Saeimas komisijā sāk meklēt kompromisus plānotajai zāļu cenu samazināšanai

Atbildīgā Saeimas komisija sākusi vērtēt valdības lēmumu par recepšu medikamentu cenu samazināšanu. Farmācijas nozares pārstāvji norādījuši, ka viņus lēmums neapmierina, jo samazināšoties to ienākumi un līdz ar to arī aptieku skaits. Deputāti sola meklēt tādu risinājumu, kas apmierinātu visas puses un ļautu iedzīvotājiem iegādāties medikamentus.

Medikamentu cenas noteikti jāsamazina, bet varbūt vēl ir kāds labāks modelis par valdības piedāvāto, lai pacienti justu, ka zāļu cenas no nākamā gada samazinātos par 15–20%. Tā uzsvēra Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš (Zaļo un Zemnieku savienība), kura vadītā komisija ceturtdien sāka vērtēt iecerētās izmaiņas par zāļu cenu samazināšanu.

"Te nav interešu klubiņš, kurš atnācis parunāt par zālēm, mums ir jāpieņem lēmums," piebilda Bērziņš.

Jaunais modelis paredz atteikties no proporcionālā uzcenojuma un noteikt fiksētu piemērojamo uzcenojumu lieltirgotavām. Savukārt aptiekām uzcenojums veidosies no divām daļām – uzcenojuma par medikamentu iepakojumu un maksas recepti. 

Aptieku pārstāvji norādīja, ka līdz ar jaunā modeļa ieviešanu aptieku skaits varētu samazināties uz individuālo aptieku rēķina laukos, kā arī esot  bažas par atsevišķu medikamentu pieejamību.

SIA "Latvijas aptiekas" pārvaldnieks Guntis Belēvičs sacīja: "Zāļu cenu samazinājums, kas bija vajadzīgs, tiek iznests uz divu dalībnieku – aptieku un lieltirgotavu – rēķina. Bet ražotāji un valsts šajā reformā netiek skarti. Latvijas valsts būtiski pārmaksā par kompensējamiem medikamentiem."

Belēvičs aicina kompensējamo medikamentu cenu apstiprināt atklātā konkursā, kas ļautu valstij ietaupīt un nepārmaksāt. Tāpat viens no risinājumiem varētu būtu pievienotās vērtības nodokļa samazināšana medikamentiem. 

Deputāte Ingrīda Circene ("Jaunā Vienotība") norādīja, ka Somijā ir 300 aptiekas, bet Latvijā – 800, viņasprāt, Latvijā vairāk nekā puse aptieku ir sociālo funkciju veikšanai, tādēļ rodoties jautājums, vai vajag šādā vietā farmaceitam maksāt algu, nodokļus, uzturēt neefektīvu ēku. 

"Ja sarēķinātu izdevumus, paņemtu to procentu nost, atlikušajiem peļņa būs pilnīgi pietiekama, jo zāļu apjoms, recepšu skaits, ienākumi nemainīsies, toties samazināsies ļoti liela izdevuma daļa," pauda Circene.

Saeimas komisija par medikamentu cenu samazinājumu vēl sola lemt rudenī, Saeimai atsākot darbu.

KONTEKSTS:

Valdība 16. jūlijā apstiprināja Veselības ministrijas sagatavotos noteikumu grozījumus, kas dod zaļo gaismu, lai Latvijā īstenotu jauno zāļu uzcenojuma modeli. Tas paredz recepšu medikamentu cenu samazinājumu par 15–20%, un iedzīvotāji izmaiņas savos maciņos redzēs, sākot no 2025. gada 1. janvāra.

Plānots, ka, ieviešot jauno uzcenojuma modeli, cenas medikamentiem aptiekās kopumā samazināsies par 15–20%, tās Latvijā būs līdzīgas pārējām Baltijas valstīm un vienlīdzīgas ar cenām kompensācijas sistēmā.

Jaunais uzcenojumu modelis paredz atteikties no necaurspīdīgās procentuālās pieejas uzcenojuma mehānismā lieltirgotavām un aptiekām, kas var motivēt aptiekās pārdot pacientiem dārgākus medikamentus, nevis līdzvērtīgas efektivitātes zāles, kas ir lētākas. Tā vietā ministrija iecerējusi, ka būs viens fiksēts uzcenojums visām kompensējamajām zālēm un recepšu zālēm par iepakojumu neatkarīgi no cenas lieltirgotavās un fiksētu uzcenojumu trīs cenu grupās aptiekām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti