Darbību pārtrauc viena no vecākajām lidsabiedrībām pasaulē - «Czech airlines»

Čehijas lidsabiedrība "Czech Airlines" aizvadījusi savu pēdējo oficiālo lidojumu aviokompānijas statusā. Sestdienas, 26. oktobra, vakarā lidsabiedrības gaisa kuģis "Airbus A320", uz sāniem lepni nesot Čehijas vārdu, pēdējo reizi nosēdās Vaclāva Havela vārdā nosauktajā Prāgas lidostā.  

Lidojums no Parīzes Šarla de Golla lidostas uz Prāgu iezīmēja uzņēmuma teju 101 gadu ilgās pastāvēšanas vēstures beigas.

"Czech Airlines" bija nācijas lepnums

1923. gadā toreiz vēl Čehoslovākijas nacionālā lidsabiedrība savienoja Prāgu un Bratislavu. Lidojums ilga trīs stundas. 

Septiņus gadus vēlāk – 1930. gadā – lidsabiedrība atvēra savu pirmo starptautisko maršrutu, kas savienoja Prāgu un Zagrebu, Dubrovnikus un citus galamērķus. 

Domājams, ka lidsabiedrības "zelta laiki" bija 1970. gadi, kad "Czech Airlines" veica lidojumus uz Ņujorku, Monreālu un Havannu. 

Darbības augstākajā punktā lidsabiedrība pārvadāja vairāk nekā 5.5 miljonus pasažieru gada laikā. 

Kopš 1990. gada lidsabiedrība saskārās ar vairākām problēmām – neveiksmīgiem privatizācijas mēģinājumiem, to 2008. gadā pamatīgi skāra finanšu krīze, kā arī pieauga konkurence ar zemo cenu lidsabiedrībām. 

Lidsabiedrību pārņem zemo cenu kompānija

2018. gadā "Czech Airlines" kontrolpaketi jeb 98% pārņēma cita Čehijas aviokompānija - zemo cenu pārvadātājs "Smartwings", kas aviācijas nozarē ienāca 2004. gadā. 

Lidsabiedrība "Smartwings" kontroli pār "Czech Airlines" ieguva jau 2018. gadā, bet sākotnēji biznesa modelis paredzēja abu uzņēmumu līdzpastāvēšanu, tomēr Covid-19 krīze aviācijas nozarē lika mainīt šo uzstādījumu. Covid-19 radītā krīze, kas bija pārbaudījums visām pasaules aviokompānijām, sagādāja nopietnus pārbaudījumus Čehijas lidsabiedrībai, no kuriem tā vairs nespēja atkopties. 2021. gada sākumā uzņēmums iesniedza maksātnespējas pieteikumu, un reorganizācijas ceļā tas tika pievienots "Smartwings". 

Pēdējos mēnešos lidsabiedrība nodrošināja lidojumus tikai divos virzienos – uz Parīzi Francijā un Madridi Spānijā. Arī lidsabiedrības flote tika samazināta līdz diviem "Airbus A320" gaisa kuģiem. 

Jau no šodienas "Czech Airlines" lidojumi tiks izpildīti tikai ar "Smartwings" lidojuma kodu. 

Godinot lidsabiedrības vēsturi, uzņēmums "Smartwings" līdz 2025. gadam nepārkrāsos abas "A320" lidmašīnas, kuras uz sāniem nesīs Čehijas lidsabiedrības vārdu. 

"Czech Airlines" - piektā vecākā lidsabiedrība pasaulē

101 gada vecumā "Czech Airlines" kopējā lidsabiedrību vecuma ziņā ierindojās piektajā vietā aiz "KLM", "Avianca", "Qantas" un "Aeroflot".

Aviācijas eksperti un vēsturnieki, runājot par šo notikumu, norāda, ka lidsabiedrības pēdējais lidojums iezīmē stāsta beigas par mantojumu, kas pārvarēja karus, politiskās pārmaiņas un nozares attīstību. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti