Tirgū jau pirmās baravikas un mellenes; šogad ogu un sēņu raža ir atšķirīga

Tirgū jau parādījušās pirmās baravikas, gailenes un mellenes. Meža velšu lasītāji stāsta, ka šogad ogu un sēņu raža ir atšķirīga. Daļa teic, ka gaileņu ir ļoti daudz, īpaši Vidzemē, citi savukārt sūkstās, ka varētu vēlēties vairāk.

Arī sociālajos tīklos redzams, ka gaileņu ir daudz un čaklākie lasītāji jau paspējuši kurvjus piepildīt.

Tirgū jau pirmās baravikas un mellenes; šogad ogu un sēņu raža ir atšķirīga
00:00 / 03:55
Lejuplādēt

Rīgas Centrāltirgū jau piedāvā gailenes

Rīgas Centrāltirgū sastaptie meža velšu tirgotāji un pircēji dalījās savā pieredzē:

"Vangažu pusē ir ļoti daudz gailenīšu – Garkalne, Vangaži, Krievupe. Krietni agrāk. Visi brīnās, ka tik agri ir sēnītes. Pieprasījums ir pietiekošs. Mazās ir vairāk pieprasītas, jo tās veselas gatavo kafejnīcas un restorāni. Lielās ir, ko uz pannas sacept. Galvenais, ka vietējās," stāsta sēņu lasītāji.

"Vakar te bija viena kundze ar tādu maisu kā kartupeļu maiss, un tik foršas un mazas. Es domāju, ka daudz viņu ir. Es pērku reizēm, jo tās ir ļoti vērtīgas."

"Kā kurā vietā. Ir vietas, kur ir, bet ir vietas, kur jāstaigā. Ja ir zināmas vietas, tad droši var iet. Manā pusē tikai tagad sēnes sākas, tas ir uz Ērgļu pusi. Ar mellenēm ir švaki. Kad ziedēja pašā plaukumā, tad mellenāji izsala."

Latvijas Radio pārliecinājās, ka tirgū gaileņu ir daudz un cenas ir ļoti atšķirīgas, sākot no 2,50 eiro par puslitru līdz 7 eiro litrā.

Mellenes pagaidām tirgo retumis

Mellenes pagaidām tirgo retumis, un vienīgā lasītāja tās piedāvāja par 8 eiro litrā.

Viena teicās ogas salasījusi Mārupes mežos un stāstīja, ka melleņu ir maz un tās pašas nācies pārlasīt, lai vestu uz tirgu.

Savukārt puskilogramu pirmo baraviku piedāvāja par 12 eiro. Pārdevēja piebilda, ka tās nāk no Latvijas mežiem.

Meža veltes ir pieprasīta eksporta prece. Pagājušajā gadā svaigas mellenes eksportētas par 4,5 miljoniem eiro un galvenās eksporta valstis bija Igaunija, Lietuva un Nīderlande.

Savukārt saldētas mellenes izvestas par 11 miljoniem eiro – galvenokārt uz Ķīnu, Itāliju un Japānu.

Lauvastiesu no šī eksporta, visticamāk, aizņem Madonas uzņēmums "Pharmeko Lettland", kas pērn rudenī atklāja jaunu rūpnīcu Sauleskalnā, kur pārstrādā meža veltes.

Lielais melleņu eksportētājs vēl nav sācis ogu uzpirkšanu

"Pharmeko Lettland" šogad vēl nav sācis ogu iepirkšanu, atzina uzņēmuma pārstāve Rasa Gailuma.

"Mēs vēl neiepērkam, bet šogad mums nav lielu cerību, ka būs, ko pirkt.

Diemžēl laikapstākļi Vidzemes pusē nebija labvēlīgi. Šaubāmies, vai vispār melleņu iepirkšanai atvērsim iepirkšanas punktus. Ceram uz brūklenēm. Par gailenēm arī nemāku teikt, vai mums būs interese. Pirmās, protams, var realizēt tirgū par ļoti labu cenu. Mēs nevaram konkurēt ar tirgus cenu," stāstīja Rasa Gailuma.

Brūklenes pērn ārvalstu tirgos pārdotas par 1,3 miljonu eiro, bet lielogu dzērvenes – par teju pusmiljonu eiro. Šo ogu pircēju vidū pērn bijusi arī Krievija, kur pārdotas ogas par vairāk nekā 370 tūkstošiem eiro.

Kādu ražu prognozē vietējie lielogu melleņu audzētāji?

Latvijas Augļkopju asociācijas vadītāja Māra Rudzāte stāstīja, ka pagaidām viss izskatās labi.

"Ogas aizmetušās ļoti daudz. Var gadīties, ka nebūs ļoti lielas. Ja ogu ir daudz, tad pirmās ir lielas un vēlās – mazākas. Kad tās sāksies, nezinu. Citi prognozē, ka jau 5. jūlijā, bet es prognozēju, ka tirdzniecībā tās parādīsies, agrākais, ap 15.–20. jūliju," stāstīja Māra Rudzāte.

Iespējams, ogu cenas šogad varētu būt augstākas, pieļauj asociācijas vadītāja.

Melleņu imports pērn bijis ievērojams – tās ievestas 14 miljonu eiro vērtībā, galvenokārt no Polijas, Nīderlandes, Vācijas un Beļģijas. Tieši pērnais gads bija zīmīgs ar to, ka vietējiem audzētājiem laikapstākļu dēļ ogu raža bija ļoti niecīga, tāpēc cerības tiek liktas uz šo gadu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti