Panorāma

Ierobežos algu kāpumu publiskajā sektorā

Panorāma

Grib stingrāk uzraudzīt skaidras naudas apriti

Sabiedriskā medija valdes algas neplāno mainīt

Labu priekšnieku par mazu algu nedabūt – SEPLP pamato algas sabiedriskā medija valdē

Lielajām algām jaunajā valdē ir pamatojums, saka Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomē (SEPLP). Jaunajai valdei būs jānodrošina Latvijas Televīzijas un Latvijas Radio apvienošana, algu sistēmas pārskatīšana, jāpieņem lēmumi par saturu krievu valodā, tehnoloģisko attīstību un vēl daudzi citi sarežģīti jautājumi, kuri līdz šim nav atrisināti. Jau ziņots, ka apvienotā medija valdes priekšsēdētājs saņems virs 10 000 eiro mēnesī.

ĪSUMĀ:

  • Apvienotā sabiedriskā medija valdes locekļiem paredzēts atalgojums virs 9000 eiro mēnesī; valdes priekšsēdētājam vēl par tūkstoti vairāk.
  • Daļa sociālo mediju lietotāji uzskata, ka atalgojums ir pārāk liels; to kritizē arī Rinkēvičs.
  • SEPLP skaidro, ka atalgojums ir pamatots un amatiem meklē augstas raudzes profesionāļus.
  • Kultūras ministre arī redz pamatu lielajām algām.
  • Ombuds uzskata, ka jāsalīdzina ar citu kapitālsabiedrību valdes locekļu algām.

Meklē augstas raudzes profesionāļus

"Esam piemērojuši attiecīgu regulējumu, kas izriet no attiecīgiem Ministru kabineta noteikumiem. No tiem izriet vadlīnijas, ko Valsts kanceleja ir sagatavojusi, kā tiek aprēķināts atalgojums Valsts kapitālsabiedrību valdes locekļiem," skaidro SEPLP vadītājs Jānis Siksnis.

Uz papīra kandidātiem arī gana augstas prasības. Jābūt vismaz maģistra līmeņa augstākajai izglītībai, būtiskai darba pieredzei plašsaziņas līdzekļu jomā, bet pretī arī būtisks atalgojums. Valdes priekšsēdētājam vairāk nekā 10 tūkstoši eiro katru mēnesi un četriem valdes locekļiem vairāk nekā 9 tūkstoši eiro mēnesī.

Prezidents kritizē, bet Lāce pamatojumu saredz

Par šīm algām kritiski jau izteicies Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.

Viņš paudis, ka paredzētās algas nav adekvātas un, atbildot uz SEPLP skaidrojumu par to, kā alga tapusi, atbildēja, ka šis vienkārši nav pieņemami pašreizējā situācijā.

Šodien ar padomi tikās kultūras ministre Agnese Lāce ("Progresīvie"). Arī pēc kritikas publiskajā telpā ministre redz pamatu lielajām algām. Viss esot aprēķināts pēc formulas, iekļauti tirgus dati par līdzīga izmēra uzņēmumiem.

"Ja mēs skatāmies uz citām kapitālsabiedrībām ar līdzīgu ikgadējo budžetu, tad droši vien saskatīsim arī līdzības atalgojuma līmenī," stāsta ministre.

Sabiedriskā medija valdei priekšā smags darbs

Galvenais arguments šādam atalgojumam – labu priekšnieku par mazu algu nedabūt.

Padomē norāda, ka medijiem būs nepieciešama tik spēcīga vadība kā nekad agrāk.

"Mēs runājam tiešām par ļoti lielām pārmaiņām, tādām, kādas Latvijā šajā nozarē vēl nav bijušas. Ir jāveido jauna struktūra, kas turpmāk sabiedrisko mediju līdzekļus ļaus izmantot efektīvāk. Šeit ir runa par atalgojuma sistēmas izveidi, atalgojuma celšanu," pauž Siksnis.

Savukārt sabiedrisko mediju ombuds Edmunds Apsalons, vērtējot prezidenta un citu cilvēku pausto kritiku, Latvijas Radio raidījumā norādīja, ka jāsalīdzina ar citu kapitālsabiedrību valdes locekļu algām.

"Tas, iespējams, ir saistīts ar to, ka mēs bieži vien uztveram atalgojumu kā cilvēka vērtības mēru. Un tad cilvēki, kuriem atalgojums ir zemāks, saka: "Hmm, vai tad tamdēļ es esmu mazāk vērtīgs?"

Ja mēs uzskatītu atalgojumu par vērtības mēru, tad vērtīgākais cilvēks Latvijā būtu, šķiet, "airBaltic" vadītājs," spriež Apsalons.

Kā attaisnojumu lielajam atalgojumam padome min arī lielo interesentu skaitu. Pieteikušies teju 80 cilvēki, no kuriem liela daļa esot ļoti kvalificēti. Darbam jaunajā valdē pieteikušies arī vairāki pašreizējie Latvijas Televīzijas (LTV) un Latvijas Radio (LR) valdes locekļi.

KONTEKSTS:

Lai izveidotu spēcīgāku un labāk nodrošinātu sabiedriskā medija uzņēmumu kvalitatīva un mūsdienīga satura attīstībai ar plašāku auditorijas sasniedzamību, SEPLP ir uzsākusi Latvijas Radio (LR) un Latvijas Televīzijas (LTV) apvienošanu.

Vienotais Latvijas Sabiedriskais medijs darbu sāks 2025. gada 1. janvārī.

Līdz 2024. gada beigām notiek sagatavošanās pārmaiņām, lai uzņēmumu apvienošana noritētu atbilstoši labajai praksei. Tās ietvaros  notiks darba grupas SEPLP vadībā ar LR un LTV darbiniekiem pārvaldības, sabiedriskā pasūtījuma un finanšu vadības jautājumos, tiks izstrādāts un SEPLP apstiprināts apvienotā medija pārejas perioda stratēģiskais ietvars 2025. gadam, rīkots atklāts konkurss jaunas valdes izveidei, noslēgts reorganizācijas līgums, kā arī izstrādāts rīcības plāns vienotā medija valdei pirmajam darbības gadam.

Apvienotā uzņēmuma nosaukums būs "Latvijas Sabiedriskais medijs", bet turpinās pastāvēt pazīstamie Latvijas Radio un Latvijas Televīzijas programmu un pakalpojumu zīmoli. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti