Lielbritānija Krievijas oligarham Avenam konfiscēs vairāk nekā 780 000 mārciņu par sankciju apiešanu

Tiesa Lielbritānijā lēmusi konfiscēt Krievijas miljardierim Pjotram Avenam vairāk nekā 780 000 sterliņu mārciņu saistībā ar Apvienotās Karalistes noteikto sankciju apiešanu, vēsta britu mediji. 

Britu Nacionālā noziedzības apkarošanas aģentūra 2022. gadā lēma iesaldēt Krievijas miljardiera bankas kontus un aktīvus Lielbritānijā pēc tam, kad Lielbritānija iekļāva Avenu sankciju sarakstos par Kremļa un tā saimnieka Vladimira Putina atbalstīšanu Krievijas sāktajā karā pret Ukrainu. 

Nacionālā noziedzības apkarošanas aģentūra Avenu turēja aizdomās par iesaldēto līdzekļu neatļautu izmantošanu. Britu laikraksts "The Guardian" vēsta, ka daļa no iesaldētajiem līdzekļiem tika izmantota, lai izmaksātu algas Avena mājkalpotājiem, tāpat oligarhs esot pārdevis luksusa klases spēkratu "Bentley".

Pirmdien Vestminsteras miertiesa Londonā apstiprināja vienošanos starp britu Nacionālo noziedzības apkarošanas aģentūru un Avena Lielbritānijas īpašumu pārvaldnieku par 783 827 mārciņu jeb aptuveni 931 637 eiro konfiskāciju. Tādējādi Avenam konfiscēs daļu no Lielbritānijā iesaldētajiem līdzekļiem.

KONTEKSTS:

Krievijas miljardieris Pjotrs Avens, kuram 2016. gadā līdz galam neizprotamā procesā piešķīra arī Latvijas pilsonību, tiek uzskatīts par vienu no Kremļa saimniekam Vladimiram Putinam tuvākajiem oligarhiem. 

Avens izveidojis Krievijas banku "Alfa-bank" un ir viens no tās lielākajiem īpašniekiem. Avens un citi "Alfa Group" līdzdibinātāji tika pakļauti Eiropas Savienības (ES) un Lielbritānijas sankcijām neilgi pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā. 2023. gada augustā viņi tika pakļauti arī ASV sankcijām. 

Eiropas Savienības Tiesa aprīlī apmierināja Avena prasību atcelt viņam 2022. gada 28. februārī noteiktās ES sankcijas. Latvija iesniegs apelāciju, lūdzot tiesu atcelt spriedumus un neatcelt sākotnēji noteiktās sankcijas uzņēmējam.

Avens pameta Apvienoto Karalisti 2022. gadā pēc tam, kad viņu sāka pārbaudīt par sankciju pārkāpšanu. Viņš savas investīcijas Rietumos vēlāk nodēvēja par kļūdu

Atbilstoši žurnāla "Forbes" aplēsēm Avena bagātības ir 4,3 miljardus dolāru lielas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti