Panorāma

Prokuratūra neredz pamatu sākt kriminālprocesu "Vienotības" un "SOAAR" lietā

Panorāma

Izraēla sāk plašāko militāro operāciju Rietumkrastā

Politiķi drīz vērtēs Mārtiņa Kazāka darbu Latvijas Bankas vadītāja amatā

Politiķi vērtēs Kazāka darbu Latvijas Bankas turpmākai vadībai

Nākamnedēļ Saeimas deputāti sāks darbu rudens sesijā un viens no darba kārtības jautājumiem būs izvērtēt Latvijas Bankas prezidenta Mārtiņa Kazāka līdzšinējo darbību. Šā gada decembrī beigsies viņa pilnvaru termiņš. Kā Kazāks vērtē līdz šim padarīto, un kāds ir politiķu vērtējums par viņa darbu? 

Kazāku Latvijas Bankas prezidenta amatā iecēla vēl iepriekšējā Saeimas sasaukuma deputāti. Šā gada decembrī noslēgsies viņa piecu gadu pilnvaru termiņš. Kazāks atzina, ka būtu gatavs iesākto turpināt.

"Es labprāt to darītu, ieguvums no mana darba Latvijas iedzīvotājiem ir bijis jūtams, mums ir skaidrs redzējums, kā dot ļoti labu pienesumu," pauda Latvijas Bankas prezidents.

Kazāks minēja, ka viņa darbības laikā izdevies atjaunot Latvijas Bankas reputāciju, samazināt inflāciju, tādejādi ļaujot augt ekonomikai, saglabāt bankomātu tīklu.

Saeimas frakcijas vēl nav vērtējušas iespēju Kazāku pārvēlēt amatā. Deputāti kopumā atzinīgi izsakās par viņa darbību, neslēpjot arī iebildumus.

"Šajos apstākļos mēs redzam, ka ekonomika klibo. Lietuvā ienāk Vācijas un Polijas bankas, tas ir viens no viņu uzdevumiem radīt konkurences palielināšanos. Latvijas Bankai vajadzēja būt uzstājīgākai arī par ekonomisko jautājumu izskatīšanu valdībā," uzskata opozīcijā esošā "Apvienotā saraksta" Saeimas deputāts Andris Kulbergs.

"Ļoti izšķirošs būs šis rudens gan budžeta, gan nodokļu kontekstā. Latvijas Bankai ir milzīga nozīme. Kreditēšana nav bijusi pietiekama, Latvijas Bankai būtu vajadzējis būt aktīvākai," sprieda opozīcijā esošās Nacionālās apvienības Saeimas deputāts Artūrs Butāns.

Jau tuvākajā laikā Kazāks tiks aicināts uz tikšanos ar "Jaunās Vienotības" deputātiem. Šīs frakcijas deputāti nereti pārmetuši, ka atsevišķos jautājumos Kazāks nostājies komercbanku pusē, tāpat neoficiāli izskanējis, ka Latvijas Bankas prezidenta krēslā labprāt pārsēstos arī kāds ar partiju saistīts politiķis.

"Cilvēks ir centies, bet mēs kā frakcija gribētu redzēt vēl aktīvāku darbu ar komercbankām.

Pirms mēs lemjam par atbalstu viņam, gribam redzēt skaidru viņa plānu, kā attīstīt tautsaimniecību,"

pauda pozīcijā esošās partiju apvienības "Jaunā Vienotība" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Edmunds Jurēvics. 

Kazāks atklāja, ka turpmāk vēlētos strādāt, lai finanšu sektors kļūtu vēl mūsdienīgāks un drošāks.

"Pakalpojumiem jākļūst pieejamākiem, it sevišķi reģionos, pakalpojumiem jākļūst lētākiem; [būs] mūsdienīgi pakalpojumi, to mēs mainīsim," solīja Latvijas Bankas prezidents.

Latvijas Bankas prezidentu amatā var iecelt ne vairāk kā uz diviem pilnvaru termiņiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti