Dienas ziņas

Traģiska trīs kravas auto sadursme

Dienas ziņas

Dienas ziņas

ĀCM turpina izplatīties mājas cūku novietnēs

Cūkkopji: Āfrikas cūku mēris vasarā nav nekas neparasts, audzētājiem jābūt īpaši modriem

Līdz ar Āfrikas cūku mēra izplatību meža cūku populācijā arī mājas cūku novietnēs vīruss uzliesmo. Pāris dienu laikā ticis konstatēs jau otrais slimības gadījums Valmieras novadā, bet Latvijā kopumā trešais. Eksperti atzīmē, ka tas nav nekas netipisks šim vasaras periodam, drīzāk cūkkopji zaudējuši modrību.  

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) informēja, ka Vecates pagasta lauku mājas saimnieks ap Jāņu laiku ziņojis, ka cūka, kura iepriekš tikusi cītīgi ārstēta, pēkšņi nobeigusies. Dzīvniekam tika noņemtas analīzes, un paraugā apstiprinājās, ka cūka ir inficējusies ar Āfrikas cūku mēri.

Eksperti skaidro, ka šī slimība jau desmit gadus plosās Latvijā.

"Cilvēki, iespējams, nodomā – desmit gadus bijis mēris, un esmu turējis cūkas, un man nekas nav bijis, tātad viss ir pareizi. Šeit atkal sakrīt faktori – šobrīd šajā apkārtnē ir ļoti daudz meža cūku un daudzas no viņām ir slimas, daudzas atrastas nobeigušās. Faktiski visas pļavas ir piesārņotas ar šo vīrusu. Atnest mājās ir ļoti vienkārši," skaidroja PVD Ziemeļvidzemes pārvaldes vadītājs Mārcis Ulmanis.

Pagājušajā gadā vīruss tika konstatēts 1002 mežacūkām, bet šī gada pirmajā pusgadā tas konstatēts jau vairāk kā 600 savvaļas dzīvniekiem.

Pārtikas un veterinārais dienests ir gatavs tam, ka turpmākajās dienās varētu tikt konstatēti jauni saslimšanas gadījumi.

"Mēs katru dienu aicinām cilvēkus uzmanīties, ievērot biodrošības pasākumus. Cilvēki tagad atkal saprot un atceras, ka tāda lieta pastāv. Diemžēl mēs neesam no tā pasargāti," sacīja Mārcis Ulmanis.

Latvijas Cūku audzētāju asociācijā norādīja, ka slimību saimniecībā var ievazāt dažādos veidos.

"Varbūt cilvēks teritorijā iziet ar fermas apaviem, un viņam pat nevajag aiziet līdz mežam. Teritorijai teorētiski varēja lidot pāri putns, kurš iepriekš ir mielojies ar kādu no kritušajiem dzīvniekiem. Mazās saimniecībās viens no biežākajiem faktoriem ir, ka fermā ir ienesta iekšā zāle no lauka vai produkti, kas tiek izbaroti cūkām, kur, iespējams, mežacūka ir pārgājusi pāri," uzskaitīja Latvijas Cūku audzētāju asociācijas padomes loceklis Kristaps Melbārdis.

Cūku audzētāji skaidroja, ka šie gadījumi nav nekas netipisks tieši vasarā. Šobrīd īpaši modriem ir jābūt Vidzemes cūku audzētājiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti