Pēc aizliegta insekticīda lietošanas Skrundas pagastā kādā dravā bojā gājušas bites

Pēc neatļauta lauksaimniecības insekticīda lietošanas uz ziedošu pupu lauka dienas laikā Kuldīgas novada Skrundas pagastā kādā dravā bojā gājušas bites. Pēc biškopja ziņojuma Valsts augu aizsardzības dienests (VAAD) paņemtajos mirušo bišu un tuvēja lauka augu paraugos konstatējis Eiropas Savienībā aizliegta insekticīda darbīgo vielu - tiakloprīdu.

Pēc aizliegta insekticīda lietošanas Skrundas pagastā kādā dravā bojā gājušas bites
00:00 / 04:44
Lejuplādēt

"5. jūnijā vakarā iebraucu dravā un visa novietne rāpo. Lidojošās bites, kuras tajā laikā bija uz lauka. Paskatieties zemē te visur… Ar laiku jau viņas [mirušās bites] sadalīsies, bet, nu, tas skats tajā dienā tas bija...., cik tālu te var redzēt, viss rāpoja," Saldus novada biškopis Andris Dzenis iezīmēja ainu pirms pāris nedēļām pie viņa bišu stropiem Skrundas pagastā līdzās ziedošu pupu laukam.

Stropi šobrīd ir pustukši, pie skrejām ir tikai daži kukaiņi, bet uz zemes daudz kritušo bišu. Bišu bojā ejas brīdī Dzenis bija pie stropiem, jo īsi pirms tam par dīvainu kukaiņu uzvedību viņam zvanīja kāda biškope, kurai arī netālu ir stropi. Turklāt vēl arī tuvējās mājas iedzīvotāja Sarmīte bija novērojusi, ka tieši tās dienas laikā uz ziedošā lauka darbojas traktors ar smidzinātāju.

"Tā bija saulaina diena un kaut kas rūc un, kā jau parasti paskatās, kas tur ir un tad bija miglotājs, tas bija dienas vidus, spīdēja saulīte un migloja pa dienu," stāstīja Sarmīte.

Šajā bišu novietnē kopumā ir 28 saimes, kuras smagi cietušas, bet palēnām atkopjas. Biškopis jau sākotnēji ir pārliecināts, ka bites bojā gājušas insekticīdu dēļ.

Jautāts, kā bites šobrīd rīkojas, ja lielākā daļa saimes ir aizgājusi bojā, Dzenis sacīja: "Ir aizvākotie peri un tie ar laiku šķiļas ārā, jo viņi to ķīmiju nav dabūjuši un tā saime lēnām līdz rudenim atjaunosies. Labi, to medu neiegūšu, bet te ir arī cilts materiāls salikts iekšā testēšanai var redzēt un tas ir divu gadu darbs, kas ir ieguldīts, bet tagad, ko tu vairs par viņu vari pateikt. Un tas nav ne pirmo, ne otro reizi, Tas diezgan regulāri notiek, visi lielie biškopji ar to ir saskārušies."

"Visbiežāk jau noklusē. (..) Tāpēc, ka tā pierādīt īsti nekad nevar…" Biškopības biedrības pārstāvis, biškopis Ainārs Millers papildināja, ka bieži kritušās bites saimnieki konstatē novēloti un nav iespējams noskaidrot, vai un kādi augu aizsardzības līdzekļi tuvējos laukos lietoti dienas laikā.

"Vai būs kāds slēdziens, vai būs fiksēts pārkāpums, jo šeit tas bija acīmredzams, jo ir liecinieki, kas redzējuši, ka divos dienā traktors miglo. Vai tiks atsūtīts vismaz rakstisks slēdziens, vai viņi ir fiksējuši pārkāpumu vai nav. Katram traktoristam vai zemniekam klāt inspektoru nepieliksi un to ir ļoti grūti izkontrolēt. Viņiem, protams, ir pesticīdu lietošanas žurnāli, bet tie visticamāk, ka būs vislabākajā kārtībā un tur viss būs sarakstīts tā, kā vajag. Tad jautājums, vai tiešām iestādes reaģēs un, kad faktiski viss tiek pasniegts uz paplātes, vai būs arī kādi rezultāti?"

Šajā reizē biškopis Dzenis gan uzreiz ziņoja VAAD, kura speciālisti nākamajā dienā – 6. jūnijā, paņēma paraugus notikuma vietā. VAAD Augu aizsardzības līdzekļu uzraudzības daļas vadītāja Inga Aizpura skaidroja, ka

tieši insekticīdu lietošana dienas laikā uz ziedošiem laukiem ir rupjš pārkāpums, tos var lietot tikai vakara stundās, kad laukos vairs nav apputeksnētāju.

"VAAD vizuāli novērtēja stāvokli pie bišu stropiem un konstatēja bojā gājušas bites gan zālē, gan pie skrejām un tika paņemts bišu paraugs uz laboratoriskiem izmeklējumiem un arī no šī lauka ir paņemts augu paraugs, lai pārliecinātos, vai tur nav tādas augu aizsardzības līdzekļu atliekvielas, kuras nedrīkst smidzināt dienas laikā. Arī pupu lauka īpašnieks ir informēts, un saimniecībā ir veikta pārbaude, un mēs pagaidām konstatējām, ka šajā dienā ir lietoti augu aizsardzības līdzekļi," teica VAAD pārstāve.

Savukārt jau pēc sarunas ar dienestu jaunākā informācija par analīzēm liecina, ka gan bišu, gan lauku pupu paraugos analīzes uzrāda tiakloprīda klātbūtni. Tas nozīmē, ka laukā lietots kopš 2021. gada Eiropas Savienībā aizliegts insekticīds, un tas, visticamāk, ir bišu bojāejas iemesls, norāda VAAD. Minēto lauku apsaimnieko augkopības uzņēmums SIA "Baltic RM", kuru uz publiski atrodamo tālruni šonedēļ Latvijas Radio gan neizdevās sazvanīt.

VAAD norādīja, ka zemnieku saimniecība tiks administratīvi sodīta, kā arī tiks informēts Lauku atbalsta dienests lemšanai par atbalsta samazinājumu.

Bišu masveida bojāeja nepareizi lietotu pesticīdu dēļ VAAD iepriekš apstiprināta pirms vairākiem gadiem un šogad pagaidām saņemta viena sūdzība. Likumā noteiktais sods par augu aizsardzības līdzekļu neatbilstošu lietošanu var būt līdz 10 tūkstošu eiro apmērā.

Tikmēr biedrības "Par ilgtspējīgu lauksaimniecību" vadītājs, zemnieks Valters Zelčs vērtēja, ka augkopju un biškopju attiecībās kopumā konfliktu ir arvien mazāk.

"Konkrētā situācija ir jāizvērtē VAAD un Pārtikas un veterinārajam dienestam. Biškopis šeit ir rīkojies pilnīgi pareizi un, ja zemnieks ir kaut ko pārkāpis, tad arī tiks par to sodīts. Mēs iestājamies par cieņpilnu un saprātīgu dialogu starp abām pusēm. Piemēram, ja augkopis zina, ka pie lauka ir izvietoti bišu stropi un viņš lieto kādu augu aizsarglīdzekli, kas pat nesatur insekticīdu un tīri teorētiski to var darīt pa dienu, bet mēs tomēr aicinām arī šos preparātus ziedēšanas laikā smidzināt tikai naktī vai arī, ja tas nav iespējams, vienmēr painformēt biškopjus, ka šāds smidzinājums būs. Savukārt biškopjus mēs aicinām obligāti savas saimes reģistrēt LAD un Lauksaimniecības datu centrā, lai attiecīgi lauksaimnieks redz, ka pie viena vai otra lauka ir izvietoti bišu stropi," norādīja Zelčs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti