Par draudiem nogalināt dzīvesbiedri – sešu mēnešu cietumsods

Par draudiem nogalināt dzīvesbiedri Kurzemes rajona tiesa kādam vīrietim piesprieda brīvības atņemšanu uz sešiem mēnešiem.

Būdams alkohola reibumā, vīrietis ar nazi rokās tuvojies dzīvesbiedrei. Viņa ieslēgusies istabā, kurā varmāka centies ielauzties, draudot viņu nodurt. Sieviete izsauca policiju, un likumsargi noformēja aizliegumu tuvoties cietušās dzīvesvietai.

Taču tās pašas dienas vakarā agresors atgriezās un draudēja nodedzināt māju, ja netiks ielaists.

Vīrietis tiesā savu vainu atzina daļēji, un, gaidot sprieduma stāšanos spēkā, viņš atrodas apcietinājumā.

"Jūs jau zināt, ka soda prakse ir mainījusies pēc notikumiem ar Rusiņa lietu. Līdz ar to šīm lietām prokuratūra pievērš pastiprinātu uzmanību un brīvības atņemšanas sods tika prasīts arī tāpēc, ka lietā bija probācijas dienesta izvērtēšanas ziņojums," skaidroja prokurors Gints Mežiņš.

"Arī probācijas dienests bija secinājis, ka pastāv riski atkārtotai nodarījuma veikšanai pret cietušo, un līdz ar to arī probācijas dienests ieteica, ka šāds sods būtu atbilstošs nodarījuma raksturam un kaitējumam un apsūdzētā personībai," norādīja prokurors.

KONTEKSTS:

Skaudro situāciju par vardarbību ģimenē no jauna aktualizēja traģiskais noziegums 2023. gada aprīlī Jēkabpilī, kad sava bērna un mātes acu priekšā tika nogalināta 1983. gadā dzimusi sieviete. Slepkavību pastrādāja viņas bijušais vīrs Leons Rusiņš, kurš mēnešiem ilgi sievietei draudēja un viņu vajāja; par to regulāri tika ziņots policijai, bet sieviete pasargāta netika. 

Reaģējot uz traģiskajiem notikumiem, Saeima būtiski palielināja maksimālos sodus par draudiem nonāvēt, vajāšanu un nolēmuma par aizsardzību pret vardarbību nepildīšanu. 

Savukārt pēc gadiem ilgām diskusijām, septiņus ar pusi gadus pēc parakstīšanas Saeima 2023. gadā ratificēja Eiropas Padomes Konvenciju par vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē novēršanu un apkarošanu jeb tā dēvēto Stambulas konvenciju. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti