Igaunijas uzņēmums «Fibenol» plāno investēt Latvijā 700 miljonus eiro – Valmierā būvēs biorafinēšanas ražotni

Igaunijas investors "Fibenol", kas plāno investēt līdz 700 miljoniem eiro, lai Latvijā uzbūvētu vienu no Eiropā modernākajām biorafinēšanas rūpnīcām, kā iespējamo ražotnes atrašanās vietu izvēlējies Valmieras Industriālo parku, informēja Valmieras novada pašvaldībā.

"Fibenol" meitasuzņēmums SIA "Fibenol Latvia" sāks priekšizpētes darbus un ietekmes uz vides izpēti Valmieras Industriālā parka otrās attīstības kārtas zemes vienībā ar 26 hektāru platību, lai noskaidrotu tās piemērotību iespējamās biorafinēšanas ražotnes būvniecībai.

Publiskās izsoles rezultātā 27. augustā starp uzņēmumu un Valmieras novada pašvaldību noslēgts apbūves tiesību līgums, kas dod tiesības uzņēmumam uzsākt visus nepieciešamos sagatavošanās darbus apjomīgās būvniecības ieceres īstenošanai.

Ja priekšizpēte būs sekmīga, ražošana varētu sākties ap 2030. gadu, prognozē pašvaldībā.

"Fibenol Latvia" valdes locekle Merili Palu informēja, ka uzņēmums Imaverē, Igaunijā, ir veiksmīgi izveidojis pilota iekārtu, kas veidota pēc komerciāla mēroga biorafinēšanas rūpnīcas parauga, lai zemas kvalitātes koksni pārvērstu funkcionālos biomateriālos. 

Palu uzsver, ka Valmiera ir ļoti piemērota vieta "Fibenol" pirmajai komerciāla mēroga ražotnei. Pamatojoties uz sākotnējiem novērtējumiem, tā atbilst visām kompānijas galvenajām prasībām – pietiekama platība, iespēja izveidot inženierkomunikācijas rūpnieciska mēroga projektā un stabili loģistikas savienojumi, tostarp dzelzceļa savienojums. 

Valmieras novada domes priekšsēdētājs Jānis Baiks ("Valmierai un Vidzemei") uzskata, ka ilgtermiņā no šādu investīciju piesaistes ieguvēji būs reģiona iedzīvotāji, kokrūpnieki un mežu apsaimniekotāji. Bioekonomikas nozare noteikta kā prioritārā Valmieras Industriālajā parkā, lai Vidzemes reģionā attīstītu produktu ar augstu pievienoto vērtību izstrādi un ražošanu. 

Baiks informē, ka pašvaldība turpina aktīvu dialogu ar visām institūcijām investīciju piesaistē, lai arī starptautiski būtu aizvien vairāk pieejama informācija par ieguldījuma iespējām industriālajās teritorijās un objektos. Baiks piebilst, ka Valmieras Industriālajā parkā vēl ir iespējas veikt investīcijas, un Latvijā ir daudz resursu, kurus varētu izmantot ilgtspējīgāk un inovatīvāk.

Pašvaldībā atzīmē, ka būtiska loma šo investīciju piesaistē Valmieras Industriālajam parkam ir Valmieras novada pašvaldības sadarbībai ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru (LIAA), kas sniegusi atbalstu ekonomiskās transformācijas procesos, tostarp veicinot, lai Valmieras Industriālajā parkā darbotos komersanti no viedās specializācijas sektoriem.

LIAA direktors Raivis Bremšmits norāda, ka Latvijā jādomā ne tikai par eksportu, bet arī par savas ekonomikas pārveidi. Uzņēmums "Fibenol", izmantojot biorafinēšanas metodi, Valmierā attīstīs ražotni, kurā no koksnes iegūs bioloģiskas izcelsmes materiālus ceļu būvei, dažādu plastmasu ražošanai, ķīmiskajai rūpniecībai un citām vajadzībām, kur iepriekš tika izmantoti naftas produkti, piebilst Bremšmits. 

"Fibenol" ir tīro tehnoloģiju uzņēmums, kas ievieš inovatīvu un patentētu tehnoloģiju zemākas kvalitātes cietkoksnes pārstrādē funkcionālos biomateriālos. Šie bioloģiskie materiāli ir ilgtspējīga alternatīva fosilajiem materiāliem, kas rada lielu ietekmi uz vidi un nav atjaunojami, un tiek izmantoti tādos produktos kā līmes, izolācijas materiāli, biokompozīti un bitumena aizstājēji asfalta maisījumos. Turklāt šie jaunie biomateriāli palīdz samazināt atkarību no importētajām fosilajām izejvielām.

Latvijā plānotajai komerciāla mēroga biorafinēšanas ražotnei piešķirts valsts prioritāro investīciju projekta statuss un piekļuve paātrinātajiem iniciatīvas "zaļais koridors" pakalpojumiem

 Projekts ir saņēmis Latvijas valdības atbalstu, ko apliecina saprašanās memorands,

kas parakstīts starp "Fibenol" un Ekonomikas, Finanšu, Zemkopības un Klimata un enerģētikas ministrijām un LIAA.

"Fibenol Latvia" ir reģistrēts 2024. gada martā ar 2800 eiro pamatkapitālu. Uzņēmuma īpašnieks ir Igaunijas kompānija "Apalta Tehnoloogia", liecina "Firmas.lv" informācija.

Valmieras Industriālais parks ir 102 hektārus liela teritorija, kuru Valmieras novada pašvaldība attīsta vairākās kārtās. Potenciālo investīciju pieprasījumos un atkarībā no uzņēmējdarbības nozares, tiek izmantotas vairākas pieejas investīciju piesaistē, lai veicinātu investoru interesi par visu parka piedāvājumu – dažādām komersantu vajadzībām sagatavotām un attīstāmām teritorijām.

Jau ziņots, ka šovasar 22 uzņēmumi un organizācijas parakstīja sadarbības memorandu par jaunas biorafinēšanas ekosistēmas izveidi. Memorandu parakstīja pārstāvji no uzņēmumiem "ASNS Ingredient", "Fibenol Latvia", "Aloja-Starkelsen", "Field and Forest", "Biolat" un "Bio-Venta", LIAA, Ekonomikas, Zemkopības, Izglītības un zinātnes, Klimata un enerģētikas, Finanšu un Satiksmes ministrijām, Rīgas Tehniskās universitātes, Latvijas Universitātes, Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes, Vidzemes Augstskolas, Latvijas Valsts koksnes ķīmijas institūta, nodibinājuma "Baltic Studies Centre", Agroresursu un ekonomikas institūta, pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta "Bior" un nodibinājuma "Vides risinājumu institūts".

Lai koordinētu sadarbību starp nozares uzņēmumiem, universitātēm, zinātniskajām institūcijām un valsts pārvaldi, tika izveidota rīcības komiteja, kura nodrošinās informācijas apmaiņu un sadarbību starp iesaistītajām pusēm.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti