Eiropas Savienība paraksta vienošanos ar Ēģipti par miljardu eiro lielām investīcijām

Eiropas Savienība (ES) sestdien parakstījusi ar Ēģipti vienošanos par miljardu eiro lielām ES investīcijām abu valstu stratēģiskās sadarbības ietvaros.

Šīs investīcijas būs tikai pirmais ieguldījums Ēģiptes tautsaimniecībā, no tiem 7,4 miljardiem eiro, par kuriem Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena paziņoja martā.

Šos līdzekļus paredzēts ieguldīt tā dēvētās tīrās enerģētikas, rūpniecības un pārtikas drošības nozarēs, norādījusi EK.

Vienošanos Kairā parakstījis EK viceprezidents ekonomikas jautājumos Valdis Dombrovskis un Ēģiptes starptautiskās sadarbības ministre Ranija al Mašata.

Sestdien un svētdien Kairā notiek investīcijām veltīta konference, kuras mērķis ir radīt Eiropas uzņēmēju interesi par ieguldījumiem Ēģiptē.

Konferences dalībniekus uzrunāja arī fon der Leiena.

"Šodien Ēģipte un Eiropa ir tuvākas nekā jebkad iepriekš," uzsvēra EK prezidente, piebilstot, ka to sadarbība esot izdevīga abām pusēm.

Viņa norādīja, ka eiropiešu ieguldījumi veicinās Ēģiptes reformas, kas stiprinās uzņēmējdarbības vidi, kura savukārt piesaistīs jaunas investīcijas, radot Ēģiptē jaunas darbavietas.

Ēģiptes prezidents Abdels Fatahs as Sisi norādīja, ka konference notiek "ļoti delikātā laikā," ko raksturo starptautiskas un reģionālas krīzes.

"Ēģipte ir pierādījusi, ka ir uzticams partneris kopīgo problēmu risināšanā, sasniedzot drošību un stabilitāti," uzsvēra as Sisi.

Tiek lēsts, ka Ēģiptē šobrīd atrodas deviņi miljoni bēgļu un nelegālo imigrantu, un situāciju vēl vairāk sarežģī kopš 7. oktobra ilgstošais karš valstij kaimiņos esošajā Gazas joslā starp Izraēlu un palestīniešu teroristisko organizāciju "Hamās".

Turklāt Ēģipte, kuras iedzīvotāju skaits sasniedz 105 miljonus, šobrīd piedzīvo ekonomisko krīzi un strauju inflāciju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti