«Bloomberg»: Ziemeļkorejas ekonomika atdzīvinās, Phenjanai satuvinoties ar Maskavu

Ziemeļkorejas ekonomika pēc trīs gadus ilgas lejupslīdes ir sākusi strauji atgūties. Par to, atsaucoties uz piektdien publicētām Dienvidkorejas Centrālās bankas aplēsēm, vēstīja ziņu aģentūra "Bloomberg".

Saskaņā ar Dienvidkorejas Centrālās bankas ziņojumu, diktatora Kim Čenuna vadītās valsts ekonomika 2023. gadā pieaugusi par 3,1% salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu, un tas ir lielākais kāpums kopš 2016. gada. Ziemeļkorejas ekonomikas atdzīvināšanās varētu būt skaidrojama ar Phenjanas tuvināšanos ar Maskavu un vairāk nekā miljona artilērijas lādiņu piegādēm Krievijai, ko tā izmanto karā pret Ukrainu.

Vislielāko dinamiku Ziemeļkorejas ekonomikā uzrādīja smagā un ķīmiskā rūpniecība. Šo nozaru ražošanas apjomi pērn pieauga par 8,1%.

Dienvidkorejas Centrālās bankas ziņojumā nav tieši norādīts, vai šīs nozares ir iesaistījušās Krievijai piegādājamo ieroču ražošanā, tomēr tiek atzīmēts, ka Phenjana kāpinājusi primāro metālu, tostarp dzelzs, tērauda, vara, niķeļa un alumīnija, ražošanas jaudas – šie metāli tiek plaši izmantoti ieroču ražošanā.

Saskaņā ar ASV bezpeļņas organizācijas "C4ADS" pētījuma aplēsēm, laika posmā no pērnā gada augusta līdz 2024. gada janvārim Ziemeļkoreja Krievijai piegādājusi aptuveni 1,6 miljonus artilērijas lādiņu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti