ungārijai un Slovākijai, kuru valdības joprojām uztur ciešas politiskās un ekonomiskās attiecības ar Krieviju un ir atteikušās sniegt militāru palīdzību Ukrainai.

Kijivas mājiens Orbānam

Kārnegī Krievijas un Eirāzijas pētījumu centra Berlīnē vecākais zinātniskais līdzstrādnieks Sergejs Vakuļenko norādīja, ka Ukraina sankcijas ir vērsusi tikai pret "Lukoil", lai gan cauruļvadu "Družba" izmanto arī citi Krievijas naftas uzņēmumi.

"Šajā maršrutā strādā četri uzņēmumi – "Tatņeft", "Rosņeft", "Gazpromņeft" un "Lukoil". Interesanti, ka "Lukoil" ir vienīgais privātais uzņēmums, bet pārējie trīs pieder valstij. Principā Krievijas uzņēmumi var samainīt piegādes grafikus, bet pēc tam paziņot, ka tagad Ungārijai naftu piegādā "Tatņeft" vai "Gazpromņeft". Bet patiesībā naftu turpinās piegādāt "Lukoil". Tātad būtībā situācija ir atrisināma komerciālā ceļā," Vakuļenko sacīja intervijā raidsabiedrībai "Deutsche Welle".

"Es varu tikai minēt, kāpēc Ukrainas politiķi šādi rīkojas. Varbūt tas ir mājiens Viktoram Orbānam un Ungārijai, ka Ukrainai ir veidi, kā ietekmēt šo valsti."

Taču arī Ungārija un Slovākija var atbildēt ar pretpasākumiem, jo tās piegādā elektroenerģiju Ukrainai. Ungārija pērn Ukrainai piegādāja 42% no visas importētās elektrības.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti