Panorāma

Nav skaidrs, kurš aprēķināja "Rail Baltica" izmaksas

Panorāma

Panorāma

Rēzeknes parāds sarūk par 1,2 miljoniem eiro

Izmeklēšanā neatklāj pārkāpumus Rēzeknes projektos; pilsētas parāds sarūk par 1,2 miljoniem eiro

Negūstot pierādījumus pārkāpumiem vairāku Rēzeknes pašvaldības projektu ieviešanā, Eiropas Birojs krāpšanas apkarošanai beidzis izmeklēšanu. Līdz ar to Centrālā finanšu un līgumu aģentūra pārtrauc aizturēt pašvaldības prasītos maksājumus, izmaksājot kopumā 1,2 miljonu eiro. Tas ļauj samazināt pašvaldības parādsaistības Valsts kasei, taču izmeklēšanas gaitā apturētā bērnudārza liktenis paliek neskaidrs.

Vēstuli no izmeklētājiem saņēmusi ne tikai Centrālā finanšu un līgumu aģentūra (CFLA), bet arī bijušais Rēzeknes mērs Aleksandrs Bartaševičs ("Kopā Latvijai"). Viņš to dēvē par savu morālo attaisnošanu un finansiālo ieguvumu rēzekniešiem. Aizdomas par krāpniecību bija saistītas ar projektiem, kuros būvdarbus veica Bartaševiča radiem piederošas firmas "Latgalija" un "Latgales būve".

"Mums ir nulles tolerance pret jebkādām iespējamām krāpnieciskām darbībām. Noslēgtajos līgumos ir atrunāts, ka mums ir tiesības apturēt finansējumu, ja saskatām kādus riskus," norāda CFLA Latgales reģiona nodaļas vadītāja Liene Amantova-Salmane.

Rēzeknes projektu lieta beigta pēc divarpus gadu ilgas izmeklēšanas. Finansējums, ko CFA tagad pašvaldībai izmaksā, – 1,2 miljoni eiro – gan nepaliek pašvaldības budžetā, tie jāmaksā Valsts kasei. Domes lēmums savulaik bija palikt parādā tai, nevis būvniekiem.

Viena projekta sakarā, bērnudārza "Rotaļa" remontam, dome no Eiropas Savienības finansējuma atteicās, būvdarbus apturot.

"Šobrīd finansējuma budžetā nav, līdz ar to domāsim, ko darīt ar šo projektu. Tas ir pusratā atstāts. Būvdarbi ir uzsākti, bet realizācija nav ne tuvu pabeigta. Tur būs jālemj par konservāciju vai projekta pārtraukšanu," atzīst Rēzeknes pašvaldības pagaidu administrācijas loceklis Jānis Belkovskis.

"Rotaļas" audzēkņi apmeklē citus bērnudārzus, bet tas nav risinājums uz palikšanu. Ja bērnudārza pabeigšanai naudu neizdosies atrast, līgumu ar "Latgaliju", iespējams, lauzīs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti