Dienas ziņas

Strīdā par suni iesaista policiju

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Agri nogatavojusies raža raisa bažas par kvalitāti

Agri nogatavojusies raža zemniekus dara bažīgus par kvalitāti

Šogad labība tiek novākta krietni agrāk nekā ierasts. Iemesls tam ir neatbilstīgi laikapstākļi – pārāk liels karstums, nepietiekams mitrums. Lai gan precīzi raksturot ražas daudzumu un kvalitāti varēs tikai pēc divām nedēļām, kad kulšana būs pabeigta, pašlaik speciālisti prognozē, ka kvalitāte pavisam noteikti būs cietusi.

Ražas kvalitāti ietekmē nokrišņu daudzums pavasarī un vasarā. Situācija dažādos valsts reģionos ir atšķirīga. Vietās, kur nokrišņi bija pietiekami, raža izskatās labi, bet vietās, kur lietus lija maz – situācija ir sliktāka.

Biedrības "Zemnieku saeima" valdes loceklis Aivis Aizsilnieks norādīja: "Ir grūti saprast ražas apmēru. Varēs noteikt tajā brīdī, kad iebrauksim ar kombainu, bet izskatās, ka būs labāk nekā pagājušajā gadā. Ziemeļvidzemē ir tikai pats, pats sākums tikai vai pat vēl ir nedaudz jāpagaida, tā kā mēs krietni iepaliekam pret Zemgali un Kurzemi."

Aizsilnieks atzīmēja, ka sausums šogad bija daudz mazāks nekā pagājušajā gadā, bet mitrums gan varēja būt vairāk. 

"Zemnieku saeimas" valdes priekšsēdētāja Jura Lazdiņa pieredzē šī ir agrākā labības kulšanas sezona.

"Veģetācijas periods neizgāja pilnu ciklu, lai arī bija nokrišņiem bagātāka vasara un pavasaris un viss liecināja par to, ka viss būs labi. Bet tomēr kaut kādā brīdī tas karstuma vilnis, lai arī viņš bija īss, bet viņš kaut kādu ļoti spēcīgu efektu deva uz to, ka augi vienkārši pārstāja fizioloģiski augt un attīstīties, kā tas viņiem būtu nepieciešams. Viņi vienkārši nokalta," skaidroja Lazdiņš.

Lazdiņš uzsvēra, ka labība būs, bet tā nebūs tikai labas kvalitātes. Par kvalitāti gan patlaban runāt grūti, jo pašlaik novāktās kultūras, piemēram, ziemas rapsis, nav pamats secinājumiem par pārējām. 

Lauksaimnieki norādījuši, ka dažviet lielā karstuma dēļ graudi ir mazāki, nekā tiem jābūt. Turklāt ražu ietekmējis arī ziemas sals. Vidzemē aizgāja bojā 70–80%, Latgalē – līdz pat 90% ziemas rapšu sējumu.  

Lai gan agra ražas novākšana galvenokārt nozīmē zemāku graudu kvalitāti, tā var arī ietaupīt naudu.

"Zemnieku saeimas" valdes loceklis Mārtiņš Trons sacīja: "Šādi agrāki kulšanas darbi dod iespēju lauksaimniekiem arī optimālos termiņos sagatavot augsni ziemas rapša sējai, kas atsevišķos reģionos ir jāveic līdz jūlija vidum. Un varbūt šis karstais un sausais laiks dod tādu arī cerību, ka būs mazāki izdevumi attiecībā uz graudu kaltēšanu."

Sausāku ražu var ātrāk pieņemt noliktavās, un nav jāgaida sastrēgumos.

Tikmēr ceļa remonta dēļ smagā tehnika ar graudiem stāv vairāku stundu ilgos sastrēgumos, lai izbrauktu cauri Bauskai, ceturtdien Bauskas novada domes sēdē pauda domes deputāts Arnolds Jātnieks (Nacionālā apvienība). Viņaprāt, ir jāvienojas ar būvnieku, lai ražu caur pilsētu varētu izvest ātrāk. 

Parasti ražas laiks ir augusts, un nebija paredzams, ka šovasar tas būs ātrāk.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti