Pērn lielāko daļu Eiropas Savienības saražotās elektroenerģijas veidoja zaļā enerģija

2023. gadā lielāko daļu Eiropas Savienībā saražotās elektroenerģijas veidoja zaļā enerģija. Tā liecina Eiropas Savienības statistikas biroja "Eurostat" provizoriskie dati. Līdz ar to pērn vēja un saules enerģijas pieaugums apvienojumā ar strauju fosilā kurināmā samazinājumu izvirzīja atjaunojamos enerģijas avotus priekšgalā.

Atjaunojamie enerģijas avoti pērn veidoja 44,7 procentus no visas saražotās elektroenerģijas, saražojot 1,21 miljonu gigavatstundu, kas ir par 12,4 procentiem vairāk nekā 2022. gadā.

Saražotā elektroenerģija no fosilā kurināmā pērn kopumā samazinājusies par 19,7%, veidojot 0,88 gigavatstundas jeb 32,5% no Eiropas Savienībā saražotās jaudas. Naftas un naftas produktu piegādes saruka par pusotru procentu, bet vēl straujāks kritums pagājušajā gadā bija vērojams brūnoglēm un akmeņoglēm.

Savukārt dabasgāzes piegādes apjoms salīdzinājumā ar 2022. gadu ir samazinājies par 7,4%, kas ir zemākais rādītājs kopš 1995. gada. Lielākais dabasgāzes patēriņa samazinājums bija Portugālē, Austrijā un Čehijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti