Panorāma

Ar uzņēmējiem pārrunā Sēlijas poligona iespējas

Panorāma

Panorāma

Kalifornijas delegācija interesējas par sadarbību ar Latviju

Kalifornijas delegācija interesējas par sadarbību ar Latviju

Vai Latvijai varētu būt interesants piedāvājums Amerikas investoriem ieguldīt  zaļajā enerģijā, digitālajā jomā, filmu industrijā un citur? To, esot Latvijā, skaidro politiķu un uzņēmēju delegācija no Kalifornijas. Vairāk investīciju no spēcīgiem Rietumu partneriem ir Latvijas interesēs, tāpēc satikšanās ir abpusēji svarīga.

Kalifornijas štats ar teju 39 miljoniem iedzīvotāju ir ne tikai visapdzīvotākais, viens no lielākajiem štatiem ASV, bet ekonomiski arī spēcīgākais. Te ir milzīgas lauksaimniecības zemes platības, Silīcija ieleja, kur top pasaules līmeņa tehnoloģiju sasniegumi, un mājvietu radusi arī Holivuda – ASV filmu industrijas centrs.

Bet Kalifornijas valdības pārstāvjiem un uzņēmējiem ir interese meklēt iespējas vēl citur. Tādēļ notiek sarunas gan Latvijas valdībā, gan Ārlietu ministrijā, gan tiekoties ar uzņēmējiem, pētot un apsverot ciešākas sadarbības iespējas.

"Kalifornija ir piektā lielākā ekonomika pasaulē, un mums ir ļoti daudz iniciatīvu, ko esam izveidojuši – pāreja uz zaļo enerģiju, digitālā joma, radošās nozares, un tās ir lietas, ko darāt arī jūs. Tāpēc esam šeit, lai izpētītu iespējas, kādas būtu Latvijas uzņēmējiem doties uz Kaliforniju,  bet mūsu kompānijām ienākt pie jums," sacīja Kalifornijas pavalsts finanšu ministre Fiona Ma.

"Mūsu intereses ir ļoti praktiskas – skatīties, kur ir dabīgas partnerības. Viena no tām ir tehnoloģijas, arī aizsardzības tehnoloģijas, duālās izmantošanas tehnoloģijas, otra lieta, ko diskutējām, bija radošās industrijas, trešā lieta – atjaunojamie enerģijas resursi. Svarīgi gan Kalifornijai, gan mums. Izstāstījām par ģeopolitiskajām realitātēm. Arī robežu menedžments ir interesējošs gan viņiem, gan mums," pēc tikšanās pauda Latvijas ārlietu ministre Baiba Braže.

ASV statistiski ir 13. lielākās investores Latvijā, tādēļ vēl ir, kur tiekties. Tiesa, importa apjoms tieši no Kalifornijas ir aptuveni 20% no visa kopējā ASV importa mūsu valstī. 

Tikšanās laikā  un vēlāk biznesa forumā arī pārrunāti šķēršļi, kas neveicina investoru interesi, piemēram, grūtības atvērt kontus bankās. Savukārt Krievijas tuvums un karš Ukrainā un kopējā drošības situācija potenciālos ieguldītājus nebaidot.

"Es nedomāju, ka tas ir šķērslis. Mēs tiešām esam iespaidoti kā Eiropas Savienība un jo īpaši Baltijas valstis tam visam spēj stāties pretī, un līdz šim viss ir labi. Mēs patiešām apbrīnojam Latvijas cilvēku apņemšanos atbalstīt ukraiņus," norādīja senators Džošs Ņūmens.

ASV delegācija Latvijā uzturēsies vēl divas dienas, apmeklēs arī dažādus uzņēmumus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti