Aizsardzības ministrs: No artilērijas munīcijas rūpnīcas ieguvums būs visiem

Notiek darbu plānošana pie Artilērijas munīcijas rūpnīcas izveides. Aizsardzības ministrs Andris Sprūds ("Progresīvie") norādīja, ka ieguvums no rūpnīcas izveides būs visiem.

Jau ziņots, ka artilērijas munīcijas modulāro pulvera lādiņu ražotni būvēs Iecavā. Tās ražošanas apjoms plānots ap 50 000 lādiņu gadā. Paredzēts, ka rūpnīca sāks darboties no 2026. gada. 

Patlaban sarunas pamazām pāriet jau uz darbiem.

Kā norādīja aizsardzības ministrs Andris Sprūds, šobrīd norit veiksmīga virzīšanās uz priekšu gan darbos, gan sarunās par rūpnīcas izveidi, un visi veicamie darbi patlaban tiek veidoti jau detalizētā plānā.

"Mūsuprāt, ieguvums ir pilnīgi visiem, ieguvums ir gan valstij, gan industrijai, gan arī pašvaldībai, kurai šeit ir papildu darbarokas. Manuprāt, visi ir ieguvēji, bet skaidrs, ka mums šī savstarpējā saziņa, saskaņa ir tikai jāstiprina, un savstarpējais dialogs ir procesā, un mēs esam gatavi no savas puses, protams, ka turpināt šo sarunu. [Rūpnīca] Ir mūsu pašu aizsardzības nozares infrastruktūrā, tā kā šeit aizsardzības nozares infrastruktūra ir izveidota Bauskas novadā, – tas nav nekas pilnīgi jauns. Tur, kur mums jau ir šī infrastruktūra, tur mēs vienkārši esam gatavi paplašināt infrastruktūru un piesaistīt papildu investīcijas un darbaspēku," atzīmēja Sprūds.

Aizsardzības ministrs par artilērijas munīcijas rūpnīcas izveidi
00:00 / 00:39
Lejuplādēt

Ministrs uzsvēra, ka līdz šim notikušās sarunas ar pašvaldību rāda, ka abām pusēm reakcija uz rūpnīcas celšanas plāniem ir pozitīva. Tiesa, viņš norādīja, ka sarunas neapstāsies, – tās turpināsies gan ar pašvaldību, gan arī ar iedzīvotājiem, lai visas puses tiktu informētas par notiekošajiem rūpnīcas izbūves procesiem.

Kopumā rūpnīcas izbūve un iekārtu iegādāšanās izmaksās 12 miljonus eiro. Viens miljons eiro būs Eiropas līdzfinansējums un 11 miljoni eiro ir Latvijas valsts finansējums. Tomēr esot jārēķinās, ka būs vēl papildu izdevumi par izejvielu iegādi, un tā šobrīd pasaules tirgos esot ļoti sarežģīta, jo ir liels pieprasījums un tās ir ierobežotā apjomā. Paredzēts, ka izejvielas Latvija iegādāsies no partneriem Itālijā.

Pirms mēneša aizsardzības ministrs apmeklēja Itāliju, kur tikās gan ar Itālijas aizsardzības ministru, gan arī Itālijas militārās industrijas pārstāvjiem – uzņēmumu "Leonardo" un artilērijas munīcijas komponenšu komplektēšanas rūpnīcas izveides "Rollo", kas taps Iecavas pagastā, projekta partneri "KNDS Ammo Italy", lai pārrunātu militārās industrijas attīstību un artilērijas munīcijas ražošanas projekta gaitu.

Izejvielu iegādei vienam gadam varētu būt nepieciešami aptuveni 15 miljoni eiro. Viena lādiņa izmaksas būs mazākas nekā cena, par kādu var pārdot saražoto produktu. Tostarp piegādes iespējamas Latvijas Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem.

Sprūds intervijā ziņu aģentūrai LETA ir paudis, ka vietējiem iedzīvotājiem nav pamata uztraukties, jo šādai rūpnīcai ir jābūt drošai, un pirms ražošanas palaišanas tiks veikti dažādi izvērtējumi: "Protams, arī tālāk noteikti ir nepieciešams dialogs ar pašvaldību, lai jebkādi jautājumi, jebkādi iespējami pārpratumi tiktu noņemti. Beigu beigās tas ir arī ekonomiskais pienesums pašvaldībai, jo šeit nāk iekšā darbavietas, šeit nāk iekšā ekonomiskā aprite."

Aizsardzības ministrs uzsvēra, ka šāda mēroga munīcijas ražotne, kurā ražos modulāros pulvera lādiņus, būs pirmā Baltijas valstīs, tāpēc Latvijai tas ir liels sasniegums. Tas ļaus Latvijā ienākt gan zināšanām, gan arī tehnoloģijām no sadarbības partneriem, turklāt, pateicoties rūpnīcai, Latvija būs daļa no drošajām piegādes ķēdēm gan Latvijas, gan arī Eiropas līmenī.

KONTEKSTS:

Latvijas valdība pērnā gada nogalē atbalstīja militārās industrijas valsts kapitālsabiedrības SIA "Valsts aizsardzības korporācija" dibināšanu.

Ņemot vērā Latvijas Nacionālo bruņoto spēku vajadzības, "Valsts aizsardzības korporācija" veidos Latvijas un ārvalstu komersantu kopuzņēmumus konkrētu produktu ražošanai, tādējādi stiprinot piegāžu drošību.

Kā viens no pirmajiem projektiem, ko īsteno "Valsts aizsardzības korporācija", ir 155 milimetru munīcijas modulāro pulvera lādiņu rūpnīcas izveide kopā ar Somijas un Norvēģijas uzņēmumu "Nammo", kā arī Francijas un Itālijas uzņēmumu "Nexter". Ražotni būvēs Iecavā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti