Dienas ziņas

Vai esi bijis krāpnieku nagos? Aicinām atsaukties!

Dienas ziņas

Jaunie noteikumi, vecie ieradumi

Remigrantiem veido darba vietas

Radīt darbavietas reemigrantiem – atsaucība nav liela

No šī gada sākuma Viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministrija īsteno pilotprojektu, kura mērķis sadarbībā ar pašvaldībām un uzņēmējiem izveidot darbavietas tieši reemigrantiem. Projektam paredzēti 1,2 miljoni eiro, radot 150 darbavietas trīs gadu laikā. Tomēr  šobrīd pašvaldību atsaucība nav liela, un arī reemigranti uz izsludinātajām darba vakancēm nepiesakās.

Bauska ir viena no retajām pašvaldībām, kas atsaukusies Viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministrijas projektam, kura mērķis iezīmēt konkrētas darbavietas tautiešiem, kuri varētu atgriezties uz dzīvi Latvijā. Bauskas slimnīcā viņiem paredzētas divas vakances – fizioterapeits un ārsta palīgs.

Bauskas slimnīca.
Bauskas slimnīca.

"Mēs varam gan uzlabot savu pakalpojumu sniegšanu, gan arī iesaistīties šajos procesos un atgriezt tautiešus dzimtajā valstī un pilsētā. Diemžēl šobrīd mēs neesam saņēmuši pieteikumus no ārzemēs strādājošajiem," atzina SIA "Bauskas slimnīca" valdes locekle Margarita Epermane.

Lai arī projekts tiek īstenots no šī gada sākuma, līdz šim brīdim interese Zemgalē par to ir salīdzinoši maza gan no reemigrantu, gan arī pašvaldību puses. 

"Lielākoties pašvaldības minēja, ka tām jau ir savi grantu konkursi, kuri ir pielāgojami gan vietējiem iedzīvotājiem, gan reemigrantiem," stāstīja Zemgales plānošanas reģiona koordinatore reemigrācijas jautājumos Agnese Bokta.

Zemgales Plānošanas reģiona koordinācijas centrs.
Zemgales Plānošanas reģiona koordinācijas centrs.

Ministrija norādīja, ka projekta mērķis visā Latvijā līdz 2026. gadam ir  radīt 150 darbavietas, vienam plānošanas reģionam gadā atvēlot 80 tūkstošus eiro.

Atsaucība pašvaldību konkursos varētu būt lielāka – gan no reemigrantu puses, gan no uzņēmumiem, kas veido jaunas darbavietas reemigrantiem, jo finansējums vēl ir pieejams, atzina ministrijā. 

Uz atbalstu var pretendēt reemigrants, kurš uz dzīvi Latvijā ir atgriezies ne senāk kā pirms diviem gadiem un ārvalstīs pavadījis ne mazāk kā divus gadus.

Jelgavas novada pašvaldības ēka.
Jelgavas novada pašvaldības ēka.

"Pie šā brīža nosacījumiem pieteikties var cilvēks, kurš ir atgriezies Latvijā. Iepriekš ir bijuši pieteikumi. Šobrīd pirmajā pusgadā ar koordinatoru palīdzību tieši Zemgalē atgriezās četrdesmit cilvēki," informēja Agnese Bokta.

Šogad projekta konkursi tiek rīkoti 22 pašvaldībās, uz tiem kopumā atsaukušies 20 reemigranti. Pēc ministrijas norādītās informācijas šī gada pirmajā pusgadā Latvijā atgriezušās 128 ģimenes jeb 351 reemigrants. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti