Taivānas banka sāks darbu Lietuvā. Kā tas var ietekmēt Latvijas finanšu sektoru?

Kaimiņvalstī Lietuvā darbu plāno sākt Taivānas valdībai piederošā "Bank of Taiwan", kas, visticamāk, koncentrēsies uz biznesa klientiem. Šī banka ir Taivānas lielākā banka, un eksperti paredz, ka tās ienākšana kaimiņvalstī noteikti atstās ietekmi uz Latvijas finanšu sektoru.

Taivānas banka sāks darbu Lietuvā. Kā tas var ietekmēt Latvijas finanšu sektoru?
00:00 / 00:00

Lielāka skaidrība par "Bank of Taiwan" darbību Lietuvā būs pēc tam, kad tā saņems Lietuvas centrālās bankas izsniegtu licenci, – par to paziņojusi Lietuvas finanšu ministre Gintare Skaiste, piebilstot, ka vēl ir pāragri runāt par šīs bankas darbības mērogu un mērķauditoriju. Šobrīd ir skaidrs, ka Taivānas Finanšu uzraudzības komisija jau jūlija vidū ir apstiprinājusi šīs bankas pieteikumu darbības sākšanai Lietuvā.

Taivānas bankai pasaulē ir 11 pārstāvniecības, un bankas vērtējumā tā ir iespēja paplašināt darbību arī citās Centrālās un Austrumeiropas valstīs. Publiski pieejamā informācija liecina, ka tā varētu koncentrēties uz biznesa klientiem.

Lietuvas finanšu ministre arī skaidrojusi, ka Taivānas bankas ienākšana varētu uzlabot uzņēmumu iespējas finansēt savus projektus, jo pieaugs konkurence finanšu sektorā. Kapitāla pieejamība Lietuvā ir ierobežota, un tirgus ir koncentrēts, tādēļ jebkurš jauns spēlētājs ir ļoti vēlams, paudusi Skaiste. Jebkurš jauns tirgus dalībnieks atdzīvina konkurenci, un tirgū aicinātas iesaistīties arī citu valstu bankas.

Tikmēr Latvijas finanšu sektors to uztver ar piesardzību.

"Zināmā mērā tā ir pozitīva ziņa, jo konkurences pieaugums palielina ieguvumus sabiedrībai, ekonomikai un noteikti kādā laika periodā tas var ietekmēt arī Latviju. Šobrīd konkrēta informācija attiecībā uz šīs bankas plāniem vēl nav pieejama, kas nozīmē, ka šai jūsmai par šī spēlētāja ienākšanu jābūt ļoti piesardzīgai. Pašlaik uz tūlītējām pārmaiņām cerēt nevaram," vērtēja "SEB banka" ekonomists Dainis Gašpuitis.

Lielākām pārmaiņām attiecīgajā nozarē būšot nepieciešams ilgāks laiks, bet ar nosacījumu, ka banka apņemas ieņemt būtisku lomu. Tomēr eksperts ir skeptisks, jo šī banka nav šo reģionu pārstāvoša banka un tas nozīmē, ka būs jāpaiet ilgam laikam, lai izprastu notiekošo šajā reģionā. Tāpat jāņem vērā ģeopolitiskā situācija. Pašlaik nevarot runāt par kādu tirgus pārdali, taču iespējams, ka bankas ienākšana var sākt ietekmēt lielākus projektus, tos kreditējot, bet plašāka ietekme uz kredītu tirgu neesot tuvāko gadu jautājums.

Taču pilnīgi iespējams, ka tirgū varētu ienākt kāda poļu banka, par ko jau tiek runāts ilgāku laiku.

Jaunums ir tas, ka Lietuvā reģistrētā banka "Revolut Bank", kas sniedz pakalpojumus Eiropas ekonomiskajā zonā, ceturtdien paziņoja, ka beidzot saņēmusi ilgi gaidīto bankas licenci Lielbritānijā. Šī licence ļaujot bankai sākt mobilizācijas fāzi. "Revolut Bank" skaidro, ka šī ir bankas licence ar ierobežojumiem, taču tā nodrošinās bankai nepieciešamo laiku, lai attīstītu savu darbību Lielbritānijā un sāktu klientiem izsniegt aizdevumus un pieņemt noguldījumus. Banka uzsver, ka šī licence galu galā ļaus tai labāk konkurēt ar tādām Lielbritānijas bankām kā HSBC un "Barclays".

Banka šīs licences iegūšanu gaidījusi vairāk nekā trīs gadus, Lielbritānijā tai ir vairāk nekā deviņi miljoni klientu, kas veido aptuveni piektdaļu no tās kopējā klientu skaita pasaulē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti