«Latvijas Valsts meži» ievāc spurdzes bērzu sēklu ieguvei

Lai nodrošinātu bērzu sēklu rezervi, noslēgusies bērzu spurdžu ievākšana "Latvijas Valsts mežu" mežaudzēs. Spurdzes ievāc jūlija beigās, aptuveni divu nedēļu laikā, kad bērzu sēklas jau ir nogatavojušās, bet vēl nav izkritušas.

Tā kā spurdzes lielākoties atrodas bērzu augšējos zaros, tās tiek vāktas cirsmās no iepriekš atlasītiem bērziem. Šogad par piemērotākajām atzītas mežaudzes Kurzemē starp Rendu un Talsiem, kā arī Sēlijā, netālu no Zalves.

"Raža, salīdzinot ar pagājušo gadu, krietni mazāka. Sēkliņas arī vizuāli ir mazākas, bet kvalitāti tad redzēs pēc novērtējuma un gala pārstrādes," stāsta "Latvijas Valsts mežu" sēklu ražošanas vadītājs Justs Lūkins.

"Mēs ievācam nevis spurdzes, bet mēs ievācam zariņus. Tos zarus lielos maisos, maksimāli ātri aizvedam uz čiekurkalti, tur viņi žāvējas. Tad tās spurdzītes, ja viņas ir nedaudz negatavas, pirmkārt, nogatavojas, otrkārt, izžūst, tad spurdzes sadalās sastāvdaļās, kā tas arī dabā notiek – ir tā saucamās segzvīņas un ir sēkliņas," norāda Lūkins. "Tad viņas izbirst un turpinām žāvēšanu līdz mitrumam zem 5 procentiem, lai viņas var uzglabāt. Apzināti ievācam ar rezervīti, lai būtu 3–4 gadu rezerve kokaudzētavām."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti