Mikrouzņēmumu nodokļa režīmā varēs reģistrēties atkārtoti un no 2026. gada – uz noteiktu laiku

Mikrouzņēmumu nodokļa maksātājiem plāno izmaiņas likumā, kas paredz samazināt administratīvo slogu, vienkāršot mikrouzņēmumu nodokļa (MUN) režīmu un padarīt to draudzīgāku nodokļu maksātājiem, kuri saimniecisko darbību veic neregulāri. Turpmāk neaktīvus MUN maksātājus izslēgs no nodokļu maksātāju reģistra automātiski, bet viņiem nebūs liegts atkārtoti reģistrēties kā MUN maksātājiem.

To paredz Finanšu ministrijas izstrādātie grozījumi Mikrouzņēmumu nodokļa likumā.

Par vienu taksācijas periodu (kalendāra gadu) tiek pagarināts Mikrouzņēmumu nodokļa likumā noteiktais laika periods, pēc kura MUN maksātājs zaudē MUN maksātāja statusu, ja tam nav bijis apgrozījums.

Savukārt no 2026. gada fiziskām personām – saimnieciskās darbības veicējiem, kuri saimniecisko darbību veic neregulāri, tiek paredzēta iespēja izvēlēties reģistrēties Valsts ieņēmumu dienestā kā saimnieciskās darbības veicējiem un pieteikties MUN maksātāja statusa iegūšanai uz terminētu laika periodu – vienu vai vairākiem ceturkšņiem taksācijas perioda ietvaros.

Varēs reģistrēties atkārtoti

Pašlaik MUN maksātāja statusu iegūst uz nenoteiktu laiku. Bet šo statusu var zaudēt ar nākamo gadu, ja uzņēmumam gada laikā nebija apgrozījuma (izņemot, ja uzņēmums reģistrēts pēc šī taksācijas gada 1. ceturkšņa).

Un pašlaik likumā noteikts, ka MUN maksātājs, kurš ir pārtraucis saimniecisko darbību un nodokļa maksāšanu taksācijas periodā, nevar atkārtoti izvēlēties maksāt MUN tajā pašā taksācijas periodā un nākamajā gadā.

Tas rada šķēršļus cilvēkiem, kuri veic saimniecisko darbību neregulāri un vēlas atkārtoti kļūt pa mikrouzņēmumu nodokļa maksātājiem.

Izmaiņas ļaus MUN maksātājam, kuram nebija apgrozījuma un kurš zaudēja MUN maksātāja statusu un nav izvēlējies citu nodokļa režīmu, atkārtoti reģistrēties par MUN maksātāju.

Bet MUN maksātājs, kurš ir pārtraucis saimniecisko darbību un MUN maksāšanu taksācijas periodā un tajā pašā taksācijas periodā atkārtoti reģistrē saimniecisko darbību, kļūstot par iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātāju vai uzņēmumu ienākuma nodokļa maksātāju, nevarēs atkārtoti izvēlēties maksāt MUN tajā pašā taksācijas periodā un pēctaksācijas periodā.

No 2026. gada iespēja reģistrēt MUN uz noteiktu periodu

Tāpat būs iespēja reģistrēties kā MUN maksātājam uz noteiktu periodu. Ja cilvēks prognozē, ka viņa saimnieciskā darbība būs neregulāra, viņam būs tiesības reģistrēties Valsts ieņēmumu dienestā kā saimnieciskās darbības veicējam un pieteikties MUN maksātāja statusa iegūšanai uz terminētu periodu – vienu vai vairākiem ceturkšņiem gada laikā.

Piemēram, fiziskā persona 2025. gada 15. februārī izvēlas reģistrēt saimniecisko darbību un MUN maksātāja statusu uz diviem ceturkšņiem. Attiecīgi šī persona būs reģistrēta kā saimnieciskās darbības veicēja un MUN maksātāja līdz 2025. gada 30. jūnijam, bet ar 2025. gada 1. jūliju tā zaudēs MUN maksātāja statusu un tiks izslēgta no Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu maksātāju reģistra.

Ja tomēr fiziskā persona izvēlēsies, ka tā pēc šī terminētā laika perioda vēlas reģistrēt saimniecisko darbību un maksāt MUN neierobežotu laika periodu, tā saskaņā ar Mikrouzņēmumu nodokļa likuma regulējumu varēs vispārējā kārtībā reģistrēt saimniecisko darbību un izvēlēties maksāt MUN.

No nodokļu maksātāju reģistra varēs izslēgt automātiski

Pašlaik, zaudējot MUN statusu, persona joprojām ir reģistrēta kā saimnieciskās darbības veicējs un tai ir pienākums iesniegt gada ienākumu deklarāciju un samaksāt minimālo iedzīvotāju ienākuma nodokli 50 eiro apmērā.  

Izmaiņas paredz, ka turpmāk VID automātiski izslēgs no nodokļu maksātāju reģistra personu, kura bija reģistrēta kā MUN maksātājs, bet neiesniedza nevienu MUN deklarāciju gadā.

Ja no reģistra izslēgtais mikrouzņēmums tomēr bija veicis saimniecisko darbību, tam būs pienākums iesniegt deklarāciju un nomaksāt nodokļus. Arī tāds MUN maksātājs varēs reģistrēties kā mikrouzņēmumu nodokļa maksātājs atkārtoti.

Savukārt individuālie komersanti, individuālie uzņēmumi, zemnieku vai zvejnieku saimniecības, kas reģistrētas Uzņēmumu reģistra attiecīgajā reģistrā, kuri bija MUN maksātāji un zaudēja šo statusu, paliks nodokļu maksātāju reģistrā, un viņiem būs jāmaksā nodokļi (uzņēmumu ienākuma nodoklis, iedzīvotāju ienākuma nodoklis un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas) vispārējā kārtībā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti