LTRK vadītājs Rostovskis: Publiskajam sektoram jāsamazina izdevumi

Pirmdien, 26. augustā, valdošā koalīcija sprieda par nākamā gada prioritātēm un to, kur iegūt naudu to īstenošanai. Valdība par prioritāti izvirzījusi drošību, un nākamgad visas jomas tiks pakļautas tieši šim mērķim, taču vajadzību ir daudz. Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) padomes priekšsēdētājs Aigars Rostovskis uzskata, ka lielas iespējas ietaupīt ir tieši publiskajā sektorā.

Valdošās koalīcijas partiju sadarbības padomes galdā ir uzdevumi ministrijām, kā nodrošināt finansējumu prioritāšu īstenošanai. Visiem naudas nepietiks.

Iedzīvotāji par jostu savilkšanu

Daļa sabiedrības uzskata, ka nākamgad jostas jāsavelk arī ministrijām, noskaidroja Latvijas Radio, uzrunājot cilvēkus ielās.

Iedzīvotāji par to, vai nākamgad jostas jāsavelk arī ministrijām
00:00 / 01:26
Lejuplādēt

"Es domāju, ka jā. Labs jautājums, kāpēc. Zinot izdevumus un ienākumus, es domāju, ka ne tikai Saeimai būtu jāsavelk jostas, bet visiem pārējiem arī,"  teica kāda rīdziniece. Līdzīgi viedokļi izskanēja arī no citiem cilvēkiem. "Uzņēmēji arī saka, ka nodokļi būtu jāpadara konkurētspējīgāki. Pašsaprotami, protams. Jo tie, kas ir uzņēmēji, paši saprot, ka ir izdevumi, un ienākumi nav tik lieli," sacīja cita sieviete.

Izskanēja arī šāds viedoklis: "Ja iedzīvotājiem ir jāsavelk jostas, ko visi šobrīd spiesti darīt, tas jādara arī ministrijām. Tām ir jāsolidarizējas ar kopējo situāciju valstī."

 

Uz jautājumu, vai ministrijām jāsavelk jostas, kāds iedzīvotājs atbildēja: "Nē, tām jāsāk strādāt. Jāskatās uz pārējām valstīm, kā viņas to dara,  jādomā un jāstrādā."

Ko vēlas ministrijas 

Šogad jūnijā valdība par vienīgo 2025. gada budžeta prioritāti noteica drošību, un tai ir pakārtots viss. 

Neskatoties uz to, nākamajam gadam ministrijas un iestādes ir iesniegušas jaunas vajadzības 1,3 miljardu eiro apmērā. Finanšu ministrija (FM) novērtējusi, ka mazāk par pusi jeb 41% no tām (527 miljoni) saistīti ar valsts drošību.

Lielākos papildu izdevumus, 367 miljonus eiro, pieprasa Iekšlietu ministrija. Šī nauda paredzēta, piemēram, tādiem pasākumiem kā jaunu katastrofu pārvaldīšanas centru būvniecība, valsts robežas joslas infrastruktūras izveide, kā arī patvertņu un vietu, kur var patverties, atjaunošana un izveidošana.

Aizsardzības ministrija pieprasa 73 miljonus eiro. Tie paredzēti munīcijas krājumu papildināšanai un individuālā ekipējuma nodrošināšanai, kā arī atbalstam Ukrainai un citām prioritātēm.

Vēl 184,8 miljonu eiro finansējumu jauniem pasākumiem pieteikusi Labklājības ministrija, savukārt 153,3 miljonus eiro Veselības ministrija.

Tā kā drošība noteikta par vienīgo prioritāti, ministrijas varēja iesniegt pieprasījumus tiem prioritārajiem pasākumiem, kas saistīti ar valsts iekšējo un ārējo drošību.

 

Jau pērn satraukumu par nākamā gada budžeta tapšanu un neskaidrībām pauda pašvaldību pārstāvji, arī uzņēmēji.

Rostovskis pievēršas aģentūrām

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) padomes priekšsēdētājs Aigars Rostovskis Latvijas Radio atzina, ka LTRK prioritāte ir ar nodokļu sistēmas palīdzību veicināt ekonomikas izaugsmi. Proti, nodokļiem jābūt konkurētspējīgiem, nodokļu sistēma ir jāvienkāršo, kas īpaši atslogotu darbu mazajiem uzņēmējiem.

LTRK vadītājs Rostovskis: Publiskajam sektoram jāsamazina izdevumi
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

FM piedāvāto variantu LTRK pagājušajā nedēļā izbrāķēja, jo tas bija pretrunā ar valdības deklarāciju, un tagad tiek liktas cerības uz citu variantu.

Uz jautājumu, kur ņemt naudu, LTRK vadītājs atbild, ka redz iespēju izdevumu samazināšanai tieši publiskajā sektorā.

 

 

LTRK vadītājs Aigars Rostovskis par publisko izdevumu samazināšanu
00:00 / 00:39
Lejuplādēt

"Jāsavelk jostas būtu visam publiskajam sektoram, taču redzam, ka publiskie izdevumi ir nesamērīgi lieli, un mēs redzam, ka tur tērē ļoti daudz nevajadzīgām lietām. Mēs sakām: ir ļoti daudz vietas, kur varētu samazināt izdevumus," sacīja Rostovskis. Viņš piekrītot politiķu teiktajam, ka vairāk naudas vajag drošībai.

"Bet samaziniet izdevumus tur, kur jūs vienkārši tērējat lieki. Kā ģimenes budžetā – ja laiki ir grūtāki, ģimene nepērk jaunu skapi, nepērk jaunu mašīnu, nebrauc kādā liekā ceļojumā. Mēs sagaidām, ka to arī politiķi piedāvās, kur viņi samazinās izdevumus," Rostovskis sprieda.

Rostovskis uzskata, ka ministrijās jostas savilkt būtu grūti, taču vēl ir dažādi veidojumi, kā, piemēram, aģentūras, kur to būtu iespējams izdarīt.

 

Finanšu ministrs Arvils Ašeradens ("Jaunā Vienotība") jau sacīja, ka drošības aspektu varētu arī skatīt ļoti plaši, tomēr jāņem vērā ekonomiskā situācija un iespējas.

Ministrs esot atvērts diskusijām un kompromisiem par izmaiņām nodokļu politikā, bet fokusam jābūt uz valsts drošību kā galveno prioritāti. Katrai sabiedrības grupai esot savas prioritātes un savas intereses, taču priekšroka būtu dodama tiem risinājumiem, kas ļautu mazināt izdevumus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti