Diabēta pacienti valsts finansējumu redzes traucējumu novēršanai gaida jau 20 gadus

Diabēta pacienti lūdz papildu valsts finansējumu komplikāciju ārstēšanai, īpašu uzmanību pievēršot cilvēkiem ar redzes traucējumiem. Diabēta pacientu skaits arvien pieaug, taču šiem pacientiem redzes traucējumu ārstēt nereti nākas par savu naudu, jo valsts piešķirtais finansējums ir nepietiekams. Līdz ar to pacienti riskē ar redzes zaudēšanu.

Diabēta pacientu skaits Latvijā pieaug. Šobrīd šāda diagnoze noteikta ap 100 000 cilvēku. No tiem 25% ir redzes bojājumi. Un ceturtdaļai no šiem pacientiem ir vajadzīga ārstēšana. Runa ir par konkrētu redzes problēmu – makulas tūsku.

Pasaulē medikamenti šī redzes traucējuma ārstēšanai ir pieejami jau 20 gadu, taču pacienti Latvijā joprojām gaida valsts atbalstu to iegādei.

"Trūkst politiskās gribas. Naudas ir tik, cik ir. Tomēr šie medikamenti dod cilvēkam būtisku funkciju – redzēt," stāsta Latvijas Diabēta asociācijas valdes priekšsēdētāja Gunta Freimane.

Latvijas Diabēta asociācijas valdes priekšsēdētāja Gunta Freimane
00:00 / 06:49
Lejuplādēt

Viņa skaidro, ka jau gadu notiek darbs Saeimā, lai risinātu šos jautājumus. Taču vajadzību saraksts esot ļoti garš un vienošanās par valsts atbalstu redzes traucējumu medikamentiem vēl nav panākta.

"Tie ir dārgi. Visbiežāk medikamenti un procedūra redzes saglabāšanai ir jāveic steidzami. Ir arī reizes, kad cilvēki mums zvana bezpalīdzībā, jo nezina, ko darīt," skaidro Freimane.

Lai aktualizētu šo jautājumu, trešdien, 28. augustā, notiek pasākums "Diabēta pacienti 20 gadus gaida valsts finansējumu redzes zaudēšanas novēršanai. Vai laika ir bijis par maz?".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti