Jūnijā mazumtirdzniecības apgrozījums saruka par 2,1%; mazāk pirka pārtiku un degvielu

2024. gada jūnijā, salīdzinot ar 2023. gada jūniju, mazumtirdzniecības apgrozījums samazinājās par 2,1%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) apkopotie kalendāri koriģētie dati salīdzināmajās cenās.

Pārtikas preču mazumtirdzniecība samazinājās par 5,2%. Nepārtikas preču mazumtirdzniecības apjoms, neieskaitot autodegvielas mazumtirdzniecību, samazinājās par 0,2%, autodegvielas – saruka par 0,4%.

Salīdzinot ar 2023. gada jūniju, būtiskākais apgrozījuma kāpums bija informācijas un komunikāciju tehnoloģiju iekārtu mazumtirdzniecībā specializētajos veikalos (par 8,8%), apģērbu, apavu un ādas izstrādājumu mazumtirdzniecībā (par 5%), kā arī kosmētikas un tualetes piederumu mazumtirdzniecībā (par 4,9%).

Apgrozījuma kritums bija metālizstrādājumu, instrumentu, būvmateriālu un santehnikas mazumtirdzniecībā (par 7,4%), kultūras preču un atpūtai paredzēto preču mazumtirdzniecībā (par 7,4%) un mājsaimniecības elektroierīču mazumtirdzniecībā (par 6,3%).

Mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums faktiskajās cenās, neņemot vērā kalendāra dienu ietekmi, pieauga par 0,7%.

Salīdzinot ar maiju, apgrozījums samazinājās par 1,7%

2024. gada jūnijā, salīdzinot ar maiju, pēc sezonāli koriģētiem datiem salīdzināmajās cenās mazumtirdzniecības uzņēmumu apgrozījums samazinājās par 1,7%. Pārtikas preču mazumtirdzniecība samazinājās par 1,6%.

Nepārtikas preču mazumtirdzniecības apjoms, neieskaitot autodegvielas mazumtirdzniecību, samazinājās par 1,8%, autodegvielas mazumtirdzniecība kritās par 1,8%.

Apgrozījums pieaudzis nespecializētajos veikalos, kur pārsvarā pārdod nepārtikas preces (par 1,8%) un kosmētikas un tualetes priekšmetu mazumtirdzniecībā specializētajos veikalos (par 1%).

Vislielākais apgrozījuma kritums bija apģērbu, apavu un ādas izstrādājumu mazumtirdzniecībā (par 8,4%), kultūras preču un atpūtai paredzēto preču mazumtirdzniecībā (par 5,5%) un mazumtirdzniecībā stendos un tirgos (par 3,2%).

2024. gada jūnijā, salīdzinot ar maiju, mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums faktiskajās cenās, neņemot vērā sezonalitāti, samazinājās par 2,5%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti