Azarts darīt ko nebijušu. Paula un Arnis Mālpils pagastā audzē fazānus

Latvijas laukos ir ne viens vien saimnieks, kurš meklē kaut ko jaunu un nebaidās riskēt. Tā var teikt arī par Siguldas novada Mālpils pagasta saimniecības SIA "Gold Wings" jeb "Zelta spārni" saimniekiem, kuri tagad audzē ne tikai pīles, zosis, pērļu vistas, bet arī vairāk nekā tūkstoti medību fazānu. Kā sokas šo putnu audzēšana, un kādi ir bijuši izaicinājumi, uzsākot šo saimniekošanas nozari?

Mālpils pagasta saimniecībā «Gold Wings» audzē fazānus
00:00 / 05:52
Lejuplādēt

"Šis skaitās zelta fazāns, viņam ir vairākas nokrāsas. Dzeltens, tāds spilgtāk dzeltens būs citronfazāns, tāds blāvāks būs banāns, un šis ir šokolāde, viņš ir tāds tumši brūns kā kafija vai šokolāde," no novietnes iznesot košu, zeltaini brūnu fazānu, Latvijas Radio pastāstīja saimniece Paula. Saimniecībā ir izveidota atsevišķa novietne, kurā mīt dažādu šķirņu fazāni. Tā domāta, lai apmeklētāji varētu iepazīt šos putnus, bet pamatā saimniecībā gaļai audzē medību fazānus.

Saimniece Paula pastāstīja, ka viss sākās ar to, ka pašiem bija vēlme pēc veselīgas pārtikas:

"Kāpēc fazāns? Tāpēc, ka tas jau izsenis ir aristokrātisks putns, ko kādreiz ēda tikai karaļi. Kāpēc gan nepamēģināt tos audzēt? 

Šī gaļa ir ļoti augstvērtīga. Lēš, ka, apēdot vienu fazānu, pretim ir jāapēd 56 mājas vistas. Tieši gaļas satura dēļ, cik tā ir augstvērtīga – mikro, makro elementi, bez holesterīna, vienkārši vitamīnu bumba. Mēs sākām, un tā bija vīra ideja vairāk, jo viņam patīk tas, kas ne visiem citiem. Viņam vajadzēja kaut ko savādāku un lielāku izaicinājumu, jo vistas jau var audzēt katrs."

Fazānus audzē trešo gadu

Fazānu audzēšanā šis ir trešais gads, un tas ir bijis saspringts laiks, meklējot informāciju par fazānu audzēšanu, arī pašiem praksē apgūstot zināšanas, jo, kā stāstīja Arnis, ir daudz priekšnoteikumu, kas jāievēro, audzējot šos putnus:

"Fazāns vispār pēc būtības ir ļoti sarežģīts putns. Viņam ir pilnīgi citi turēšanas principi. Viņam ir olu dēšana tikai trīs mēnešus gadā, viņam ir vajadzīgi pilnīgi citi apstākļi. 

Ja jūs viņus turēsiet kūtī, viņi nomirs. Kūtīs var turēt tikai dekoratīvos fazānus, kā, piemēram, zelta, un arī tad kūtī būs nepieciešama ļoti laba ventilācija, lai neveidotos kondensāts. 

Ja jūs medību fazānu ieliksiet kūtī, viņš simtprocentīgi vārguļos, nomirs, viņam vielmaiņa sabojāsies. Viņam vislabāk patīk dzīvot svaigā gaisā. Tur ir tādas visādas nianses."

Pasaulē fazānu audzēšana gan nav nekas jauns, jo tie tiek audzēti gan medībām, gan gaļai, tomēr vienā ziņā Paulas un Arņa saimniecība esot vienīgā Eiropā, pauda saimnieki:

"Bioloģisks fazānu cālis gaļai – mēs simtprocentīgi esam vienīgie! Ar ko tieši atšķiras mūsu produkts? Mums putns aug 155 dienas, viņš ir cālis, un tajā brīdī, kad viņš nav sasniedzis briedumu, viņam nav izmainījusies hormonu sistēma, teiksim tā, viņš neinteresējas par pretējo dzimumu, viņa gaļa ir pilnīgi citādāka."

Ražo arī fazāna gaļas produktus

Paula un Arnis saimnieko ar bioloģiskām metodēm un būtībā visus darbu veic tikai paši.

"Pilna cikla saimniecība – no olas līdz produktam! Paši atlasām vaislu, olas liekam inkubatorā, izšķiļas; nākošais – izaudzējam cāļus, paši viņus barojam," stāstīja Arnis.

Tagad klāt nākusi arī gaļas pārstrāde dažādos produktos, un to mudinājis tas, ka daudzi cilvēki paši baidās gatavot fazānu.

"Jā, viņi baidās, bet es saku, ka tur jau nav nekā sarežģīta – ieliek folijā, pieber, kādas garšvielas vēlies, vislabāk tikai sāli un piparus, lai var izjust to garšu buķeti, kāda tai gaļai ir. Tādēļ mums tagad ir mājražošana – mēs piedāvājam no fazāna gaļas dažādus produktus," pastāstīja Paula.

Šobrīd saimniekiem ir sadarbība ar trim restorāniem, kā arī ar tiešās pirkšanas pulciņiem, taču, kā stāstīja saimnieki, arī šajā ziņā sākums nav bijis viegls, jo negodprātīgu tirgotāju dēļ bieži vien cilvēki vairs netic, ka šis patiešām ir Latvijā bioloģiski audzēts fazāns.

Domā par eksportu

Saimniecībā nākotnes mērķi ir lieli, un saimnieki neslēpa, ka ir arī doma par eksportu. To, ka tas nav nekas nereāls, apliecinot arī ārzemnieku interese.

"Skandināvi pagājušajā decembrī prasīja 20 000 vienību mēnesī. Es teicu: pēc pieciem gadiem sāksim runāt. Vācieši grib 5000 vienību mēnesī.

Mēs nevaram šobrīd vēl to dabūt gatavu, bet, protams, to mēs gribam sasniegt. Bet izdosies vai ne, nezinu," sacīja Arnis.

Taujāts, kāpēc tomēr izvēlējies šo putnu audzēšanu, saimnieks neslēpa, ka tas ir arī azarts – izvēlēties darīt kaut ko jaunu, nebijušu un pierādīt, ka to var. Bet būtiskākais ir arvien plašāku cilvēku loku rosināt domāt par savu veselību un par to, ko liekam galdā.

"Svarīgi jau ir ieiet tirgū. Šobrīd, kad ir pilns tirgus ar visu, viss ir pieejams. Visu var nopirkt. Tad vajag dzirdēt, kā nav un, ja visi šobrīd iet uz modificētu, uz vienkāršotu, lētāku vairāk, tad visi ir aizmirsuši par to, kas tad ir garšīgāk. Otrkārt, kas ir veselīgāk un, treškārt, protams, to ir grūtāk izveidot. Mēs jau visu gribam šausmīgi vienkārši – nospiežam telefonā podziņu, un pica ir klāt," vērtēja saimnieks. "Sāksim ar to, ka es esmu pilnīgi pārliecināts, ka mani bērni, mana sieviete un es, ka mēs nomirsim veseli. Cik nu var, cik var – veseli!"

Bez fazāniem saimniecībā audzē arī pīles un mājas vistas, jo, kā stāstīja saimnieki, pircēji pat ļoti prasot veco labo Latvijas lauku vistu ar tai vien raksturīgo garšu. Arī tās saimniecībā tiek audzētas bioloģiski.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti